Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST VW Passat 2,0 TDI DSG - Evergreen číslo sedm

Aleš Jungmann
Diskuze (141)
VW se drží staré dobré pravdy, že to co funguje se nemění. Passat nepřekvapuje novými kvalitami, nýbrž dotahuje vše o kousek blíže k dokonalosti. Nebo je to jinak?

Co se Passatu sedmé generaci nedá už při prvním pohledu upřít je snaha o ještě výraznější koncernovou image.

Omlazený vzhled totiž jasně přejímá rysy faceliftovaného Phaetonu, na svého většího bratříčka odkazují i nové přední a zadní svítilny.

Přesněji řečeno - nový je design, po funkční stránce se žádné převratné změny nekonají a jak přední tak zadní svítilny využívají v základní verzi služeb klasických žárovek. Přední xenonové výbojky jakož i zadní diodová světla jsou za příplatek, byť koncové svítilny s diodami byly dosud součástí standardu.

Při prohlídce exteriéru padne do oka další rozdíl a tím je nově tvarovaná záď, která vůz jakoby nenásilně a splývavě ukončuje, čímž se boční profil zdá být o něco elegantnější a méně agresivní.

Další změny? Rozměrově v podstatě ne, protože několikamilimetrové odchylky v délce, či rozvoru můžeme bez problémů zanedbat.

Podvozkově se také nic nemění, konstrukce náprav (vpředu McPherson a vzadu čtyřprvkové zavěšení) zůstává stejná.

Není zase tak obvyklé, aby Euro NCAP přebírala výsledky čelního a bočního nárazu od minulých generací, v případě sedmé evoluce Passatu tomu však takto bylo a proto mnozí hovoří spíše o rozsáhlejším faceliftu než o opravdové generační obměně.

Z marketingového hlediska je však označení nová generace samozřejmě mnohem lákavější.

Interiér

Po usednutí za volant si okamžitě nacházíme oblíbenou pozici a cítíme se jako doma. Aby také ne, když se ergonomicky výborně řešený interiér změnil jen velmi decentně; od interiéru Passatu CC jej totiž odlišuje jen několik maličkostí.

Za všechny jmenujme například lehce rozdílné tvarování dveří, umístění ovládání ruční brzdy na středovém tunelu namísto vedle volantu, či umístění analogových hodin tam, kde se u Passatu CC nacházel spínač varovných světel.

Zatímco změnu polohy spínače ruční brzdy jednoznačně vítáme, přesun v případě tlačítka varovných světel až pod multifunkční obrazovku spolu se zmenšením jeho rozměru popravdě příliš nechápeme. To si majitelé opravdu tolik přáli na nejlépe dostupném místě palubní desky analogové hodiny a ne třeba výše položenou obrazovku navigace? Takto to vypadá, že Volkswagen chtěl pouze za každou cenu něco oproti modelu CC změnit a to za co nejnižší náklady.

vw testy strednitrida vw testy strednitrida
 

Jinak je tedy vše při starém, což u Volkswagenů zpravidla jaksi přirozeně znamená, že si v podstatě není na co stěžovat. Od již zmíněné ergonomie přes rozměry a provedení příjemně tuhých sedadel či loketní opěrky až po slícování a použité materiály je vše na velice vysoké úrovni.

Co se týče vnitřních rozměrů, tak u nich jsme v interiéru nezaznamenali žádné razantnější změny, snad kromě výšky nad zadním sedadlem která se zřejmě o něco snížila. Cestující vysoký 180 cm se při vzpřímeném posazu stropu ještě nedotýká, každý centimetr navíc zde ale hraje svou roli. V oblasti loktů není v Passatu místa zrovna na rozdávání, šířka však byla zvolena velmi rozumně, a tak si na stísněnost většina řidičů jistě stěžovat nebude.

A cestující vzadu už vůbec ne, ti mají před koleny opravdu dostatek místa a ani v loktech nebudou výplněmi dveří nikterak sužováni. Prostřední sedadlo je zde spíše nouzové a to i díky jen mírně vysunutelné hlavové opěrce, která při zadním nárazu hlavu vyššího cestujícího nemá šanci zachytit.

Z pozice řidiče velmi chválíme možnost nastavit polohu opěrky výškově, ale také podélně (!). Opěrka se přitom nenaklápí, jak bývá obvyklé, ale celá se posunuje podobně jako sedadlo v kolejnicích.

Chválíme dostatečný počet odkládacích prostor i jejich dostupnost, o poznání méně se nám líbí použití tvrdého plastu na spodní část palubní desky, tedy tam kde se kolena předních cestujících dotýkají středového tunelu. Vrchní část palubovky je samozřejmě (a z tohoto pohledu zbytečně) měkčená až k přednímu sklu. Majitelé Passatů tak bude tiše závidět těm v Octaviích, které mají měkké plasty „až ke kolenům“ .

vw testy strednitrida vw testy strednitrida Odhlučnění je výborné, oproti předchozí verzi přibylo něco tlumících hmot, a tak je v kabině i při rychlostech okolo našeho dálničního limitu příjemně ticho. O čtyřválcovém naftovém dvoulitru pod kapotou jsme věděli v podstatě pouze při předjíždění, či po studeném startu, kdy několik minut agregát logicky vykazuje o něco hrubší chod.

Čelní sklo je nově tvořeno pěti vrstvami, boční skla vpředu mohou být na přání vybavena zlepšenou tlumící funkcí.

Rodinné typy jistě s radostí uvítají zvětšený objem zavazadlového prostoru, který je nyní o celých 90 litrů větší a pojme tak superbovských 565 l, počítáno ovšem včetně rezervy.

Malou zastávku musíme udělat u víka kufru. Je dobře, že vzpěry příliš nezasahují dovnitř a že po odjištění zámku víko dokáží okamžitě zvednout (tak jak to umí elektricky ovládaná víka), na druhou stranu je potřeba poněkud šikovnější a hlavně razantnější pohyb při jeho zavírání, tedy pokud se kvůli špíně nechcete dotýkat odtokové hrany.

Motor a jízda

Jak už jsme se zmínili výše v textu, pod kapotou testovaného Passatu pracoval vznětový agregát o objemu 1968 cm3. Disponoval výkonem 103 kW a vstřikováním typu common-rail, starší provedení Pumpe-Düse se již před časem nadobro odebralo do věčných lovišť. Vůz se také pyšnil nápisem „Bluemotion Technology“ na zádi, a tak jsme byli zvědaví, jaké spotřeby budeme s vozem dosahovat.

Popravdě řečeno, v počasí které během testu panovalo, asi nemůžeme hovořit o příliš regulérních podmínkách. Papírová kombinovaná spotřeba má hodnotu 5,2 l/100 km a protože jsme na zimních pneumatikách, s nepříliš zajetým vozem a ve velkých mrazech naměřili přesně o litr více, dá se očekávat, že při šetrné jízdě za příhodnějšího počasí spadne spotřeba pod šest litrů.

Při ustálené stokilometrové rychlosti jsme naměřili spotřebu 4,4 litru nafty na 100 km a 6,0 litru při reálné rychlosti 130 km/h, kdy agregát točí lehce přes 2400 min-1.

Výše spotřeby je zde velmi silně spjata s vaší schopností porozumět vozu a dopřát agregátu co nejvíce klidné práce v nízkých otáčkách, kde spotřeba rychle padá i pod pět litrů. Na druhou stranu, pokud přepnete volič převodovky do polohy S a častěji využíváte potenciál vozu naplno, spotřeba okamžitě roste k osmi litrům.

vw testy strednitrida vw testy strednitrida Zatímco hardwarově zůstává podvozek bez změny, svým naladěním se opět posunul o kousek k dokonalosti. Automobilce se podařilo nastavit chování vozu i na sníženém podvozku a osmnáctipalcových kolech tak, aby na jednu stranu zvládal nástrahy rozbitých silnic a na stranu druhou poskytoval bezpečné a jisté vedení i při vysokých dálničních rychlostech.

Komfortnímu pocitu napomáhá i lehčí řízení, které je přesné avšak zároveň řidiče téměř dokonale izoluje od dění pod koly. To může samozřejmě někomu vadit, nový Passat je ale tak dobře ovladatelný a čitelný, že absence větší zpětné vazby do dlaní vlastně ve výsledku tolik nevadí. Paradoxně tak budete povrch silnice mnohem intenzivněji vnímat zadní částí těla a to díky velmi tuhé karoserii a podvozku, který asfalt poctivě kopíruje, avšak výmoly si taktně nechává pro sebe.

V testovaném voze jsme měli možnost spolupracovat se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG, kterou sice vždy chválíme, ale občas si neodpustíme poznámku mířící k logice řazení. Tento problém se však očividně týká spíše benzinových motorů, které elektronika v souladu s emisními normami udržuje v co nejnižších otáčkách. S naším dvoulitrovým dieselem si převodovka rozuměla na jedničku podtrženou. Ani jednou nezazmatkovala, nevytočila zbytečně motor, změny rychlostí byly vždy rychlé a hladké, zkrátka opravdová harmonie.

Dvoulitrový vznětový čtyřválec není zřejmě nutno zevrubněji představovat, jeho 103 kW a 320 Nm bohatě stačí na svižnou jízdu i s obsazeným vozem přičemž spotřeba se při zvýšení převáženého nákladu nezvyšuje zdaleka tak dramaticky jako u moderních downsizovaných benzinových agregátů.

Díky systému common-rail už se nemusíte obávat výrazného nakopnutí při záběru turbodmychadla, nástup výkonu je o poznání plynulejší stejně jako se zvětšilo spektrum využitelných otáček i kultura chodu motoru.

Nyní je agregát navíc vybaven samočinným vypínáním a startováním motoru, které však v mrazivých dnech fungovalo spíše sporadicky. Při sedmdesátilitrové nádrži vám to ale příliš vadit nemusí, přes 1000 kilometrů na jedno natankování se bez problémů dostanete i s občasným stáním v zácpě.

vw testy strednitrida vw testy strednitrida
 

Závěr

Facelift nebo nová generace? Popravdě, je to vlastně úplně jedno. Rozhodující je, že nový Passat jde pevně ve šlépějích svého předchůdce a daří se mu vylepšovat některé klíčové vlastnosti vozu. Zákazníci by se pak mohli těšit z o něco nižší ceny než v případě zcela nové generace a to díky ušetřeným výdajům výrobce. A to je velmi potěšitelné.

Posuďte sami: před třemi lety se v našem testu objevil Passat 1,9 TDI (77 kW) ve výbavě Trendline, jehož cena začínala na částce 746.700,- Kč. Dnešní nový Passat 2,0 TDI o výkonu 103 kW pak s manuální převodovkou v nejvyšší výbavě Highline pořídíte za 713.500,- Kč. Zde je samozřejmě na místě poděkovat i konkurenci.

Nový Passat se bezesporu povedl, on se totiž z podstaty provedených úprav ani nemohl nepovést. Pokud však v garáži máte zánovní Passat šesté generace a přemýšlíte, zda jej za novou sedmou evoluci nevyměnit, buďte klidní – pomyslný technický vlak vám zatím neujíždí.

vw testy strednitrida vw testy strednitrida
 

První cena vozu 576.800,-Kč (1,4 TSI (90 kW), Trendline)
První cena vozu s testovanou motorizací 646.100,-Kč (2,0 TDI (103 kW), Highline)
Základní cena testovaného vozu 764.100,-Kč (2,0 TDI DSG (103 kW), Highline)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 807.600,-Kč (2,0 TDI DSG (103 kW), Highline)

Plusy

  • Velký prostor pro cestující i zavazadla
  • Výborné jízdní vlastnosti
  • Nízký aerodynamický hluk a hluk od kol
  • Nízká spotřeba paliva v běžném provozu
  • Velký dojezd

Minusy

  • Obtížně uzavíratelné víko kufru
  • Tvrdé plasty na spodní části palubní desky
  • Méně komunikativní řízení
  • Nelogický přesun tlačítka varovných světel
Aleš Jungmann
Diskuze (141)
VW Passat 2,0 TDI DSG
Cena základní sestavy 764 100 Kč
Výbava základní sestavy Čelní airbagy řidiče a spolujezdce, možnost deaktivace u spolujezdce, boční airbagy vpředu, hlavové airbagy vpředu a vzadu, 5 tříbodových bezpečnostních pásů, vpředu s výškovým nastavením, předepínači a výstrahou při nezapnutí, elektronický stabilizační program ESP s komforním brzdovým asistentem, ABS, EDS a ASR, automatické spuštění výstražných světel při plném nouzovém brzdění, dvě aktivní opěrky hlavy vpředu, 3 opěrky vzadu, „Isofix“, příprava pro připevnění 2 dětských sedaček na vnějších sedadlech vzadu, výstražný trojúhelník ve víku zavazadlového prostoru, kontrolka signalizující nezavřené dveře a víko zavazadlového prostoru, automatická bezprůvanová klimatizace „Climatronic“, 2zónové nastavení teploty (odděleně pro řidiče a spolujezdce), rádio „RCD 310“ s CD a MP3 přehrávačem, 4x 20 W, 8 reproduktorů, anténa v zadním okně, elektricky ovládaná okna vpředu a vzadu, vnější zpětná zrcátka el. nastavitelná a vyhřívaná, zrcátko u řidiče asférické, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, dálkově ovládané odjištění víka zavazadlového prostoru a víčka nádrže, kotoučové brzdy vpředu a vzadu, elektromechanická parkovací brzda, komfortní startování „Press & Drive“, posilovač řízení s proměnlivým účinkem, elektronický imobilizér, 12V zásuvka vzadu a v zavazadlovém prostoru, přídavné elektrické vzduchové topení, ukazatel vnější teploty s varováním při nebezpečí tvorby náledí, bezúdržbový filtr pevných částic výfukových plynů DPF, 4 ocelová kola 6 1/2 J x 16, pneumatiky 235/45 R17, plnohodnotné rezervní kolo z lehké slitiny, halogenové světlomety, směrová světla ve vnějších zpětných zrcátkách, komfortní sedadlo řidiče a spolujezdce, vyhřívání předních sedadel, sedadlo řidiče nastavitelné v 6 směrech (sklon elektricky) s opěrkou bederní páteře, 3ramenný kožený multifunkční volant výškově a podélně nastavitelný, středová loketní opěrka vpředu s odkládacím prostorem a držákem nápojů, zadní opěradla sklopná, středová loketní opěrka, středová loketní opěrka vzadu s odkládacím prostorem a 2 výsuvnými držáky nápojů, make-up zrcátka ve slunečních clonách, vnitřní osvětlení vpředu a vzadu se zpožďovačem a regulací jasu, dvě čtecí lampičky vpředu, dvě čtecí lampičky vzadu, textilní koberečky, kontrola tlaku vzduchu v pneu, mlhové světlomety s odbočovací funkcí, 6 st. DSG Kč
Cena testované sestavy 807 600 Kč
Výbava testované sestavy Rádio „RCD 510“ s CD měničem na 6 CD, 4x 20 W, 4 reproduktory vpředu a 4 reproduktory vzadu (+3.400,-), tempomat, kola z lehké slitiny "Kansas", samozacelující pneumatiky 235/40 R 18, sportovní podvozek o 15 mm snížený (+10.300,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 103 / 4200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 211
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.3 / 4.5 / 5.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 565 / 0
Objem nádrže (l): 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1560 / 570
Rozměr pneu: 235/40 R18
VW Passat 2,0 TDI DSG
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4769
b) šířka (mm): 1820
c) výška (mm): 1470
d) rozvor (mm): 2713
e) rozchod vpředu (mm): 1552
f) rozchod vzadu (mm): 1551
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 760 / 1140
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 730 / 1020
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - twistedTSD
12. 2. 2011 07:49
Re: Svetlá
to pak zatáčelo do leva ne? >:D
18. 1. 2011 10:33
Re: Vybral jsem si Insignii
...z uvedeného beru jen toho pokročilého parkovacího asistenta B7, což je fakt prima. Ostatní je hodně subjektivní, pro mě irelevantní (zavírání dveří?? ovládání).

Psal jsem, že dětská sedačka se dá usadit třemi způsoby, nikoliv 3 vedle sebe :-)

Netvrdím přece, že je Insignie nejlepší na světě. Myslím, že patří k tomu nejlepšímu v segmentu.
Avatar - Rubb
8. 1. 2011 06:28
Re: "Objektivnost" testů VW
Myslím, že není potřeba nikoho o objektivnosti testů přesvědčovat. Bohužel někteří nemohou zkousnout pravdu a vymýšlejí si pak sami pro sebe různé teorie ;-) Jak by řekl klasik: Chytrému napověz, hloupého kopni >:D
Neexistuje auto, které by se líbilo každému, ale polemizovat o objektivnosti redaktorů, kteří nemusí auta hodnotit podle fotek a dojmů z autosalonu, ale mají opravdu prostor k jejich testování... :-!
Re: "Objektivnost" testů VW
Zajímavá konspirační teorie, bohužel nevím jak vás přesvědčit o opaku.
6. 1. 2011 18:54
Passat TDI
Tak vážení piloti Formule VW Passat, rychle koupit TDI, chiptuning a lepit se na zadek všemu co vám na silnici překáží bez ohledu, že jde velmi často o silnější vůz, jehož řidič nemá tu potřebu dokazovat, na rozdíl od Vás že mu to opravdu jede..