Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota v nabídce zachová offroady s nosným rámem

Michal Fokt
Diskuze (13)
V současnosti stále více aut využívá samonosnou karoserii a vozy s rámovou konstrukcí jsou na ústupu. Toyota si ale myslí, že tuto tradiční koncepci i nadále spousta zákazníků ocení.

Automobily do terénu to teď mají těžké. Před lety přišly do módy modely SUV, které způsobily, že označení off-road prakticky vymizelo a nyní se nacházíme v éře crossoverů, které nadále obrušují hrany SUV modelů. Kvůli tomu řada vozů, které patřily mezi off-roady k pojmům, skoncovala s konstrukcí využívající nosného rámu a přešla na samonosnou karoserii.

Auta na rámu ale budou zachována i do budoucna, tedy minimálně u Toyoty. To slibuje globální šéfinženýr značky pro SUV a trucky Motoharu Araya. Japonská automobilka je toho názoru, že ačkoli se jejich množství zmenšuje, stále existuje mnoho lidí, kteří používají své auta v opravdu náročném terénu, kde jsou kladeny velké nároky na odolnost a v oblibě je stále i tahání přívěsů. Právě tyto činnosti zvládají podle Arayi rámová auta nejlépe.

A tak přestože skupinka vozů z této kategorie FJ Cruiser, 4Runner, Sequoia a Land Cruiser zaznamenává teď na svém nejdůležitějším trhu v USA propad, když se jich loni společně prodalo 78.457 kusů, Toyota chce nabídku zachovat. Je ale velmi pravděpodobné, že se škála těchto aut zúží. Obětí úsporného režimu by se měl podle všeho stát stylově zaměřený model FJ Cruiser, jenž tak skončí bez nástupce. Nicméně Japonci slibují, že ten dosavadní bude v nabídce zachován tak dlouho, dokud o něj bude zájem.

Michal Fokt
Diskuze (13)
30. 7. 2013 22:44
Re: FJ Cruiser
Na oldtimer festivalu ve Slavkově jsem viděl i FJ Cruiser v provedení cabrio. Po Brně těch normálních pár jezdí, jsou to skutečně skvělé a hodně výrazné off-roady. Systém dveří se podobá RX-8. [odkaz]
Avatar - Gasoline
30. 7. 2013 19:26
Legislativa
Pokud vím, tak problémem ústupu rámů v Evropě není až tak nezájem zákazníků, jako legislativa. Auta s rámem neplní bezpečnostní předpisy hlavně v ochraně chodců. To je i důvod konce Defenderu v Evropě jak ho známe. Nakonec všechny opravdové offroady skončí v kategorii pracovních strojů. Je mi z toho smutno. 8-s
30. 7. 2013 15:29
Re: FJ Cruiser
No v Americe je FJ Cruiser dost oblíbený a Toyota kvůli tomu i nedělala žádný facelift ;) V nabídce změnila akorád barvy karoserie a doplňky typu kol apod. :-) :yes:
30. 7. 2013 14:55
Re: Tohle řídí trh ne automobilky
Stačí se kouknout, který automobil je celosvětově nejprodávanější na největším počtu trhů. Je to Toyota Hilux. A i když ty trhy jsou co do objemu malé (jde především, o africké a arabské země), tak v celkovém počtu to není zanedbatelný počet aut. Takže pravověrné offroady mají stále co říct. Jen ne v Evropě a proto na to musíme nahližet z trochu jiné (celosvětové) perspektivy.
Avatar - Bristol
30. 7. 2013 14:49
FJ Cruiser
je docela škoda, tohle auto vypadá skutečně zajímavě, ale pravda asi bude že cílová skupina bude hodně omezená