Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

To nejlepší z Velké ceny Bahrajnu: Hrozí rozpad Red Bullu? A co Sainzova odplata?

Dominik Kovář
Diskuze (0)

O uplynulém víkendu se fanoušci královny motorsportu dočkali. Odstartoval 75. ročník šampionátu formule 1.

Pět červených světel zhasnuto a vyrážíme. Nový ročník formule 1 o prvním březnovém víkendu v Bahrajnu odstartoval výjimečně už v sobotu. Kvůli Ramadánu, který začíná 10. března, se program obou úvodních závodů šampionátu v arabských zemích (Bahrajn a Saudská Arábie) přesunul o jeden den v týdnu. 

Při úvodním závodu jsme byli svědky několika zajímavých momentů. Může se zdát, že plno věcí zůstalo při starém, ale nenechme se oklamat. Podívejme se blíže na pět poznatků, které si z Bahrajnu odnášíme. 

Verstappen a Red Bull stále dominují

S dominancí Red Bullu se víceméně počítalo, přesto zažilo plno fanoušků mírné zklamání, když si Max Verstappen již po prvních kolech vytvořil několikavteřinový náskok na čele. Ten na konci závodu přesáhl 20 vteřin, což je největší náskok v cíli na druhého v dvacetileté historii závodů v Bahrajnu. 

Bude to takto pokračovat? Pravděpodobně, ale chceme zůstat optimističtí. Zdá se, že konkurenti mají na začátku roku o něco stabilnější balíček vozu, než tomu bylo před rokem. 

Ferrari vyřešilo problém s opotřebením pneumatik a Sainz nebyl od druhého Péreze v cíli daleko. McLaren je pro změnu v balíku top týmů již od prvního závodu, nikoliv od poloviny roku, jako tomu bylo loni. Záležet bude na rychlosti vývoje a typologiích okruhů.

Hornerův případ uzavřen. A nebo vlastně ne

Málokomu unikla kauza Christiana Hornera, který byl obviněn z nevhodného chování ke kolegyni v Red Bullu. Veškerého obvinění byl nezávislými vyšetřovali těsně před startem víkendu zproštěn a zdálo se, že je kauza u konce. Opak byl pravdou.

Z anonymního e-mailu byly novinářům a zástupcům jednotlivých týmů rozeslány screenshoty údajné konverzace Hornera se zmíněnou kolegyní. Jejich pravost nelze ověřit a Horner své obvinění opětovně popřel. 

Před závodem měl po boku svoji manželku Geri Halliwell a většinového akcionáře Red Bullu Chalerma Yoovidhiu, čímž demonstroval svou podporu, které se v této nepříjemné situaci dostává. 

Naopak, kdo nyní spíše Hornerovi podkopl nohy, je Jos Verstappen. V rozhovoru pro britský Daily Mail nepřímo vyzval Hornera k odchodu, jinak hrozí, že se tým rozpadne. Na základě toho se spustila lavina se spekulacemi o možném přestupu Verstappena do Mercedesu. Nastává občanská válka u Red Bullu?

Video se připravuje ...

Alpine je na dně a nemá plán pro cestu nahoru

Předsezónní testy naznačovaly, že Alpine bude patřit k největším zklamáním úvodu sezóny, což se potvrdilo. V kvalifikaci skončili oba piloti na chvostu a v závodě to nebylo o moc lepší - Ocon skončil sedmnáctý a Gasly osmnáctý. Pro tovární tým, který ze svých monopostů seškrábal skoro všechnu barvu kvůli snížení hmotnosti, je to obrovská ostuda. 

Říká se, že ze dna už vede cesta pouze nahoru. Nepříjemný fakt je, že Alpine nemá pro tuto cestu žádný plán. Po závodu tým oznámil, že dosavadní technický ředitel Alpine Matt Harman a šéf aerodynamiky Dirk de Beer rezignovali na své pozice. Francouzský tým rovnou představil jejich nástupce, na pozici technického ředitele dosadil dokonce hned tři osoby. 

Ricciardo vs. Cunoda - největší rivalita v roce 2024?

Každý rok se těšíme na to, ve kterém z týmů se dočkáme interního napětí a rivality, které k tomuto sportu patří. Dost možná jsme již v úvodním závodě dostali nápovědu, kam by naše oči měly v tomto ohledu směřovat. 

Pilot Visa Cash App RB Júki Cunoda měl celý víkend nad zkušenějším kolegou Danielem Ricciardem mírně navrch. V závodu měl každý jinou strategii, ta Ricciardova byla pro závěr rychlejší a tak tým zavelel k týmové režii. To Cunoda nesl velmi těžce a Ricciarda pustil až po několika kolech. Ricciardo si i přes neúspěšné pokusy o předjetí konkurentů ponechal získanou pozici a Cunoda vypěnil definitivně. Po odmávání šachovnicové vlajky okolo Ricciarda dvakrát velmi nebezpečně projel. 

Důležité je dodat, že se jednalo o nebodovanou, třináctou pozici. Jak můžeme na jednu stranu Cunodovo rozhořčení chápat, jeho neschopnost zvládat emočně vypjaté situace mu od začátku jeho kariéry škodí. Oba piloti bojují o druhou sedačku Red Bullu pro rok 2025, takže podobných momentů očekáváme v průběhu roku více a více. 

Carlos Sainz zahájil turné odplaty a my si to užíváme

CarlosSainz má letos o motivaci postaráno. Před startem sezóny přišel o sedačku ve Ferrari od roku 2025 na úkor LewiseHamiltona a bude hledat nový tým. Sainz se v rozhovorech netajil tím, že s Ferrari měl v plánu pokračovat. S trochou nadsázky je tak jeho motivací nejen boj o sedačku v RedBullu nebo Mercedesu, ale také snaha dokázat svému současnému zaměstnavateli, že neprodloužení smlouvy bylo chybou. 

V Bahrajnu měl kolega Charles Leclerc tradičně navrch v kvalifikaci. V závodu už šlo o jiný příběh a Sainz v jeho průběhu hned dvakrát Leclerca předjel - poctivě, na trati. Ano, Leclerc měl problémy s brzdami a jeho závod tím byl značně ovlivněn. To však neubírá nic na výkonu Sainze, který se jako jediný držel druhého Red Bullu Sergia Péreze. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme