Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle musíte vidět! Chystá se film o Zeleném pekle

David Bureš
Diskuze (1)
O Severní smyčce Nürburgringu píšou automobilová média často. A nyní budou mít i jiný důvod, než jsou rekordy jednotlivých aut. Již brzy spatří světlo světa film věnovaný této slavné trati.

Severní smyčku, Zelené peklo, Nürburgring či jen Ring, zkrátka legendární závodní okruh v pohoří Eifel není potřeba automobilovým fanouškům blíže představovat. Nyní se trať proslavená svojí náročností dočká i filmařské pocty. Ještě tento měsíc vstoupí do kin dokument, který jí bude věnován. Ten se nemůže jmenovat nijak jinak než The Green Hell (Zelené peklo), podle přezdívky, který trati navždy dal závodník Jackie Stewart.

Dokumentární snímek představí historii tohoto okruhu, který je dnes považován za vůbec nejtěžší trať světa. Jeho historie se přitom datuje už do roku 1925, kdy se začal stavět na veřejných cestách. I to dokazuje, jak byl jeho návrh geniální.

Příběh tratě přitom představí ti nejpovolanější, sami závodníci, kteří s ním spojili své jméno. Za všechny zmiňme Sabine Schmitzovou, která zde léta závodí, Nikiho Laudu, který na Severní smyčce v roce 1976 málem uhořel, a Jackieho Stewarta, který mu s odkazem na jeho náročnost dal slavnou přezdívku. V dokumentu se ale objeví i další legendy, Walter Röhrl, Stirling Moss nebo Lewis Hamilton.

Příběhy okruhu připomene také slavný televizní komentátor Murray Walker, který je fanouškům Formule 1 dobře známý. Spolu s Davidem Croftem bude snímkem provázet jako vypravěč. Chybět nebudou ani dosud nezveřejněné záběry z dvacátých let, kdy se na Nürburgringu konaly první závody za účasti Caraccioly, Nuvolariho nebo Rosemeyera, i záběry moderních hyperaut, jež zde dnes jezdí rekordní časy.

Režisér snímku, Hannes M. Schalle přitom zaručuje kvalitu. Rakušan je autorem oceňovaného dokumentu Lauda: The Untold Story z roku 2014, což dokazuje, že Schalle má se světem motoristického sportu dostatek zkušeností. Sám autor tvrdí, že diváci budou nadšeni, až uvidí dosud nezveřejněné záběry a rozhovory s legendami Ringu.

Dokument The Green Hell bude mít premiéru 21. února, kdy bude distribuován ve Velké Británii, Irsku, Německu a Rakousku. O dva týdny později jej budou moci zhlédnout i diváci ve Španělsku a Itálii. Za všechny české automobilové fanoušky pak doufáme, že snímek bude dostupný také u nás. První trailer naznačuje, že je rozhodně na co se těšit. Jen jsme zvědavi, zda film připomene i českou tečku. Jednou z více než 200 obětí Nürburgringu byl i Čeněk Junek, úspěšný český závodník a manžel ještě slavnější Elišky Junkové, který tam následkem nehody zahynul v roce 1928.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - sargis
14. 2. 2017 09:13
parada
Tesime sa :yes: