Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je prý nejrychlejší auto s manuálem na světě. Má čtyřválec a 1800 koní

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Toto kupé začínalo jako Mitsubishi Eclipse, později se z něj stala bestie, jejímž smyslem je dosahování co nejlepších časů na čtvrt míli. A jde jí to skvěle.

Eclipse, které ze zřejmých důvodů dostalo přezdívku Red Demon (Rudý démon), nemá se sériovým provedením mnoho společného, na druhou stranu nejde ani o vyloženě extrémní speciál - tedy na pohled. Auto vzniklo u úpravce Boostin Performance v americkém Illinois a když se podíváte na videa, zjistíte, že jde o skutečné monstrum.

Může za to hlavně motor. Tím je sice i nadále čtyřválec, ovšem díky přeplňování dává okolo 1800 koní. Což je vyšší výkon, než nabízí Bugatti Chiron.

Narozdíl od něj se však Eclipse po startu neustále zmítá ze strany na strany a udržet ho v přímém směru není snadná práce.

A to ještě navíc řidič musí řadit, Eclipse je totiž vybaveno manuální převodovkou s klasickým "háčkem". S trakcí pomáhá pohon všech kol (původně jsme psali, že je vůz zadokolkou, což byla informace, která se objevila u některých zdrojů, ale ve skutečnosti tu je skutečně pohon všech kol).

Výkony jsou obdivuhodné, upravené Mitsubishi zvládne čtvrtmíli okolo sedmi sekund, přičemž v cíli dosahuje rychlosti přes 330 km/h. Jinými slovy, Red Demon akceleruje z klidu na 300 km/h pod sedm sekund!

Není divu, že se o něm mluví jako o nejrychlejším autě planety s manuální převodovkou. Nebo znáte nějaké rychlejší?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Dzakobo
15. 11. 2019 09:35
To jsou zase kidy
Samozřejmě že tento Eclipse má pohon všech kol, v čase 3:20 pěkně protáčí kola obou náprav. Má motor napříč, takže RWD to nebude a jen s FWD by to takový časy fakt nedalo.