Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Titul Motor roku 2002 získalo BMW

Michal Fokt
Diskuze (3)
Stejně jako v minulých letech, i letos bylo vyhlašování cen v anketě Mezinárodní motor roku výhradní záležitostí automobilek BMW a Honda.

Stejně jako v minulých letech, i letos bylo vyhlašování cen v anketě Mezinárodní motor roku výhradní záležitostí automobilek BMW a Honda.

Anketa Mezinárodní motor roku (IEOTY – International Engine Of The Year) je poměrně mladá, letos se konala teprve počtvrté, ale za dobu své existence si získala velký respekt, protože se jí účastní odborníci z mnoha zemí světa. O to pozoruhodnější jsou její každoroční výsledky, protože již tři roky po sobě se o přední místa přetahují vlastně jen dvě automobilky – Honda a BMW. Zatímco japonský výrobce deklasoval zbytek světa předloni a BMW skončilo s odstupem druhé, vloni se karta obrátila ve prospěch mnichovského výrobce a letos se síly téměř vyrovnaly. Zbytek „startovního pole“ pak již tradičně sbírá pouze drobky, které spadnou z pomyslného hodovního stolu této dvojice.

Celkovým vítězem se letos stal motor BMW 4.4 Valvetronic, který pracuje pod kapotou sedmičkové řady a mnichovští si tak zopakovali vítězství z loňska, kdy se mohl „radovat“ motor z BMW M3 o objemu 3,2 l. Kromě hlavní ceny do Mnichova putuje ještě čtveřice prvních míst v jednotlivých kategoriích. Stejně počet triumfů v hodnocených segmentech si odváží Honda, a to ve třech případech díky svým hybridním technologiím, v posledním pak díky zřejmě ještě nějaký ten pátek nepřekonatelným dvoulitrem z roadsteru Honda S2000.

A jak je na tom zbytek světa? Na ostatních několik desítek automobilových značek zbyly jen při prvenství, které letos náleží Toyotě a koncernům General Motors a PSA Peugeot-Citroën.

Podrobnější informace vám přineseme později, a to včetně umístění na dalších místech a bodů, které dotyčné motory získaly.

Michal Fokt
Diskuze (3)