Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius Plug-in se stala rekordmanem Nürburgringu

Michal Fokt
Diskuze (38)
V "Zeleném pekle" se už prohání i úsporná ekoauta a hned je z toho rekord. Na objetí slavné trati potřeboval plug-in hybridní Prius necelých pět polévkových lžic benzinu.

Na Severní smyčku Nürburgringu se jezdí většinou s cílem objet 20,6 km dlouhý okruh v co nejkratším čase. Hybridní Toyota Prius Plug-in však (ne)překvapivě vyrazila na závodníky i víkendovými jezdci obávanou trať s cílem objet jej s co nejmenším množstvím paliva.

Aby nevypadala na slavné trati úplně nepatřičně, vyzbrojila se optickým bodykitem od divize TRD, u něhož však Toyota prozradila, že je čistě o stylingovou, nikoli "performance" úpravu a na schopnosti auta tak nemá žádný (pozitivní) vliv.

Prius s plně nabitými akumulátory absolvoval naprostou většinu trati na elektřinu, přičemž cílem bylo jet rychlostí, jakou se pohybují auta v běžném provozu a v souladu s pravidly Nürburgringu tak průměrná rychlost vozu neklesla pod 60 km/h. Prius Plug-in TRD potřeboval k objetí Ringu (bezpochyby také rekordních) 20 minut a 59 sekund, ovšem důležitá je v tomto případě spotřeba paliva, činící pouze 0,4 l benzinu na 100 km, což je dramaticky méně, než udávaných 2,1 l na 100 km v kombinovaném cyklu.

To znamená, že na 20,6km okruhu Prius spálil pouze necelých pět polévkových lžic benzinu a motor byl použit pouze k překonání jednoho dlouhého stoupání. K pokusu došlo v běžném provozu v průběhu volných okruhových jízd na Ringu a Toyota tak podotýká, že jde o real-world výsledek, kterého může dosáhnout každý, kdo na Severní smyčku vyrazí. Pokud se tedy na místě dostane k elektrické zásuvce nebo přiveze auto na podvalníku. Ovšem popravdě řečeno - nebude o co stát...

Michal Fokt
Diskuze (38)
Avatar - skejpa
18. 7. 2014 08:30
Re: Opět blamáž
[odkaz]

A už je to tady :-) Očividně nejsem jediný, komu to přišlo podezřelé...
18. 7. 2014 08:16
Re: Opět blamáž
podobnych hodnoceni je lepsi si nevsimat, ja bych i uvital pokud by slo takove hodnoceni skryt uplne, je to jen dalsi zbytecnej prvek co me zatezuje slabsi zarizeni
Avatar - JDM
17. 7. 2014 20:13
Re: Opět blamáž
že uhodnu kdo ti dává ty palce dolů??? >:D
Avatar - skejpa
17. 7. 2014 17:00
Re: Opět blamáž
20 minut a 59 sekund, promiň :-) Uháněl totiž závratnou průměrnou rychlostí 60kmh >:D
17. 7. 2014 16:57
Re: Opět blamáž
kde jsi skoncil se ctenim clanku? u nadpisu?