Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto Porsche 962 je na prodej. Luxusní závoďák z osmdesátých let přijde na pěkný balík

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Sběratelé vzácných retro závodních vozů zbystřují. K mání je totiž renovované Porsche 962, které slavilo úspěchy na okruzích zejména ve druhé polovině osmdesátek.

Model 962 debutoval v závodní sérii IMSA-GTP v roce 1984, konkrétně během čtyřiadvacetihodinového podniku v Daytoně. Následovala účast v závodech skupiny C, kde Porsche soupeřilo s Jaguarem, Mercedesem, Nissanem a mnoha dalšími. V letech 1984-1991 model na nejrůznějších akcích posbíral celkem 21 vítězství.

Tento konkrétní kousek je oděn do fialového zbarvení výrobce motorových olejů Wynn’s a poprvé se objevil roku 1986 ve Watkins Glen. Ještě tentýž rok dostal vylepšený monokok a novým vlastníkem se stal tým Hotchkins Racing.

Roku 1991 triumfoval závoďák v Daytoně a poté se na několik let odklidil ze scény. Naštěstí to pro něj neznamenalo definitivní konec a nedávno prošel kompletní renovací. Přeplňovaný 3,2litrový šestiválec poskytuje po úpravě výkon 559 kW a nechybí ani brzdy Brembo či závodní odpružení Penske.

Automobil je na serveru James Edition, kde se obchoduje výhradně s luxusním zbožím, nabízen za 1,25 milionu dolarů (v přepočtu více než 28,4 milionů korun). I když legálně nemůže na běžné silnice, ještě v letošním roce by se mohl zúčastnit několika závodních soutěží obdobných historických klenotů.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)