Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna na baterie v Česku? VW rozhodnutí odkládá o několik měsíců

Diskuze (11)

Automobilový koncern Volkswagen o několik měsíců odkládá rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut.

Koncern v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína, mimo jiné uvádí, že vzhledem k současné energetické krizi není třeba jednat okamžitě. Původně se očekávalo, že Volkswagen výběr místa pro továrnu oznámí v pátek 16. prosince. O projekt takzvané gigafactory až za 120 miliard korun se uchází i Česká republika, která Volkswagenu nabízí pro výstavbu letiště v Líních u Plzně.

 "Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, proces vyhodnocování pokračuje. Před investováním miliard eur budou během následujících týdnů a měsíců znovu pečlivě posouzeny plány pro jednotlivé regiony," uvedl Volkswagen. Dodal, že spolu s dceřinou společností PowerCo zodpovědnou za baterie nadále hledají vhodné lokality. "Není potřeba učinit rozhodnutí okamžitě, protože doposud učiněné kroky koncernu zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028," doplnil koncern.

Volkswagen rovněž uvedl, že není pod tlakem, aby jednal hned. "V kontextu panující situace bude rozhodovacímu procesu věnováno více času. Mezi důvody patří stávající ekonomická situace, současné ceny energií a rámcové podmínky zahrnující státní podporu," upozornil koncern na dopady současné energetické krize. "Je také potřeba dořešit některé místní otázky," dodal.

Podle Volkswagenu nyní nemá rozhodovací proces dopad na plánovaný začátek stavby a výroby. Koncern by chtěl začít stavět koncem roku 2024 a vyrábět články do baterií od roku 2027.

Video se připravuje ...

Před tím, že by energetická krize mohla výstavbu továren na baterie výrazně ovlivnit, v listopadu varoval šéf automobilové značky Volkswagen Thomas Schäfer. "Pokud se nám v Německu a v Evropě rychle a spolehlivě nepodaří snížit ceny energií, budou investice do energeticky náročné výroby nebo do nových továren na baterie v Německu a Evropské unii prakticky nerentabilní," napsal Schäfer na profesní sociální síti LinkedIn.

Schäfer až do letoška působil jako předseda představenstva Škody Auto, od dubna převzal provozní řízení značky VW, která je součástí koncernu Volkswagen. Před svým odchodem z Mladé Boleslavi prohlásil, že by si přál, aby si mateřský koncern vybral Česko pro svou další továrnu na baterie. V březnovém rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) řekl mimo jiné to, že Česko by se mělo stát jedním z center elektromobility.

Česká vláda o továrnu velmi stojí. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) by výstavba v Líních zásadně pomohla ekonomické budoucnosti země. Vláda uvedla, že továrna je klíčová pro transformaci českého automobilového průmyslu, jenž tvoří desetinu HDP a čtvrtinu exportu, na elektromobilitu. Proti výběru letiště se ale staví mimo jiné Český svaz letectví (ČsSL) a výhrady mají i některé obce.

Koncern chce v Evropě do roku 2030 vybudovat šest obřích továren na baterie. Prozatím si jako místa vybral dolnosaský Salzgitter nedaleko Wolfsburgu, sídla Volkswagenu, Valencii ve Španělsku a severošvédské město Skellefteaa. Čtvrtá továrna bude ve východní Evropě, vedle Česka se hovoří o Polsku či Maďarsku.

Video se připravuje ...

Diskuze (11)

Doporučujeme

11. 12. 2022 20:18
Re: No a není zbytečná?
Jasně, jak jinak. Nezlob se na mě, ale jsi blb :no:
11. 12. 2022 16:25
Re: No a není zbytečná?
Východní švejkov pochopitelně není pro trh EV relevantní :-)
Europe: Plug-In Electric Car Sales Increased 14% In October 2022 :yes:
Two Volkswagen ID. models are at the forefront.
New plug-in car registrations:
BEVs: about 124,000 (up 17% year-over-year) and 13.6% share
PHEVs: about 87,000 (up 10% year-over-year) and 9.6% share
Total: 210,966 (up 14% year-over-year) and 23.2% share
Avatar - rohYpnol
11. 12. 2022 13:14
Re: Vláda chce
Myslím tím stále to stejné - neschopnost vlády zabezpečit konkurenceschopné ceny energií. To je celá pointa všeho.
Vždyť to že ČEZ tady vyplácí zastáncům 60 tis. odměny zatímco jiné lidi posílá na dávky a velkým firmám nepomáhá prakticky vůbec, je do očí bijící zrůdnost.
Avatar - mariov8
11. 12. 2022 13:04
Blba lokalita
Je to na kopci, není tam ve velkém objemu potřebná voda, pozemky nejsou vyspořádané, likvidace značně používaného letiště (které dnes už v ČR nepostavíme) když neumíme dostavět ani okruh u Prahy, lokalita s téměř negativní nezaměstnaností, nedaleká svařovna autobusů (její zaměstnanci z azijských zemí bývalého SSSR) jsou pro místní výstrahou, stran odpadu poměrně nebezpečný a neekologický provoz, práce tam je v lokalitě dost... všechno špatně, to bude spíše něčí malá domů.
11. 12. 2022 12:58
Re: No a není zbytečná?
Tak určitě ;-) iD3 se prodalo cca 34tis ks za 11 měsíců, to je cca 3000 měsíčně, tedy výroba 100 aut denně, když pojedou jen na dvě směny (tedy 16hodin), tak je to směšných 6 aut za hodinu… Tak to je sakra trhák ;-)

Taky by bylo fajn vidět, kolik z těch aut nakoupili státní instituce, kolik firmy kvůli daním a kolik soukromníci… Navíc jak skončí dotace na západě, prodeje pofrčí dolu, jen zvědav příští rok na Německo :yes:

EDIT: u nás, v zemi bez dotací, se prodalo za 1-11/22:

iD.3 - 100ks
iD.4 - 171ks
iD.5 - 70ks

A pokud by tě zajímalo, kolik skladovek mají dealeři, tak krásných 21ks. Nikdo je na sklad nechce, jsou tam dlouho a peníze se netočí, zkus se zeptat u svého dealera. Já to udělal ;-)