Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla prý chystá elektrický minivan, vyrábět by se měl s Cybertruckem

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Budoucnost Tesly byla dlouho nejistá, nyní se však mluví o modelech naplánovaných až na rok 2026.

Společnost Tesla se nyní veze na vlně úspěchu, kterou by jí v minulosti předpovídal zřejmě jen málokdo. Po prvním čtvrtletí roku 2021 je v zisku, buduje dva nové závody Gigafactory a poptávka po jejích elektromobilech nepřestává růst. Elon Musk dokonce optimisticky věří, že by se Model Y mohl stát nejprodávanějším vozem na světě pro rok 2022.

Na první pohled možná bláznivá vize, připomeňme však, že sedan Model 3 již nyní dominuje prodejům prémiových sedanů. Na zhruba 18 let starou automobilku, která je navíc považována za nejhodnotnější značku na trhu, to rozhodně nejsou špatné výsledky. Tesla už má navíc jasné plány i na blízkou budoucnost.

Po letech odkladů bychom se měli konečně dočkat tahače Semi, po kterém by měl následovat elektrický pick-up Cybertruck a druhá generace sporťáku Roadster. Tím bude mít Tesla pokryté téměř všechny segmenty trhu. V nabídce by mohla chybět snad jen dodávka a minivan, i když zřejmě ne na dlouho.

V červnu minulého roku se totiž na veřejnost dostala spekulace, podle které pracují společnosti Tesla a Boring Company na elektrické dodávce, která by měla být schopna přepravit až 12 osob i s jejich zavazadly. Dodávka by navíc mohla najít uplatnění i mezi užitkovými vozy.

Podle informací kolegů z CarBuzz by je však přáním Elona Muska mít v nabídce Tesly i minivan, což se zřejmě stane skutečností. Zpráva IHS Markit, na kterou upozornilo Rivian Forum, totiž předpokládá, že Tesla představí svůj minivan v druhé polovině roku 2026. Jeho výroba by pak měla probíhat společně s Teslou Cybertruck v texaském závodu Austin.

Zatím se samozřejmě jedná pouze o spekulace, navíc s opravdu velkou časovou rezervou, odhady IHS Markit však bývají často poměrně přesné a dají se považovat za hodnověrný zdroj. Bohužel nám však k očekávanému minivanu chybí jakékoliv bližší informace.

Dá se předpokládat, že pro Teslu bude klíčové nabídnout maximální prostor pro posádku i její zavazadla, samozřejmě v kombinaci s nadstandardním dojezdem. Nabízí se ale otázka, jak bude novinka vypadat. Na jednu stranu by mohla vsadit na umírněný design modelů S, 3, X a Y, nabízí se však i možnost, že se inspiruje u nepřehlédnutelného Cybertrucku.

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
2. 5. 2021 19:19
Re: Tesla = jitrnice, kterou svět neviděl
Evidentě to každý vidíme zcela jinak.
A víš, co je nejhorší? Že politika "méně státních zásahů než těch 6, které JSOU nutné" se nikdy nemůže zvrhnout v nějaké nebezpečí pro občany.
Zatímco když se stát začne srát do věcí, po nichž mu nic není (ergo přístup, jenž je Ti blízek), vždycky to skončí průserem :(
Zákonitě :-( :-( :-(
2. 5. 2021 14:37
Re: Tesla = jitrnice, kterou svět neviděl
Budes se divit, ale ja s tebou souhlasim. Nemam az takovy potreby pro vnejsi a vnitrni bezpecnost apod., zjevne jsme v pohode. Nikdo na nas neutoci ani z venku, ani zevnitr.
Ze by nas rus nejradsi hned zitra zase obsadil, to se asi nikdy nezmeni. Sami se pred nimi vojensky neubranime ani nahodou, at delas co delas, to je jasny. Na to potrebujeme spojence.

Nicmene zpet k tematu - existuji studie, ktere prokazuji, ze se zeme musi nejprve dostat na nejakou uroven (to myslim merili HDP na hlavu) a pak se automaticky sami zacnou zajimat o zivotni prostredi.

Tudiz je mozne, ze nejlepe by bylo smerovat prostredky do zemi, ktere jsou zaostalejsi a pomoct jim. Ve vysledku by potom dosahli te urovne, kde uz se staraji o zivotni prostredi.
A ve vysledku je to cele vyrazne levnejsi, rychlejsi a v globalnim pohledu pro vsechny prinosne.

Ta uvaha ma ale dve mouchy, ktere se ti asi moc libit nebudou.
1. My uz takove HDP mame (a tudiz jiz investujeme do zlepseni zivotniho prostredi, s cimz nesouhlasis).
2. Neco mi rika, ze lidi na zapade nemaji zrovna chut si utrhnout od huby a zacit posilat penize nekam do afriky nebo do Afghanistanu ... protoze vsichni vime, ze to by se asi minulo ucinkem ... :-)

Jinak jak rikam, ja nemam problem s tvym nazorem “na zivotni prostredi kaslu, to at vyresi pristi generace”.
Je to tvuj nazor a ja s nim nesouhlasim, ale neberu ti to.
A taky te u toho neurazim a nedavam ti zadne nalepky atd.
Avatar - Jerry.Gunman
2. 5. 2021 13:26
Re: Tesla = jitrnice, kterou svět neviděl
Až bude stát mít vyřešeny povinnosti s vyšší prioritou, nechť se sörö do ekologie

Ale zatím?
- obrana před vnějším nebezpečím - nic moc
- obrana před vnitřním nebezpečím - nic moc
- právní systém - děs a hrůza
- kvalita infrastruktury - nic moc
- kvalita školství - se snižuje
- rozumná pomoc těm, kteří jsou ne vlastní vlastní vinou v těžké životní situaci - nic moc, zato dokonale přizpůsobeným "nepřizpůsobivým" se sype plnými hrstmi

Takže barák je sice na spadnutí, ve střeše jsou díry, základy jak z perníku a zdi zaplesnivělé od podlahy po strop, ale když máme na střeše solární panely, je všechno OK - tak nejak jsi to myslel?
2. 5. 2021 12:47
Re: Tesla = jitrnice, kterou svět neviděl
Takze jedine, co jsi k tematu rekl je, ze nesouhlais s limitovanim emisi pres povolenky. To je zatim jedine, co skutecne funguje, vsechno ostatni prozatim zcela selhalo.

Z toho lze usoudit, ze nemas v planu se venovat tematu ekologie vubec, ani malicko. Ja to beru, je to tvuj nazor.
Avatar - Jerry.Gunman
2. 5. 2021 11:16
Re: Tesla = jitrnice, kterou svět neviděl
Ony jsou kšefty s emisníma povolenkama vlastně ekologie? Tak to jo...
Ona ekologie a klimatologie, to jsou takové dobře "neurčité" vědy (něco, jako ve středověku teologie), pod které se dají schovat jakékoli zákazy, příkazy a restrikce.
To by tak hrálo, ayb si lidi delali co chtějí :D :D :D

Pravdu máš, rudo-zelený soudruhu. Co na tom, že tento systém státní regulace doposud VŽDYCKY zkrachoval... Kupředu levá, zpátky ni krok!

Až tobě bude, pionýre...
Jak krásné je žít v takovém světě!