Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota spolupracuje na vývoji příštího BMW Z4, Supru vyvíjí sama

David Bureš
Diskuze (0)
Japonská automobilka Toyota pracuje na vývoji sporťáku s BMW, nová generace Supry jím ale nebude.

Automobilky BMW a Toyota spolu vyvíjejí platformu pro sportovní auta. Dosud se spekulovalo o tom, že tuto techniku mimo jiné použije chystaná nová generace Toyoty Supra. Ze zprávy australského serveru Motoring ale vyplývá, že příští Supra na této platformě postavena nebude.

„BMW se nepodílí na vývoji Supry. Chtěl bych, aby toto bylo jasné,“ sdělil serveru Motoring nejmenovaný zdroj z automobilky Toyota, který je s daným projektem seznámen.

Tento zdroj dále potvrdil, že naopak japonský výrobce pomáhá s vývojem příští generace BMW Z4. Mnichovský roadster ale zřejmě nebude prvním vozem, který použije německo-japonskou techniku. Tím prvním má být podle loňské zprávy Motoringu kupé značky Lexus, které bude designově vycházet z konceptu LF-LC.

Podoba nového BMW Z4 je zatím neznámá, na tvarech ale mají pracovat i designéři Toyoty. Podle dřívějších zpráv si příští Z4 uchová koncepci s motorem vpředu a pohonem zadních kol, automobil ale bude sportovnější, menší a lehčí než dnešní provedení.

Se snížením hmotnosti pomůže využití kombinace karbonových vláken a hliníku podobě jako u modelů i3 a i8. Mnichovský výrobce pracuje na zlevnění karbonových dílů, budoucí Z4 tak nemá být výrazně dražší než ta dnešní.

Toyota má mimořádné zkušenosti s vývojem hybridů, a jelikož na projektu pracuje, můžeme očekávat, že nová Z4 bude nabídnuta i jako plug-in hybrid. Toyota nyní pracuje na systému, který místo do baterií ukládá energii do kondenzátoru. Technika prezentovaná již v konceptu Yaris Hybrid-R by se mohla objevit i v útrobách Z4. Spalovací motor nicméně bude prakticky jistě z dílny BMW.

Příchod příští generace BMW Z4 je naplánován na rok 2017. Přestože společně vyvíjenou techniku použije i model značky Lexus a zřejmě také druhá generace Toyoty GT86, trojice vozů má mít svébytný design.

Dohodu o společném vývoji architektury a komponentů pro budoucí sporťák podepsala vedení BMW a Toyoty v létě 2012. Součástí této spolupráce je dále společný vývoj palivových článků, vývoj techniky pro elektromobily a výzkum lehkých materiálů. BMW pak nově Toyotě dodává turbodiesely.

David Bureš
Diskuze (0)