Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Multidrive S – Městu vstřícná

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Toyota Yaris třetí generace prošla naším testem s oběma zážehovými motory a i přesto je zde ten výkonnější z nich podruhé. Tentokrát spolupracoval s převodovkou CVT.

Toyota Yaris absolvovala redakční test krátce po svém uvedení na trh s motorem 1,33 Dual VVT-i ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou. O pár týdnu později jsme měli možnost okusit i základní motorizaci 1,0 VVT-i s pětistupňovou manuální převodovkou.

Do třetice je zde Yaris opět s benzinovým motorem a tentokrát čtyřválec 1,33 Dual VVT-i roztáčí kola přední nápravy prostřednictvím převodovky CVT se sedmi přednastavenými rychlostními stupni, pojmenované u Toyoty Multidrive S.

Nejprve trocha teorie

Převodovka CVT využívá dvojici řemenic, z nichž každá má tvar kužele s proměnlivým průměrem. Mezi oběma kužely běží kovový pás, který přenáší výkon z jednoho kužele na druhý. Jeden z kuželů je spojen s motorem (vstupní hřídel), zatímco druhý je spojen s hnanými koly vozu (výstupní hřídel).

 

Oba kužely jsou pohyblivé, takže se mohou k sobě přibližovat nebo se od sebe oddalovat, přičemž ocelový pás mezi nimi je nucen přesouvat se po kuželech nahoru nebo dolů. Tím se mění převodový poměr. Když pás běží po nejužším konci vstupního kužele a zároveň po nejširším konci výstupního hřídele, výsledkem je nejkratší převodový poměr.

Jak vůz zrychluje, poloha pásu na kuželech se plynule mění. Princip je podobný jako u klasické manuální nebo automatické převodovky, ale zatímco klasické převodovky mění své převodové stupně skokem při řazení jednotlivých převodů, CVT mění svůj převodový poměr plynule.

Vzhůru do provozu

Multidrive S dává řidiči možnost volby mezi pohodlnou rolí osoby držící se volantu a šlapající na pedály a jezdcem, který se nechá alespoň trochu vtáhnout do hry. Ten si navíc může vybrat, zda bude pro změny přednastavených převodů používat volič převodovky nebo pádla pod volantem.

V případě, že se rozhodnete pro první roli, stačí po nastartování přesunout volič z polohy P (Parking) na D (Drive) a nechat veškerou práci na převodovce. Vy budete ovládat pouze rychlost prostřednictvím plynového a brzdového pedálu a samozřejmě udávat směr jízdy.

V městském provozu, při rychlostech do 50 km/h, je jízda v automatickém režimu velmi příjemná. Yaris s motorem 1,33 Dual VVT-i (73 kW) a převodovkou Multidrive S se pohybuje volnými ulicemi svižně, a když narazíte na zácpu, nemusí se vaše levá noha namáhat prací se spojkovým pedálem. Převodovka jednoduše pracuje za vás.

Ani výlet za město nepředstavuje žádný problém jízda po okresních cestách při rychlostech mezi 80 a 90 km/h je plynulá a Yaris nemá problém v táhlých ani ve strmých stoupáních. Svižně se proplete sérií zatáček, zatímco vy se věnujete pouze volantu.

 

První nedostatky spojení relativně malého čtyřválce o objemu 1,33 litru s převodovkou Multidrive S se začnou projevovat na dálnici. V případě, že máte štěstí a provoz není příliš hustý, najedete na dálnici a bez větších potíží dosáhnete povoleného dálničního maxima, které můžete i dlouhodobě udržovat. Jakmile provoz zhoustne a vy jste v pravém pruhu, kde dojíždíte kamion, který se pohybuje rychlostí lehce okolo 90 km/h, počítejte s tím, že budete pro dosažení vyšší rychlosti vhodné pro zařazení do levého pruhu potřebovat více času nebo budete muset zvolit manuální režim řazení.

V takovém případě je vám k dispozici sedm přednastavených rychlostních stupňů, k jejichž změnám můžete využít již zmiňovaný volič převodovky nebo pádla pod volantem. Multidrive S reaguje na povely udávané prostřednictvím pádel pod volantem poměrně rychle.

Yaris se díky manuálnímu režimu neztratí ani v drsné realitě českých dálnic, i když jako ryba ve vodě se rozhodně necítí a řidič má pocit, že se pohybuje na hraně dynamických schopností vozu. K tomuto pocitu výrazně přispívá i zvuk motoru, ačkoliv točí na sedmý rychlostní stupeň 2800 min-1 při 130 km/h. Palubní počítač při této rychlosti hlásí průměrnou spotřebu 9,1 litru benzinu na 100 km.

Skutečnost, že se Yaris s převodovkou Multidrive S cítí mnohem lépe při rychlostech okolo 100 km/h dokládají otáčky, které jsou těsně pod 2000 min-1 a průměrná spotřeba paliva, které klesne na sympatických 5,2 litru benzinu na 100 km. Celková spotřeba během testu se pohybovala okolo 5,5 litru.

 

Závěr

Toyota Yaris s motorem 1,33 Dual VVT-i a převodovkou Multidrive S se během týdenního testování představila jako velmi dobrý společník pro městský provoz, s nímž se dá bez ostychu vyrazit i za město a na dálnici. Na ní ovšem zapomeňte na dlouhodobě vyšší rychlostní průměr ve spojení s akustickým komfortem.

Při pohledu do ceníku je jasné, že Yaris vybavený převodovkou Multidrive S bude na českém trhu v menšině. Za komfort automatické převodovky se totiž připlácí 30.000,- Kč a to není v dané kategorii malých hatchbacků právě málo.

První cena vozu229.900,- Kč (Entry 1,0 VVT-i, 3dv, 51 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací299.900,- Kč (Active 1,33 Dual VVT-i 73 kW)
Základní cena testovaného vozu329.900,- Kč (Active 1,33 Dual VVT-i 73 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků362.500,- Kč (Active 1,33 Dual VVT-i 73 kW)

Plusy

  • Vejde se do sazby povinného ručení do 1350 cm3
  • Prostorný interiér
  • Odkládací prostory
  • 7 airbagů včetně kolenního
  • ESP v základu
  • Jízdní vlastnosti
  • Jednoduché ovládání převodovky Multidrive S

Minusy

  • Vyšší cena
  • Ovládání palubního počítače
  • Malý rozsah nastavení volantu
  • Schod po sklopení sedadel
  • Krátký zadní sedák
  • Zadní stěrač stírá malou plochu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Toyota Yaris 1,33 Multidrive S
Cena základní sestavy 329 900 Kč
Výbava základní sestavy Protiblokovací systém brzd (ABS), elektronická distribuce brzdné síly (EBD) a brzdový asistent (BA), systém řízení stability vozu (VSC) a antiprokluzový systém (TRC), nárazu odolná struktura karoserie, MICS kabina maximálně odolná proti deformaci, konstrukce s prvky z vysokopevnostní oceli, konstrukce a prvky absorbující nárazovou energii, SRS přední airbagy (řidič a přední spolujezdec), SRS boční airbagy (řidič a přední spolujezdec), SRS hlavové airbagy, SRS kolenní airbag (řidič), varovný systém nezapnutých bezpečnostních pásů (přední i zadní sedadla), přední bezpečnostní pásy: tříbodové se samonavíjecím blokovacím mechanismem ELR a předpínači, ochrana krční páteře před poraněním (WIL): sedadlo řidiče a předního spolujezdce, zámek s dětskou pojistkou, uchycení dětské sedačky ISOFIX (vnější sedadla v druhé řadě), sklopná konstrukce sloupku volantu a pedálů v případě nárazu, imobilizér, centrální zamykání dveří, dálkové ovládání centrálního zamykání dveří, tlačítko zamykání dveří zevnitř, ovládání audiosystému na volantu, aux-in a USB vstup i pro iPod a MP3 přehrávače, Toyota Touch (6,1˝ dotyková obrazovka, 6 reproduktorů, rádio/CD, plná podpora ovládání pro iPod a MP3 přehrávač prostřednictvím dotykové obrazovky, Bluetooth podpora hands-free i streamování hudby, informace o jízdě a nastavení vozu, ovládání audiosystému a Bluetooth® na volantu), sedadlo řidiče výškově nastavitelné, kapsa na zadní straně předních sedadel (spolujezdec), čalounění Active, zadní sedadla dělená v poměru 60:40 s možností sklopení, elektrický posilovač řízení (EPS), kožený volant a hlavice řadicí páky, výškově a podélně nastavitelný volant, otáčkoměr, manuální klimatizace, chromové prvky v interiéru, měkčené plasty na přístrojové desce a dveřích, obraz ze zpětné parkovací kamery na Toyota Touch, zadní parkovací kamera, sada na opravu pneumatik, přední a zadní ozdobná chromová lišta, elektricky ovládaná vnější zrcátka Kč
Cena testované sestavy 362 500 Kč
Výbava testované sestavy Příplatková barva (+11.000,- Kč), Paket Panoramic – prosklená panoramatická střecha (+10.000,- Kč), Paket Design – 15-palcová litá kola, přední mlhová světla (+11.600,- Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1329
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 73 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 125 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 175
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 12.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.2 / 4.5 / 5.1
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 286 / 768
Objem nádrže (l): 42
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1035 / 445
Rozměr pneu: 175/65 R15
Toyota Yaris 1,33 Multidrive S
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 3885
b) šířka (mm): 1695
c) výška (mm): 1510
d) rozvor (mm): 2510
e) rozchod vpředu (mm): 1485
f) rozchod vzadu (mm): 1470
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 800 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 840
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1390
l) šířka vzadu (mm): 1380
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 430
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 560
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
20. 2. 2012 07:39
Re: cvt převodovka vs. spolehlivost vs. cena opravy
Opět jen ubohý osobní útok. Opět nic k tématu...

Nemůžu za to, že tu prohlašuješ kravinu, že hnací řetez vydrží to samý jako ozubený kolečka.
Mariánku, resp Bambusáři, nevydrží. Opravdu nevydrží. A ví to snad každej, kdo třeba jen jezdí na kole. :-!
20. 2. 2012 05:50
Re: cvt převodovka vs. spolehlivost vs. cena opravy
Jak pisu. Placas nesmysly, jelito.
19. 2. 2012 22:29
Re: cvt převodovka vs. spolehlivost vs. cena opravy
Jistě, věřím, že vo tom víš kulový, páč si nic jiného než uživatel. O technice víš guvno, dovedeš jen kroutit volantem, z toho co píšeš, jde poznat, že jediné co víš, je, kde se leje palivo a voda do ostřikovačů... anteeksi. :-!

PS: Možná jsi měl zkusit nějaký pokus o argumentaci, než jen tupý osobní útok.
19. 2. 2012 19:03
Re: cvt převodovka vs. spolehlivost vs. cena opravy
Nevis o cem pises. Ostatne jako vzdy.
18. 2. 2012 15:28
Re: cvt převodovka vs. spolehlivost vs. cena opravy
CVT je problémová. Problémy se začínají vyskytovat s větším nájezdem. Problémem je v převodovce právě ten řetěz, který se enormně opotřebovává. Údržba na to vliv prakticky nemá. Spíše jízdní styl, přenášený kroutící moment, charakter motoru. To co píše marianek je nesmysl. CVT ze své konstrukční podstaty nemůže a ani nevydrží tolik co klasický automat.

Osobně bych si ojeté auto s CVT nikdy nekoupil. U nového bych to až tak moc neřešil.