Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tříbarevný semafor slaví 100 let: Kde se poprvé objevil a kdo jej vymyslel?

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Každodenní pomocník všech řidičů letos oslavuje 100. narozeniny. Poprvé se objevil v Americe a vymyslel jej novinář a prodejce vlasových produktů.

Červená, žlutá a zelená. Dokonce i v dnešních dnech existuje nespočet řidičů, kteří bez těchto tří světel neumí správně a bezpečně projet křižovatkou. Moderní semafor je každodenním pomocníkem všech řidičů a ani si neuvědomujeme, jak dlouho je na světě. A je překvapující, že letos v listopadu oslavuje jubilejní 100. výročí.

Dne 20. listopadu 1923 americký patentový úřad udělil ochrannou známku č. 1.475.074 šestačtyřicetiletému vynálezci Garrettu Morganovi na inovativní semafor se třemi barevnými světly. Červený signál „Stůj!“ a zelený signál „Volno“ byly vymyšleny už dříve, ale Garrett Morgan na semafor přidal prostřední signál „Pozor!“. Z patentového návrhu však můžeme vidět, že semafor musel ujít ještě dlouhou cestu k tomu dnešnímu.

Garrett Morgan jej vynalezl, aby zlepšil bezpečnost křižovatek v amerických městech a pomohl řidičům připravit se na nadcházející červenou. Morgan přitom nebyl povoláním vynálezce, ale živil se jako novinář a prodejce vlasových produktů v Ohiu. Nakonec svá práva na revoluční vynález prodal společnosti General Electric za 40.000 amerických dolarů.

Video se připravuje ...

Historicky první semafor na světě se objevil na opačném konci atlantského oceánu – už v roce 1868 byl instalován v Londýně. Byla to obyčejná plynová lampa ovládaná ručně, která navíc přibližně měsíc po zprovoznění explodovala a zranila obsluhu. Začátky moderních technologií nikdy nejsou jednoduché.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme