Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

To je bizár: Modernizace aut ohrožuje bezpečný průjezd záchranářů

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Sledování výjezdů k zásahům dokumentovalo několik bezdůvodných komplikací. Blokování záchranářů často vzniklo vinou moderních aut odtržených od reality.

Současné modely aut nabízené zákazníkům vytváří uzavřené schránky odloučené od reality. Přemíra elektroniky a tlumících materiálů uzavírá řidiče do zvláštního světa ohraničeného protihlukovými skly. Aktuální důraz na pohodlí posádky eliminuje vnější vlivy natolik, že do kabiny nepronikají ani sirény záchranářů spěchajících k zásahu.

Automobilky vyvíjejí technologie snížení hluku po celá desetiletí, japonská Honda například nabízí umělý audiovýstup určitých frekvencí, které potlačují dálniční hluk nebo hučení větru. Aktivní opatření proti rušivým elementům používá i BMW nebo Mercedes-Benz. Zdokonalovaná akustická opatření doprovázená laboratorními zkouškami mají nežádoucí účinky působící na bezpečí nejpovolanějších osob.

Vliv izolovaných moderních aut na reakce řidičů před houkající sirénou zkoumal zpravodajský tým redakce NBC. Novináři ve spolupráci s hasiči z Colorada potvrdili, že lidé v dražších vozech neslyší a záchranářů si všímají na poslední chvíli, což způsobuje chaotické situace vyvolávají nebezpečné okamžiky.

Americké pohotovostní jednotky se snaží přizpůsobit novým trendům spouštěním dvou sirén současně. Dobře se osvědčilo také nasazení nového typu houkání doprovázeného vibračními impulsy. Výbava hasičů, policistů nebo zdravotníků je pozadu, četnost výměn sirén nestačí na mílové pokroky automobilek, které každou novinkou citelně zvyšují jízdní komfort zesilujícími protihlukovými opatřeními.

Ignorování majáků zvyšuje čas dojezdu, doba odezvy hasičů a lékařů je v amerických městech průměrně sedm až osm minut, přičemž každá minuta navíc může být fatální. Zpráva NBC nezapůsobí na vývojáře automobilek, jediným řešením je apel na řidiče, aby vnímali provoz kolem sebe a nenechali se zmást tichou jízdou. Zejména prémie plná asistentů dává falešný pocit nedotknutelnosti.

Odhlučnění nebude ubývat, naopak existuje vize využití úrovně infotainmentu dnešních aut. Interaktivní on-line propojení by mohlo být platné formou zobrazování upozornění na blížící se vozidlo s právem přednosti v jízdě. Podobné programy se zatím testují.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
2. 4. 2023 17:08
Stačí se podívat na české silnice,
spousta pitomců má v uších sluchátka.
Avatar - Barry Lyndon
1. 4. 2023 13:51
v Rolls-Royce zašli s odhlučněním
prý až tak daleko, že to někteří zákazníci přestali dávat a působilo jim to zmatenost a nebo dokonce nevolnost. Takže museli ubrat a trochu toho vnějšího hluku do auta pustit :D .