Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Thomas Built Buses Saf-T-Liner C2 Jouley: Elektrický školní autobus se představuje

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerická společnost Thomas Built Buses je tradičním výrobcem školních autobusů a představuje svůj první elektřinou poháněný model, který je určen pro sériovou výrobu.

Společnost Thomas Built Buses, patřící pod křídla Daimler Trucks North America, jejíž kořeny sahají do roku 1916, se může pochlubit bohatou historií výroby vozidel pro hromadnou dopravu, v níž nechybí ani tramvaje.

První školní autobus tato společnost vyrobila již v roce 1936 a v současnosti má ve své nabídce čtyři základní modelové řady těchto vozidel. Základem nejmenší z nich s označením Minotour jsou dodávková vozidla značek Ford a Chevrolet.

Následující SAF-T-Liner C2 s typickou kapotou motoru využívá podvozku z vlastní produkce značky Freightliner, zatímco bezkapotové modely SAF-T-Liner EFX a HDX již mají podvozek z vlastní produkce.

Elektřinou poháněná novinka Thomas Built Buses Saf-T-Liner C2 Jouley svým označením i vzhledem odhaluje, který z výše uvedených modelů se stal jejím základem. Na první pohled se od něj vlastně nijak neliší, ale pod kapotou nemá vznětový motor značky Cummins a místo něj ke svému pohonu využívá elektromotor, jehož výkon výrobce prozatím neuvádí.

Thomas Built Buses Saf-T-Liner C2 Jouley, který nabízí sezení až pro 81 cestujících, může být vybaven bateriemi s kapacitou 100 až 160 kWh a jeho dojezd se má pohybovat kolem 160 km. K dispozici má být i provedení s přídavnými bateriemi pro prodloužení dojezdu.

Elektrobus má podle oficiálních materiálů svého výrobce dosahovat maximální rychlosti 105 km/h a z 0 na 96,5 km/h akceleruje za 45 s. Dobíjení baterií na plnou kapacitu pak má při využití standardního dobíjecího konektoru SAE J1772 trvat kolem osmi hodin.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)