Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Think City: 2500 elektromobilů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Norská společnost Think oznámila, že vyrobila již 2500 elektromobilů City. Produkce tohoto modelu probíhá od konce loňského roku ve finské továrně Valmet.

Norská společnost Think se zabývá vývojem aut na elektrický pohon od začátku devadesátých let. Hlavním jejím produktem je malý městský elektromobil nazvaný Think City.

Tento model je již pátou generací elektromobilů norské společnosti. Přímo navazuje na svého předchůdce z let 1999 až 2003. Ten vznikal pod taktovkou koncernu Ford, který byl až do roku 2003 majitelem společnosti Think Nordic AS, jejíž původní označení znělo PIVCO.

Think City se ve své současné podobě představil v roce 2006, kdy vznikla malá série pro testování. V roce 2008 měla premiéru sériová podoba malého elektromobilu, ale produkce se díky řešení finančních problémů rozběhla ve finské továrně Valmet až koncem loňského roku.

Valmet Automotive z finského Uusikaupunki není jen výrobcem malého městského elektromobilu Think City, ale je také spolumajitelem automobilky. Podíl v Think Finové převzali poté, co se specialista na elektromobily dostal do finančních potíží a musel ukončit výrobu ve vlastních kapacitách.

Think City je prvním elektromobilem, který prošel předepsanými testy a získal evropský certifikát CE a homologaci EU, tzv. certifikát M1. Prodávat se díky tomu může v celé Evropě, hlavními trhy jsou Dánsko, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Díky současnému prodejnímu úspěchu plánuje společnost vybudování výrobního závodu v Elkhart v Indianě. Ještě než se v této továrně rozběhne naplno sériová výroba má být

v prosinci letošního roku spuštěn prodej elektromobilu City v USA.

Pro Americké zákazníky by Think neměl být neznámým produktem, ale návratem osvědčeného městského elektromobilu. V době kdy Think patřil pod křídla Fordu totiž na území USA probíhal testovací program čtvrté generace modelu City. Ten byl pronajímán běžným klientům až do roku 2003, kdy Ford celý program zrušil.

Současný Think City ve své současné podobě nabízí v karoserii dlouhé 3143 mm, široké 1658 mm a vysoké 1596 mm dvoumístný interiér, který může být za příplatek doplněn o dvoumístné zadní sedadlo. K pohonu slouží elektromotor o výkonu 30 kW. Elektromobil dosahuje maximální rychlosti 110 km/h a na jedno nabití ujede 160 km.

V roce 2012 má být spuštěna produkce nové generace modelu City. Její výroba má probíhat v USA i ve finském závodě Valmet Automotive.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)