Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota představila nový luxusní kabriolet. Je to naprostý unikát

Dominik Kovář
Diskuze (6)

Toyota nepatří mezi automobilky, které by nabízely kabriolety. Nyní však jeden takový koncept představila.

Toyota Crown si během své téměř sedmdesátileté prošla mnoha změnami. Ta poslední, v pořadí již šestnáctá generace přišla s poněkud kontroverzní změnou. V rámci modelu Crown vznikly hned čtyři karoserie včetně crossoveru, na jehož základě nyní Toyota představila další zajímavý kousek. 

Jmenuje se Toyota Crown Convertible, tedy Crown bez střechy. S podobným konceptem přišla Toyota již před několika dny v podobě SUV Century, které vzniklo jako reprezentační vozidlo pro šampiony sumo. 

Jelikož nebyly dodány žádné informace k technice, počítáme s tím, že je tento Crown párován s 2,4litrovým hybridním benzinovým čtyřválcem v kombinaci se šestistupňovou automatickou spojkou. Kombinovaný výkon činí 257 kW (350 k). 

Jak jsme již zmínili, Toyota Crown Convertible je postavena na základech crossoveru. Rozměry zůstávají stejné, kvůli absenci střechy má tento one-off model bezrámové dveře. Vzhledem k tomu, že Crown Convertible nebude využíván v běžném provozu a jde o ojedinělý kus, si inženýři nelámali hlavu s implementováním stahovací střechy.

Na přestavbě se podíleli inženýři Toyoty. To, že na kvalitě sestavení tohoto modelu Toyotě záleželo, potvrdily slova šéfa designu Simona Humphreyse, který řekl, že je důležité, aby kabriolety vypadaly „sofistikovaně a krásně”.

Video se připravuje ...

Viceprezident Toyoty Hiroki Nakajima připouští, že výroba kabrioletů je extrémně náročná. Bere na vědomí, že zejména v USA jsou kabriolety populární, ale nepočítá se s tím, že by Toyota investovala do vývoje sériových modelů bez střechy. 

V případě Toyoty Crown se spíše v posledních týdnech spekuluje o vývoji sportovní varianty GR, která se možná představí už v polovině tohoto roku. To by zároveň znamenalo, že sportovní divize GR by nabízela první hybrid ve svém portfoliu. 

Dominik Kovář
Diskuze (6)

Doporučujeme

10. 2. 2024 07:35
Crown
Tady na ACZ se nenajde souhrnná informace o modelu Crown. Proto čtenáři mohou tápat. o čem to pan Kovář mluví, když zmiňuje kontroverzi, patrně týkající se faktu, že řada Crown obsahuje čtyři karosářské verze. Pro ty, které toto téma zajímá, je tento odkaz: https://www.japan-cars.cz/?… , a ještě jeden: https://www.motor1.com/search/?…
10. 2. 2024 07:28
Kontroverzní změna?
Cit: v pořadí již šestnáctá generace přišla s poněkud kontroverzní změnou. Pro bůh, pane Kováři, v čem spatřujete kontroverznost? V tom, že Crown má nyní celkem 4 modely? Mohl byste tuto myšlenku trochu rozvést, aby jí bylo rozumět? Ozývám se proto, že se mi poslední Crown moc líbí a myslím si, že rozjeté Toyotě v Evropě docela chybí. Všechny 4 karosářské verze. Namísto čtyřdveřového kabrioletu by měli zkusit zase kombíka. Čas SUV se pomalu krátí, kombíky se znovu stávají předmětem zájmu zájemců o nové auto. Viz např. MG, nebo pařížský příklad, který budou brzy následovat další evropské metropole.
10. 2. 2024 06:40
Re: moc líbí
Nechtěl jste napsat fosilní budoucnosti?
Avatar - Stejsn
9. 2. 2024 18:00
Takže teď přišla móda
čtyřdvéřových kabrioletů? Včera VW, dneska Toyka... za mě hnusný.
Avatar - Mokrous
9. 2. 2024 11:43
6 spojek
Je fajn, že auto již nepotřebuje převodovku a stačí mu 6 spojek. Děkuji za možnost se tu každý den dozvědět nové, skvělé, šokující a užitečné informace.