Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Range Rover Sport 3,0 SDV6 – O kousek lepší

Jiří Červenka
Diskuze (36)
Střední Range Rover vstupuje do modelového roku 2012 se stylistickou retuší, mírně zvýšeným výkonem a především výborným osmistupňovým automatem.

Range Rover Sport se navenek mění jen nepatrně, ale vůz modelového roku 2012 je v mnoha ohledech podstatně lepší než ten, který jsme poprvé testovali v roce 2005. Britský výrobce totiž kráčí nenápadnou cestou průběžného zdokonalování namísto rozsáhlých faceliftů s delšími časovými intervaly.

Poslední větší modernizace pro modelový rok 2010 přinesla mnohem hodnotněji působící interiér, na jehož palubní desce ubylo téměř 50 procent ovládacích prvků, a převrtání vznětového šestiválce z poněkud podměrečných 2,7 na „standardní“ tři litry.

Emisní normy, výrobní plány motorárny Ford Dagenham a obchodní strategie firmy Jaguar Land Rover bohužel vedly k vyřazení osmiválcového dieselu z nabídky: jednotka TDV8 3,6 l se přestala vyrábět a její nástupce o zdvihovém objemu 4,4 l se montuje pouze do velkého Range Roveru (neboli opravdového Range, jak rádi říkají jeho majitelé, když chtějí škodolibě připomenout, že RR Sport používá techniku z rodinného modelu Discovery).

Díky nejnovějšímu vývoji pod kapotou vznětové šestiválcové verze nás to však příliš mrzet nemusí…

Politika kontinuálního vylepšování udržuje Range Rover Sport na výši doby i v modelovém roce 2012. Změny vnějšího vzhledu se tentokrát omezily na několik dílčích úprav: vnitřní plochy předních světlometů i rámování masky chladiče dostaly efektní lakovaný povrch černé barvy, zatímco vzadu se charakteristický nápis RANGE ROVER přestěhoval ze spodní části pátých dveří na dominantnější místo pod zadním oknem.

Více kilowatt i rychlostních stupňů

Motorizace 3,0 SDV6 posílila ze 180 na 188 kW a především spolupracuje s novou samočinnou převodovkou 8HP70 od vyhlášené německé společnosti ZF. Číslovka v typovém označení samozřejmě znamená počet rychlostních stupňů. Jaguar Land Rover využil této příležitosti k nahrazení tradiční volicí páky rotačním ovladačem, který se poprvé objevil v Jaguaru XF a od té doby efektně vyjíždí ze středových konzol dalších a dalších modelů britské „dvojautomobilky“.

suv landrover testy suv landrover testy

I kdybyste tomuto elegantnímu řešení nebyli ochotni přiznat žádnou funkční výhodu, přinejmenším je originální a svojí jinakostí neobtěžuje. A hlavně, v tomto konkrétním případě zprostředkovává kontakt s mimořádně povedenou rychlostní skříní!

ZF právem platí za nedostižného mistra v konstrukci automatických převodovek, což 8HP70 pilně dosvědčuje vynikající kulturou řazení a především skvělou intuicí. Elektronický mozek převodovky v testovaném exempláři ovšem nebyl tak pozorný k nevysloveným přáním řidiče jako například ve dříve testovaném Land Roveru Discovery 4 nebo dalších vozech modelového roku 2012, s nimiž jsme jezdili při jiné příležitosti.

Občas zaváhal při rozjezdu, nebo naopak příliš horlivě podřadil jen při malé změně zatížení. To však byly pouze ojedinělé výjimky z pravidla. Důmyslná řídící jednotka dokáže při podřazování přeskočit až šest převodů a při volbě strategie řazení přihlíží dokonce i k aktuální teplotě motoru – pokud je studený, nespěchá tolik s odřazováním na nejvyšší rychlostní stupně, aby se vznětový šestiválec rychleji zahřál na provozní teplotu.

V rychlosti řazení nemůže automat s hydrodynamickým měničem točivého momentu principálně soutěžit s dvouspojkovými skříněmi, ale 200 milisekund je úctyhodný výkon. Tím spíše, že software v praxi bohatě využívá širokého rozsahu přemostění měniče – jeho prokluzování při akceleraci, které u některých jednodušších automatů vyvolává pocit chybějícího spojení mezi koly a motorem, je tady věcí neznámou.

suv landrover testy suv landrover testy Celá kombinace motoru a převodovky je naladěná tak zdařile, že prakticky nikdy nepocítíte potřebu řadit manuálně. Což je ostatně jeden z hlavních důvodů, proč se tato rychlostní skříň velmi rychle etablovala jako oborový standard. Stejnou nebo velmi podobnou najdete v Audi Q7, BMW X5, Porsche Cayenne nebo Volkswagenu Touareg.

Hlavní předností osmistupňové převodovky ovšem není hladkost řazení, nýbrž schopnost udržet motor v ideálních otáčkách v širším rozsahu provozních režimů. Při rychlosti 100 km/h točí šestiválcový diesel jen něco málo přes 1500 ot./min. To vysvětluje, jak může kolos s provozní hmotností a čelní plochou rodinné vilky spotřebovávat při této rychlosti pouze 7,6 l/100 km. Po zvýšení rychlosti jízdy na povolené dálniční maximum (dle rychloměru) odečtete z otáčkoměru cirka 2000 ot./min. a z palubního počítače sympatických 9,9 l/100 km. To téměř přesně odpovídá hodnotám naměřeným v testu Land Roveru Discovery SDV6 s identickým hnacím řetězcem.

Větší turbo má přednost

Ano, stejně jako Disco má i Range Rover Sport modelového roku 2012 pod kapotou vidlicový šestiválec 3,0 l, osazený jedinečnou přeplňovací soustavou. Dvě turbodmychadla dnes platí v podstatě za běžnou věc, tady však nastupují do akce v opačném sledu, než bývá zvykem.

Obvykle nejdříve nastupuje menší turbodmychadlo, které sice zlepšuje odezvu motoru v nízkých otáčkách, ale jen za cenu vyšších čerpacích ztrát. Motor AJ-V6D z rodiny „Lion“ na to jde jinak: od volnoběhu spoléhá na primární turbodmychadlo, jehož odezvu zlepšuje dnes už standardní technologie proměnné geometrie lopatek rozváděcího kola. Podle výrobce toto řešení zaručuje prakticky „okamžitý“ přístup k 83 procentům maximálního točivého momentu – 500 Nm může být na klice už 500 milisekund (aby se to dobře pamatovalo) od sešlápnutí pedálu plynu při běhu naprázdno.

Menší turbo přitom zůstává stranou dění, oddělené od proudících výfukových plynů přemosťovací trubkou a elektronicky řízenými ventily. Teprve při 2800 ot./min. se stavidla otevřou a vzduch natlakovaný menším dmychadlem je nejprve nasměrován k sacímu vstupu primárního turba, aby byl o 300 milisekund později přesměrován k mezichladiči.

suv landrover testy suv landrover testy

Výsledkem je motor nevšedních kvalit – nebo vlastně všedních? Subjektivními vlastnostmi ani měřitelnými parametry se třetí generace AJ-V6D zásadně nevymyká současnému standardu třílitrových vznětových šestiválců, který je ovšem tak vysoký, že z pohledu zákazníka je prakticky bezpředmětné se jednotlivými rozdíly zabývat. Zajímavěji vyznívá srovnání s původním osmiválcem 3,6 TDV8. Dnes testovaný motor je pouze o 40 Nm slabší a o 12 kW méně výkonný, ale díky nové převodovce má o tři desetiny lepší zrychlení 0-100 km/h a o 19 procent nižší kombinovanou spotřebu.

I kdyby vás spotřeba tak docela nezajímala, nemůžete neocenit, že vylepšený šestiválec vyniká důrazným zátahem v celém rozsahu běžně používaných otáček – a díky vysokotlakým piezoelektrickým vstřikovačům (vstřikovací tlak 2000 barů) u toho i docela hezky zní. Oproti předchozím modelovým letům akceleruje verze 2012 ještě svižněji a v cestovním tempu působí uhlazenějším dojmem, obojí je ovšem zásluha zejména nové osmistupňové převodovky.

Nový interiér má Sport už od faceliftu v roce 2010 a ani v jiných ohledech se od té doby nezměnil, proto můžeme vzít zbytek testu stručně (a zájemce o podrobnější postřehy odkázat na obsáhlou recenzi vozu Range Rover Sport 3,0 TDV6 od Lukáše Vaverky). Podobně jako jiné pneumatické podvozky ani vzduchové měchy Range Roveru Sport nevynikají schopností pohlcovat krátké příčné nerovnosti, zejména v kombinaci s dvacetipalcovými koly, ale celkový kompromis mezi poddajností a vertikální stabilitou je mě osobně sympatičtější než snaživá sportovnost některých zejména německých luxusních SUV.

Podobně i pomalý převod a silný posilový účinek řízení nebudeme považovat za chybu, protože obojí je vhodně sladěné s pružící a tlumící charakteristikou podvozku a dohromady to vytváří nenapodobitelně uklidňující jízdní projev, typický pro luxusní land rovery. A netřeba rozmazávat ani vnitřní stísněnost auta, protože ta je za dobu existence „sportovního“ Range Roveru už dobře známa – ostatně jen velmi nepoučený zákazník by od tohoto modelu vyžadoval příkladné plnění rodinných úloh.

Cvičení prstokladu

Slabou stránkou, kterou stojí za to zmínit, je ale ovládání navigace, audiosystému a telefonu přes dotykový displej uprostřed palubní desky. Samotná obrazovka má vynikající rozlišení a moderní grafika vypadá na pohled velmi atraktivně, zvlášť ve srovnání se zastaralým grafickým prostředím, používaným před modelovým rokem 2010. suv landrover testy suv landrover testy

Výrobce navíc pro letošní rok opět modernizoval elektroniku zábavní soustavy, která nyní disponuje dvojitým tunerem pro spolehlivější příjem rozhlasového signálu, podporuje formát DVD Audio a umí bezdrátově streamovat audio signál z mobilního telefonu nebo podobného zařízení přes Bluetooth.

Zákazníci Sportu se dočkali také informačního displeje s technologií Dual View, který JLR nabízí pro Range Rover (a některé jaguary) už od roku 2010. Dual View umožňuje zobrazovat najednou signál ze dvou zdrojů obrazu v závislosti na pozorovacím úhlu, takže spolujezdec může například sledovat film z DVD, zatímco řidič vidí na tomtéž displeji navigační mapu.

Dotykový displej ale z principu není tak ergonomicky přívětivý jako kombinace obrazovky (klidně i dotykové) a vícesměrného ovladače, ideálně s odporovou zpětnou vazbou. Zatímco u aktuálních evolucí systémů Audi MMI či BMW iDrive jsou činnosti jako vyhledání jména v telefonním seznamu nebo zadání cíle do navigace během jízdy v podstatě triviální, v land roverech (i jaguarech) je stejná operace nebezpečná až nemožná. I pouhé nalezení oblíbené rozhlasové stanice dá člověku zabrat...

suv landrover testy suv landrover testy

Závěr

Osmistupňová převodovka nevypadá na papíře jako zásadní přednost a konzervativnější zákazníky může dokonce odrazovat, ale kombinace SDV6 + ZF 8HP tvoří důstojnou náhradu za dřívější TDV8 3,6 l. Už tak excelentní Range Rover Sport je díky ní lepší ve všem, na čem záleží, od akcelerace přes cestovní kulturu až po hospodárnost provozu.

Druhý pohled (Lukáš Vaverka)
Osmistupňová převodovka posunula RRS opět o značný kus kupředu. Navzdory vysoké hmotnosti a horší aerodynamice patří mezi špičku co do dynamických schopností i spotřeby paliva. Obdivuhodná je hlavně ekonomika provozu při malé zátěži, nyní asi o 20 % lepší.

Ve srovnání s nedávno testovaným Discovery 4 ztrácí Sport v mnoha praktických oblastech. Není tak komfortní, agresivnější naladění řízení nekoresponduje se stejně dlouhým převodem a interiér je méně prostorný. Tyto modely ale mají i přes společnou techniku rozdílné okruhy zákazníků. Zájemce o Range Rover Sport tak příliš pragmatické Discovery už z podstaty těžko osloví.

První cena vozu 1 478 400,- Kč (3,0 TDV6 S, 155 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 1 638 840,- Kč (3,0 SDV6 SE, 188 kW)
Základní cena testovaného vozu 1 780 660,- Kč (3,0 SDV6 HSE, 188 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1 944 700,- Kč (3,0 SDV6 HSE, 188 kW)

Plusy

  • Stále impozantní vzhled
  • Vynikající automatická převodovka
  • Pohodlná sedadla vpředu
  • Celkový jízdní komfort
  • Snadné ovládání v relativně náročném terénu
  • Vysoké užitečné zatížení
  • Štědrá sériová výbava
  • Parametry blížící se dřívějšímu osmiválci

Minusy

  • V terénu zranitelný přední nárazník
  • Reakce na ostré nerovnosti
  • Nepříliš prostorný interiér
  • Ovládání elektroniky přes dotykový displej
  • Vysoká hmotnost
Jiří Červenka
Diskuze (36)
Range Rover Sport 3,0 SDV6
Cena základní sestavy 1 780 660 Kč
Výbava základní sestavy Pneumatický podvozek s Terrain Reponse, posilovač řízení s degresivním účinkem, čelní a boční airbagy vpředu, okenní airbagy, stabilizační systém DSC včetně systému ochrany proti převrácení a systému dynamické stabilizace přívěsu, elektronická parkovací brzda, obvodový alarm, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, automatická klimatizace, dva držáky nápojů, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, elektrické ovládání pátých dveří, osvětlené kosmetické zrcátko u řidiče i spolujezdce, navigační systém, audioaparatura Harman Kardon Logic 7 Surround s 13 reproduktory, sluchátky pro zadní sedadla a ovládáním na volantu, elektricky seřiditelná kožená sedadla s vyhříváním a bederní opěrkou vpředu, USB vstup, Bluetooth, parkovací senzory vpředu i vzadu, zadní parkovací kamera, kola z lehkých slitin o průměru 20 palců, čalounění perforovanou kůží, paměť polohy sedadel a vnějších zpětných zrcátek, elektricky seřiditelný volant, prahové lišty z nerez oceli Kč
Cena testované sestavy 1 944 700 Kč
Výbava testované sestavy Elektricky ovládané střešní okno (37 440,-), vyhřívaný kožený volant (6840,-), tónovaná okna bočního prosklení od B-sloupků dozadu (13 080,-), adaptivní výbojkové světlomety (11 520 Kč), bezkontaktní odemykání dveří a spuštění motoru (25 440,-), paket zimní výbavy s vyhřívaným čelním oknem a vyhřívanými ostřikovači světlometů (28 800,-), paket vision assist s kamerami pokrývajícími prostor 360° (29 400,-), dekor Anigre (11 520,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2993
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 188 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 600 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.8 / 8.1 / 8.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 958 / 2013
Objem nádrže (l): 84
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2670 / 0
Rozměr pneu: 275/40 R20
Range Rover Sport 3,0 SDV6
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4972
b) šířka (mm): 2004
c) výška (mm): 1784
d) rozvor (mm): 2745
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 800 / 1000
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 930 / 1070
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 960
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 510
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 580
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
14. 2. 2012 21:35
Re: kvalita zpracování
No pozor ,to za prvé nemá nic společného s kvalitou zpracování. Spíše jako s ergonomií a dizajnem interiéru. Pod pojmem dílenské zpracování si představím něco jako kvalitu materiálů , lícování dílů , vrzavost :-) a podobné. To z fotky těžko posoudit.

Nicméně ergonomie ovládání v nových premiových vozech je šílenááá :-) A je to z kraje i dost nebezpečné ,než se s tím člověk sžije. Naopak RR má podle mého názoru vše přehledné a po ruce.
Avatar - Hammunasakra
20. 1. 2012 02:01
Re: Morbidní otylost
:yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
20. 1. 2012 02:00
Re: Morbidní otylost
Počkejte až já jednou vyrostu a udělám si řidičák..! ;-)
Avatar - Hammunasakra
20. 1. 2012 02:00
Re: Morbidní otylost
Přiznávám že ke starým autům NEmám "vztah", ale "poznat" že tenhle kousek je opravdu PĚKNÝ (hezčí než ty dnešní), to zas umím :yes: :-)
19. 1. 2012 23:15
Re: Morbidní otylost
Když jsme u toho, nevíte, kdy by měly dorazit nové generace RR a RRS/ Discovery ? Protože drby se šíří už dlouho, ale nějaké pevné datum jsem nezaznamenal... :-)