Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla bude prodávat bateriové systémy pro domácnosti

redakce AUTO.CZ
Diskuze (70)
Tesla Motors není pouze společností vyrábějící automobily. Její výrobky se dostanou také do domácností.

Americká automobilka Tesla Motors, která se věnuje elektromobilům, začne nabízet bateriové systémy pro domácnosti a firmy. Oznámil to šéf společnosti Elon Musk. Baterie budou sloužit mimo jiné k uskladnění energie ze solárních elektráren a také jako záloha pro případ výpadků elektrické energie.

Zařízení má umožnit spotřebitelům odstřihnout se od elektrické rozvodné sítě či dostat elektrickou energii do vzdálených oblastí, kde žádné vedení ani není. Musk záměr firmy označil za zvrat, který může pomoci změnit celou světovou energetickou infrastrukturu. „Tesla Energy je rozhodující krokem v této misi, která umožní nulové emise při výrobě energie," řekl Musk.

První bateriové jednotky s názvem Powerwall budou k dispozici letos v létě. Tesla chce jednotku s kapacitou sedmi kilowatthodin prodávat za 3000 dolarů (73.000 korun) a desetikilowatthodinovou verzi o 500 dolarů dráž - v přepočtu za zhruba 85.500 korun. Podle analytiků půjde o stejné lithium-iontové baterie, které Tesla používá ve svých autech na elektřinu, poznamenala BBC.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (70)
5. 5. 2015 07:16
Re: Spočetl někdo,
Záleží, jak budeš baterii využívat. Pokud ji budeš každý den vybíjet (to i jen ze 40 %), tak můžeš na takovou životnost zapomenout. Automobilové baterie jsou stavěné na startování motoru, ne na tohle. To se musíš podívat po bateriích lodních, nebo industriálních.
Avatar - eXp10it
4. 5. 2015 21:12
Re: Fantastické
Tak ona ta "papírová ztráta" vycházející z prostupu tepla obálkou budovy, nějakého toho větrání a větrné expozice je vlastně pořád 4,5kW. Těch 3,0kW je ale realita odečtená z regulace a elektroměru před tepelným čerpadlem na základě znalosti venkovní teploty v hodinovém, denním a týdenním cyklu.

V domě se vaří, dívá na televizi, pere, žehlí, pracuje, hraje ...no prostě žije, přičtěte trochu akumulačních vlastností domu, pořádnou porci solárních zisků a fakt že v zimě nekoukáme hodinu z otevřeného okna a jste na těch 3 kW a to si nemyslím že bych si naprojektoval nebo postavil něco neobvyklého.

Je třeba si uvědomit, že ta ztráta moderních rodinných domů je tak směšně malá, že s ní způsob užívání (vnitřní zisky) naprosto radikálně zahýbá! Když k vám přijde v zimě na návštěvu 10 lidí tak pokud pár hodin dopředu nevypnete topení tak utrhnete teploměr. Tohle jsem dost podcenil a to je ta chvíle kdy si i pan projektant uvědomí k čemu v těch nízkoenergetickýh domech vlastně to strojní větrání má být :-)
4. 5. 2015 20:06
Re: Fantastické
Nahnat to můžeš zpět jen větší spotřebou energie na ohřev/ chlazení - větší prostory, bazén atp. Limit pro pasivní domy je myslím braný na metr čtvereční podlahové plochy. Co nedává smysl ve 150 m2 domě, může dávat smysl v 600 m2.
Avatar - _Karel_
4. 5. 2015 16:09
Re: Fantastické
Asi jsem šťoural, ale u přízemního domu o 200m2 dosáhnout tepelné ztáty jen 3kw při -15 mi přijde v podstatě neuvěřitelné. Dosáhnout pasivního standardu u bungalovu o 200m2 je sakra oříšek, takže gratuluji k projektantovi a určitě i velkému vlastnímu přičinění. ;-)

Avatar - _Karel_
4. 5. 2015 15:45
Re: Fantastické
Jasně, pasivů moc není. Ale já píšu celou dobu o tom, že čím méně energeticky náročný dům, tím méně se vyplatí drahé technologie. Ale jinak se vcelku shodnem ;-)