Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota představila koncept bZ Compact SUV, k produkční verzi by nemusel mít daleko

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Automobilka plánuje uvedení pěti elektromobilů z rodiny bZ. Kompaktní crossover by mohl být jedním z nich.

Hlavní novinkou automobilky Toyota na právě probíhajícím autosalonu v Los Angeles byla premiéra nové generace modelu Prius. Kromě toho však japonská automobilka přivezla i koncept kompaktního elektrického crossoveru s označením bZ Compat SUV Concept, který by mohl být vizí budoucího produkčního modelu.

Koncept, který už na první pohled nejspíš nemá příliš daleko k produkční verzi, zaujme výrazným tvarováním karoserie. Vpředu vidíme nový světelný podpis, který navazuje na novou generaci modelu Prius. Příď navíc působí poměrně dynamicky a agresivně.

Video se připravuje ...

Z profilu jsou dobře patrné krátké převisy karoserie, které by v kombinaci s delším rozvorem měly zajistit dostatek vnitřního prostoru. Přední sloupek se zdá být poměrně tenký, směrem dozadu se však rozšiřuje a působí masivněji.

Záď je dynamicky tvarovaná, má zvláštně naznačený spoiler a brzdová světla napříč celou šířkou vozu. Zajímavým detailem je také třetí brzdové světlo v ploutvi na střeše, na které navazuje další světlo v  difuzoru. Vůz tak celkově působí dynamicky, při jeho vývoji však automobilka kladla vysoké nároky i na aerodynamiku. Ostatně nejspíš i proto vidíme zapuštěné kliky a aerodynamicky tvarovaná zrcátka.

Kabina sází na minimalistický a značně futuristický design. Místo klasického volantu dostal koncept nevšední knipl, za kterým vidíme digitální přístrojový štít. Ten je tvořen prohnutým displejem s moderní grafikou a opět vystupuje nad volant, aby usnadnil výhled z vozu.

Prohnutý displej s moderní grafikou ale tvoří také obrazovkou infotainmentu, pod kterou jsou kapacitní tlačítka. Volič převodovky pak tvoří jednoduchý sloupek v přední části středové konzole. S ovládáním vozu by však posádce měl pomoci i asistent Yui, fungující na principu umělé inteligence a reagující na hlasové povely.

Koncept bZ Compact SUV Concept je zatím pouze designovou studií, ke které automobilka neprozradila žádné technické parametry. Automobilka nicméně prozradila, že plánuje nabídnout pět modelů v rámci elektrické modelové řady bZ.

Toyota tak již na řadě trhů nabízí elektrický SUV model bZ4X, dostupný také v Česku. Elektrický model bZ3 je zatím dostupný pouze v Číně, podle spekulací by se však mohl časem dostat i do Evropy. Ke konceptu bZ Compact SUV zatím automobilka nespecifikovala žádné detaily, design však celkově odpovídá stávajícím modelům řady bZ, takže je pravděpodobné, že do produkční podoby nebude mít daleko.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
20. 11. 2022 20:22
Re: Tak ono to....
Škaredé C-HR? Ty máš něco s očima?
20. 11. 2022 17:52
Re: Nebude to trvat dlouho
Interiér bz4x je přímé pokračování interiéru Priusu. Je dokonce podobnější Priusu než nový Prius.
20. 11. 2022 17:08
Nebude to trvat dlouho
A Toyota zjisti, jaky bude zajem o EV.

Prestoze jeji hybridy jsou super...

Skoda ze nepredstavi EV s karoserii tvaru Priusu.
Jenze to by se sama strelila do nohy. :D
Avatar - 3_diamanty
20. 11. 2022 16:32
Re: Tak ono to....
C-HR ma ine rozlozenie hmoty... celkovo ani predne partie ani C stlpik ani bocny profil sa tu na bZtku na skarede C-HR neponasa... bohudik
Avatar - pradeda777
20. 11. 2022 15:10
Tak ono to....
....spíš vypadá na "lepší" FL stávajícího C-HR..... :-!