Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota zvažuje elektrický Land Cruiser 70, prototyp jezdí v dolech

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Land Cruiser řady 70 je známým dělníkem s neprůstřelnou technikou, která vydrží fungovat prakticky za všech okolností. Ověřené motory by však brzy mohla doplnit nabídka elektromotorů.

Milovníci vozů Land Cruiser řady 70 si možná vzpomenou na rok 2018, kdy se australská společnost Voltra, zaměřená na stavbu čistě elektrických užitkových vozidel, pochlubila prvním konceptem čistě elektrického Land Cruiseru řady 70. Tzv. eCruiser pak zamířil do australských dolů společnosti BHP, kde probíhalo jeho testování.

A testy zřejmě dopadly úspěšně, protože v minulém roce se na veřejnost dostala informace, podle které se měla společnost BHP dohodnout přímo s Toyotou na vytvoření několika čistě elektrických Land Cruiserů řady 70. Tyto vozy by přitom měly pracovat především v dolech, kde nebudou znečišťovat vzduch, a současně společnosti pomohou omezit vlastní emise.

Program vytvářený původně pro těžařskou společnost BHP by se však podle informací webu Electrek mohl brzy zvrhnout ve vývoj čistě elektrického Land Cruiseru řady 70 i pro další zákazníky, kteří touží po drsném pracantovi s bezemisním provozem.

Společný projekt automobilky Toyota a společnosti BHP se měl začít rýsovat před několika měsíci a nyní by měla společnost testovat první kus v rámci pilotního programu. A pokud by dopadl dobře, mohl by se elektrický Land Cruiser dostat i mezi další zákazníky.

Zatím jsme BHP v rámci pilotního a testovacího programu doručili jeden vůz,“ uvedl před časem Ron Ferguson, generální manažer produktového plánování a vývoje při australském zastoupení Toyoty, v rozhovoru pro CarsGuide. „Součástí je i společný vývoj – zajímají se o redukci emisí a vibrací, chtějí znát dojezd, a jak se vůz popere s každodenními úkoly.

O tyto informace se pak BHP dělí s Toyotou, která je může využít pro další vývoj, který by mohl v blíže nespecifikovaném čase vést k „vytvoření něčeho pro více zákazníků,“ cituje Fergusona web Electrek. Je tedy skutečně možné, že se nabídka řady 70 skutečně rozroste i o elektrickou verzi. Zůstává však otázkou kdy a na jaké trhy se vlastně dostane.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme