Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tuhle stodvacítku, která umí plavat, už jste viděli? Škodaqua vznikla před lety v Dánsku

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Upravených starých škodovek už jste určitě viděli spoustu. Tahle stodváca je ale opravdu výjimečná.

Byla totiž upravená tak, aby se pohybovala ve vodě. Jinými slovy, z auta se stal člun, který dostal výstižné jméno Škodaqua.

Za zajímavou stavbou stála na konci 90. let skupina mladých a šikovných Dánů, jimž evidentně nechyběla odvaha a fantazie. Na myšlenku přestavět staré auto na člun je přivedl závod netradičních plavidel, jehož se chtěli zúčastnit.

Obrátili se tedy na jednoho prodejce vozů značky Škoda, jestli by pro ně neměl nějaký starý a nepotřebný vůz. Takhle se dostali ke Škodě 120 GLS vyrobené v roce 1983.

Dánové samozřejmě museli stodvacítku výrazně upravit, utěsnit, odlehčit... Z auta tedy vyndali všechno nepotřebné, místo sedaček do kabiny nastěhovali dvě dřevěné lavice a pro jistotu přidali čerpadlo, schopné v případě potřeby odčerpávat z interiéru vodu. Přední nápravu vystřídaly barely, před které kutilové připevnili jako příď trupu kus plechu.

Škodovka také přišla o střechu. Nejzajímavější je ale asi pohon. Dánové v autě podle dostupných informací ponechali čtyřválcový motor o objemu 1,2 litru a výkonu 40 kW (i s převodovkou), který roztáčí kola zadní nápravy. Kola však dostala lopatky, a stala ze z nich tak vlastně kolesa. Právě točící se kolesa pak, podobně jako u kolesového parníku, zajišťují pohyb po hladině.

Škodaqua tak opravdu uměla plavat, což po závodu netradičních plavidel dokázala ještě několikrát. To už byla součástí sbírky dánského Škoda Muzeu, v němž si ji můžete prohlédnout i dnes. Muzeum sídlí ve městě Glamsbjerg na ostrově Fyn.

Mimochodem, vzpomínka na plovoucí stodvácu nám připomněla, že Svět motorů kdysi psal o obojživelné Škodě 100. Zkusíme po ní zapátrat v archivu...

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
7. 8. 2020 08:31
Re: Okurková sezóna
A protože jeli elektromobilem a tankovali ve Slovinsku https://www.novinky.cz/…tranzit-40332690 zasekli se v karanténě :D
6. 8. 2020 21:46
Okurková sezóna
Asi není o čem psát. Testy nových aut váznou. Redakce asi jela hromadně do Chorvatska.
6. 8. 2020 20:47
.........
kazdy den vyblitek na temu skoda.
Avatar - Mikesus
6. 8. 2020 20:18
Aneb
Škoda QuaQ :-[]