Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Verso 2016 má posílenou bezpečnost a hezčí interiér

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Radikální změny nejsou potřeba, řekli si u Toyoty a Verso pro rok 2016 modernizovali opravdu decentně.

Toyota Verso se poprvé objevila v Ženevě 2009, takže by se zdálo, že na novou generaci je nejvyšší čas. Jenže japonská automobilka zůstává v klidu a svoje MPV střední velikosti upravila jen vevnitř a doplnila výbavu. Faceliftem prošlo na podzim 2012 a další zásah evidentně není nutný, pouze v nabídce barev karoserie přibyla platinová bronzová. A nezapomínejme na litá šestnácti- a sedmnáctipalcová kola.

Kompaktní minivan však dostal hlavně balíček bezpečnostních prvků Safety Sense. Ano, jistě, lepší výbavy ho měly již dříve, ale nyní bude k mání ve standardu napříč celou modelovou řadou. To znamená, že klienti se mohou těšit na varování před kolizí, signalizaci neoprávněného opuštění jízdního pruhu (bez aktivované směrovky) a samočinné přepínání dálkových světel, které neoslňuje. Systém sestává z laseru a kamery, které jsou umístěny za čelním sklem. Pre-Collison funguje v rychlostech od 10 do 80 km/h, umí upozornit na riziko nárazu do vozidla vpředu, pokud řidič nereaguje na světelnou i zvukovou signalizaci, zařízení je schopné zmírnit rychlost až o 30 km/h. Dupne-li osoba za volantem na brzdu, účinek se ještě zvýší. Lane Departure Alert umí jen varovat, obejde se bez vibrací do volantu, případně jeho lehkého natočení zpět.

Co se změnilo v kabině? Přístroje zůstaly na svých místech, tedy ve středu palubní desky. Někomu to vyhovuje, někomu ne, nic nového to není každopádně ani u Toyoty. Sedmipalcový dotykový displej má zabudovaný informační a multimediální systém Touch2 včetně navigace s lepším ovládáním a více funkcemi. Změnil se ovšem volant, který dostal sportovnější design a kožený potah. Nový tvar má taktéž kůží obšitá řadicí páka s kovovými doplňky, středová konzola, parkovací brzda a držáky nápojů dostaly plastové obložení v barvě grafitu. Toyota zapracovala i na látkovém čalounění, dražší specifikace mohou mít dokonce polokožené, tmavě či světle šedé. Na systému sklápění sedadel Easy Flat nebylo potřeba měnit nic.

Na evropský trh se Verso chystá v únoru 2016 s benzinovými čtyřválci Valvematic 1,6 a 1,8 l, diesel D-4D je stále jediný (původem od BMW) s objemem 1,6 l. Automobilka neuvádí k motorům žádné další podrobnosti, takže se nejspíš radikální řez neodehrál ani zde. Zážehové agregáty měly až dosud 97, respektive 108 kW, naftový pak 82 kW.

Toyota se chlubí, že už jich prodala v Evropě na 700 tisíc, ale od roku 2002, to tedy znamená, že jsou do tohoto počtu započteny minimálně ještě dvě předchozí generace Corolly Verso.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
15. 12. 2015 20:35
kedy pride nove verso?
Ja som sa chystal kupit nove verso teraz na konci roka, bol som na 99 rozhodnuty, ze ho kupim, ale manzelka ma stale presviedcala, aby sme si isli este pozriet volkswagen touran. Tak sme isli do VW a padol nam do oka VW golf sportsvan a bolo jednoznacne dvojhlsne rozhodnute- a vlastne uz je objednani krasni, stylovi, interier je fantasticky a tiez aj exterier. Od roku 2002 jazdim iba na japoncoch ( honda civic 2002- 2006, toyota avensis 2006-2015, sucastnosti toyota yaris 2015- ) a som s ich autami nadpriemerne spokojny bez jedinej chybicky za 13 rokov!!!. Chcel som kupit nejaky van, ale bohuzial musim povedat, ze toyota prispala, asi verso nie je tahunom automobilky no a konkurencia ta europska a la vw nezaspala a vysledkom je tento pekny sportsvan. Ja len pevne dufam, ze bude spolahlivy a kvalitny ako toyota a nesklame ma. Dal som si radsej 5 rocnu zaruku, keby nahodou, lebo nieco som pocul o ich motoroch ( ja som objednal 1.4 110 kw), ze zeru olej. Snad tie problemy su uz vyriesene, a volkswagen ma nesklame, ved ked sa povie volkswagen, tak to by mala byt kvalita sama o sebe.
14. 12. 2015 16:39
Re: Toyota to fláká
Určitě se zastavte u nás ve Zlíně, jezdí k nám teď hodně lidí z Olomouce a okolí. ;-)
14. 12. 2015 13:30
Re: Toyota to fláká
Jsem od Olomouce a všichni u nás v rodině mají Toyoty všech velikostí. Naprostá spokojenost, ale konec autorizovaného prodejce byl opravdu šok.

Nevím, jestli sis ty informace vymyslel nebo ti to někdo řekl, ale Toyoty se tam dál servisují, dělají i garanční prohlídky (byl jsem). Servis funguje jako dřív, jen nemohou dělat záruční opravy...
Na přání seženou i novou Toyotu.

Dle informací od jednoho z prodejců z Trendcaru, autosalon nějakým způsobem manipuloval s cenami aut při prodeji vč. různých bonusů a slev (pro kupující to bylo výhodnější). Proto musel ukončit dealerství.

Očekávám nového dealera, pokud ne, tak pro Toyotu do Ostravy, Zlína nebo Brna...

Avatar - pumpkin
13. 12. 2015 23:24
Re: Toyota to fláká
Sme kupovali Verso v roku 2013, už bol aj facelift, ale teda moc zmien nepriniesol. Ponúkli nám výbehový model v plnej výbave aj s doplnkami so zľavou skoro 5 tisíc eur, tak nebolo o čom. Netvrdím, že by na tom prerobili, no z takýchto pseudomodernizácií sa predajcovia asi veľmi netešia, lebo predošlý model už málokto chce.
Avatar - Verny_2013
13. 12. 2015 17:43
Re: Toyota to fláká
Jo podřezávají si aspoň u nás pod sebou větev i když ve světě se jim daří. To Verso ale patří těm povedenějším Toyotám jen škoda že dogmaticky lpí na hloupém umístění budíků ve středu. palubky. Už jenom kvůli tomu si ji nikdy nekoupím