Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model S od Remetzcar: Jak se staví pohřební auto (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Tesla Model S coby pohřebák je na první pohled hodně bizarní záležitostí. Krátký sestřih odhaluje pozadí vzniku speciálu.

Zajímavou přestavbu Tesly Model S na pohřební auto jsme si představili nedávno. Stojí za ní firma Remetzcar z nizozemského Lisse. Jinak se věnuje natahování všeho možného od Fiatu 500 (rovněž pro poslední cestu!) přes obvyklejší chryslery, mercedesy a audi až po bentleye a v portfoliu mají dokonce i range rovery. Tady jde ve většině případů o klasické limuzíny, buď čtyř-, nebo šestidveřové, samozřejmě s výjimkou luxusního Brita do terénu.

Konverze elektromobilu včetně jeho nutného prodloužení je ale náročná, má sice méně mechanických komponentů než klasická auta se spalovacími motory, ale zase „překážejí“ baterie. Lithium-iontové články umístěné v podlaze, které váží dohromady 600 kg, musely pryč. Hliníkový luxusní liftback Nizozemci odstrojili kompletně, do toho sériového se prostě rakev nevejde.

Následovalo jeho přeříznutí kousek za středními sloupky a prodloužení o celých 80 cm, až na 5,77 m. Opět za pomoci hliníkových výlisků a výztuh. Zadní část šla pryč, ta je zcela jiná, prosklená, se zvýšenou střechou navazující na sériovou příď a čelní sklo. Návrh byl evidentně vlastní tvorbou. Nejdříve však bylo nutné auto nalakovat základní černou a pak konečnou tmavě šedou metalízou. Teprve poté se začala usazovat nová obří okna včetně panoramatické střechy. Následoval interiér s patřičnou výzdobou a instalace manuálně výsuvné podlahy, pod kterou je ještě navíc úložný prostor.

Výrobu unikátu zachycuje oficiální video.

„Begrafeniswagen“ Remetzcar představili na přehlídce Uitvaart Vakbeurs v Gorinchemu koncem září. Nutno dodat, že výsledek snažení je elegantní a stylově čistý. Tesla vznikla logicky na zakázku, konkrétně pro haagskou firmu Van der Lans & Busscher podnikatele Jana Busschera. Ten evidentně dbá na image „zelené firmy“ i v takovém oboru, jakým je pohřebnictví... Potřeboval navíc exkluzivní auto pro bohatou klientelu, která si přeje dát sbohem svým nejbližším s patřičnou důstojností a na nějakém tom utraceném euru jí rozhodně nesejde. Ani vůz i jeho přetvoření nebyly jistě zadarmo...

Produkční Model S vyniká nad jiné elektromobily svým dojezdem, čím silnější baterie má, tím lépe. Ale pohřební auta většinou dlouhé vzdálenosti nečekají, takže tahle kuriózní přestavba vlastně dává docela smysl.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
4. 10. 2016 12:15
Mnoho výhod
Nesmrdí při průvodu pozůstalým pod nos, bez potíží může jet dlouho krokem, jede úplně potichu a když náhodou shoří, tak se toho zase až tolik nestane. Alespoň pozůstalí ušetří za kremaci. :-! :-)