Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model 3 proti Audi RS 4 a BMW M3. Tenhle souboj dopadne jinak, než byste možná čekali

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Že jsou BMW M3 a Audi RS 4 hodně rychlé stroje, ví snad každý, kdo se o auta aspoň trochu zajímá. 

Ale že se těmto vrcholným verzím může rovnat i elektrický Model 3 od Tesly, by mohlo leckoho překvapit. Jenže Model 3 v provedení Performance není žádné ořezávatko.

Díky dvěma elektrickým motorům má pohon všech kol a dosahuje nejvyššího výkonu 336 kW a točivého momentu 640 N.m. Akcelerace z klidu na stovku zabere jen 3,4 sekuny, maximálka činí 249 km/h.

A soupeři? Audi spoléhá na přeplňovaný vidlicový šestiválec, pohon všech kol, maximální výkon 331 kW a nejvyšší točivý moment 600 N.m.

Zrychlení z nuly na 100 km/h vyžaduje 4,1 sekundy a nejrychleji RS 4 jede 280 km/h.

BMW M3 (to zatím poslední, na "emko" nové generace ještě čekáme) pohání přeplňovaný řadový šestiválec o výkonu 317 kW a točivém momentu 550 N.m. Na stovku se dostane za 4,1 sekundy a jede 250 km/h.

Všechna auta tedy mají na pohled podobné parametry. Jenže v klasickém sprintu BMW limituje pohon zadních kol - i když je totiž aktivní launch control, stejně není start hladký.

I proto do cíle závodu na čtvrt míle M3 dorazí jako poslední, zvládne to za 12,7 sekundy. Druhé je Audi za 12,1 sekundy. Vyhrává tedy elektrická Tesla - za 11,8 sekundy.

Sprintem na čtvrt míle ale soupeření těchto aut nekončí, ve videu britského serveru carwow spolu vozy soutěží ještě v pružném zrychlení a brzdění. I v těchto případech jsou výsledky zajímavé. Podívejte se sami.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme