Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Aygo X dostává módní kabát, navrhla ho značka Undercover

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Automobilka Toyota spojila síly s japonskou módní značkou Undercover. Výsledkem je limitovaná edice nejmenšího modelu Aygo X.

Spojení světa módy a automobilového průmyslu je v poslední době stále častější, což dokazuje celá řada speciálních konceptů či limitovaných edicí. S jednou takovou nyní přichází i automobilka Toyota, která spojila síly s japonskou módní značkou Undercover.

Výsledkem této spolupráce je limitovaná série modelu Aygo X Undercover, která byla představena během módní přehlídky Undercover Fall 2023 v rámci Pařížského týdne módy. Nejde přitom pouze o koncept, ale skutečný produkční vůz, který bude vyroben v sérii 5000 kusů. Cenu ani dostupnost na jednotlivých trzích však zatím automobilka neuvedla.

Video se připravuje ...

Specifické úpravy vozu, inspirované designovou filozofií nekonformnosti a bourání stereotypů zakladatele značky Undercover Juna Takahashiho, přináší exkluzivní šedý lak ve dvou různých odstínech, který byl vyvinut speciálně pro tento účel.

Mezi unikátní doplňky patří také korálově červené dekory na černých 18“ litých kolech a nálepky Chaos/Balance na střeše. V kabině vozu by měly být značková sedadla, zřejmě opět v červeno/černá kombinaci, nebo specifické koberečky. Očekávat lze také speciální označení vozů této limitované série.

Do výsledku této spolupráce, ve které se podle automobilky překrývá svět módy a automobilů, se měl promítnout i typický motiv kontrastů značky Undercover. Značka přitom vznikla v roce 1990 a původně se proslavila v undergroundové scéně spojením subkultury umění, streetwearu a hudby. Později dosáhla světového uznání, stále si však zachovává rebelský postoj a vizionářství.

Spojování dvou protichůdných prvků či světů je z mého pohledu vzrušující, přičemž materiály i způsob získání barev se naprosto liší od projektů v oblasti oblečení. Tento design zůstává věrný duchu značky a zároveň harmonicky ladí s městem,“ říká Takahashi.

Video se připravuje ...

Byli jsme přesvědčeni, že Undercover by mohl ještě znásobit již tak silnou osobnost Ayga X, Jun přišel se zcela novým pohledem na barvy a nápady, jak lépe využít běžné detaily k vytvoření něčeho zajímavějšího a neočekávaného,“ uvedl Tadao Mori, vedoucí stylistického ztvárnění ze společnosti Toyota Europe.

Dodejme, že Toyota Aygo X zůstává nejmenším modelem japonské automobilky v Evropě. První dvě generace nabízely karoserii hatchbacku a vznikaly ve spolupráci se značkami Peugeot a Citröen. Poslední generace vsadila na styl crossoveru, stále však zůstává malým a stylovým vozem, který se snaží oslovit i důrazem na emoce. Výroba modelu probíhá v kolínském závodu TMMCZ.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme