Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA snížila spotřebu energií, vody i odpadu na vyrobené auto

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Kolínská automobilka TPCA loni snížila spotřebu energií na vyrobené auto z 700 kilowatthodin na 674 kilowatthodin, tedy o zhruba čtyři procenta.

Spotřeba vody klesla o pět procent na 1,17 metrů krychlových a produkce odpadu se snížila o 13,5 procenta na 7,73 kilogramu na jedno vyrobené auto.

Emise organických těkavých látek z lakovny činily 12,8 gramů na metr čtvereční nalakované plochy. Byly tak výrazně pod limitem České republiky, který je 40 gramů na čtvereční metr.

Snižovat vliv výroby na životní prostředí se snaží také mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Celkovou spotřebu energií již několik let drží na přibližně stejné úrovni. V letech 2006 až 2008, kdy společnost vyrobila vysoký počet vozů, poklesla spotřeba energie na vyrobený vůz pod dvě megawatthodiny, loni byla 2,03 megawatthodiny. Spotřeba vody na jedno auto zůstala na předloňských 2,5 metru krychlových a produkce odpadů se snížila o dva kilogramy na 37 kilogramů na vůz. Informace ČTK poskytl mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Viceprezident TPCA Jiří Černý uvedl, že automobilka chce své ekologické zkušenosti předávat ve větší míře i regionu. Prostřednictvím grantového programu podpořila už 20 "zelených" projektů za celkem 4,8 milionu korun. Jen letos se jednalo o sedm projektů, například vybudování systému sběru a využití biologického odpadu v obci Kněžice či instalaci solárních panelů na ohřev teplé užitkové vody v mateřské škole v Ohařích. Celkem už na podporu Kolínska firma věnovala přes 80 milionů korun.

TPCA je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën postaveným v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Výrobu zahájil v únoru 2005. Loni vyrobil 332.489 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, což byl v meziročním srovnání nárůst o 2,5 procenta. Většinu produkce firma vyváží. V současnosti zaměstnává 3600 lidí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)