Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla zahájila příjem objednávek na tahač Semi v Evropě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (160)

Společnost Tesla Motors od konce loňského roku přijímá objednávky na svůj první těžký nákladní automobil kromě USA a Kanady rovněž ve Velké Británii, Norsku a Nizozemsku.

Tesla Semi je první těžkým nákladním vozidlem výrobce, který doposud produkoval pouze osobní elektromobily. Díky tomu i svému designu a především uváděným jízdním výkonům k sobě toto vozidlo strhlo nejen na poměry těžkých nákladních automobilů skutečně velkou vlnu pozornosti.

Zájem o tahač Tesla Semi na severoamerickém trhu je skutečně velký a již před koncem loňského roku evidovala společnost téměř 500 objednávek. Mezi nejvýznamnější patří 100 vozidel pro výrobce nápojů PepsiCo a především 125 tahačů pro United Parcel Service (UPS).

Vedle USA a Kanady si lze tahač Tesla Semi objednat i ve Velké Británii, Norsku a Nizozemsku. Mezi první evropské zájemce o toto těžké nákladní vozidlo s elektrickým pohonem patří norský velkoobchod s potravinami Asko Norway, který si 22. prosince roku 2017 objednal celkem deset vozidel.

Norská společnost ovšem provedla nezávaznou objednávku, kterou hodlá potvrdit, až bude mít k dispozici více informací o schopnostech vozidel z provozu a především potom co budou schválena pro běžný silniční provoz v Evropě.

Rezervační poplatek za tahač Tesla Semi byl ve Velké Británii stanoven na 4000 britských liber (zhruba 116.000 Kč) a cena základního provedení s dojezdem kolem 300 mil (483 km) na 110.000 britských liber (okolo 3.200.000 Kč), zatímco verze s dojezdem kolem 500 mil (805 km) má přijít na 140.000 britských liber (přibližně 4.060.000 Kč).

Tesla Semi se světu představila na podzim loňského roku ve formě konceptu, zahájení sériové produkce se ale plánuje až na rok 2019. V případě evropského trhu se počítá s dodávkami prvních vozidel od roku 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (160)
Avatar - JDM
11. 1. 2018 19:26
Re: ZDRAVÍM FTÁCI V ČEZKU z BANGKOKU ;)
V těch zemích žili lidi dávno před tím než nejakou ropu těžil třeba africký a arabský země kde bohatou jen sejkove atd.. Většina obyvatel by asi ani nic nepoznala nebo jakou výhodu přináší ropa těch pastevcum uprostřed pouště? A zavřít kohoutky bylo obrazne řečeno ono může dojít prostě jen ke zdražení nějaký větší skokovy zdražení a hotovo... Mimo to těm arabum ta ropa stejně jednou dojde..
Avatar - Barrichello
11. 1. 2018 14:28
Re: ZDRAVÍM FTÁCI V ČEZKU z BANGKOKU ;)
proč by zavírali kohotuky, když řada zemí z ropy žije a nevyvážet ropu, byly by v loji.

Což je další věc k diskuzi, pokud by celý svět přestal potřebovat ropu, co bude dělat Venezuela, africké země, rusko a arabové zavislí na příjmech z ní.

že by vyjeli s tanky resp. vyslali atentátníky když nebudou mít co do pusinky? Hmm?
Avatar - JDM
11. 1. 2018 11:25
Re: ZDRAVÍM FTÁCI V ČEZKU z BANGKOKU ;)
už dneska jsi sledovaný na každým kroku nebuď naivní pokud nejsi extrémě opatrný , nepoužívaáš moderní technologie na internetu si někde na public a jedeš přes VPN atd ... tvoje svoboda pohybu je zavislá na ceně a dostupnosti benzínu , stačí aby "zavřeli kohoutky" a celá evropa se může vratit do středověku... USA 50% ropy dováží ... Svoboda pohybu bude pořád jen bude vypadat jinak ...
Avatar - Barrichello
10. 1. 2018 21:29
Re: ZDRAVÍM FTÁCI V ČEZKU z BANGKOKU ;)
čím se omezí svoboda pohybu, lidi půjdou líp ovládat, stane se z nich totální ovce sledované, hlídané a závislé na systému.

To je přesně to co nechci a proč mi EV a autonomní auta tak vadí.

Základní svoboda je jet kam chci a kdy chci a třeba jen pro radost.
Avatar - JDM
10. 1. 2018 16:52
Re: Aby to mělo smysl
V plánu byl tuším roka 2022 ale muskovi nejde věřit táže asi dyl ale reálný to je, spolupracují na to s NASA a dalšími, pracuji i na komunikační sítí země mars ale taky vlastní sit přímo na Marsu.. Vždyť mars je cílem společnosti space x proto vznikla a od prvního dne pracuji na technologiích které tam lidi dostanou.. Falcon heavy vynese na orbitu dragona s prázdnými nadrzemi a motory teď placnu ale je spočítáno asi 6 startu s vynesením paliva pro dragon a jeho natankovani a poté z orbity vystavuje směrem mars... Pracuji na zařízeních který na Marsu vyrobí palivo, letos má na Marsu přistát sonda NASA. Sama NASA několik let pracuje na systému základen v prostředí Marsu včetně testování na lidech.. No na kosmonatixu je toho hodně stačí hledat...