Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Turci začnou s výrobou vlastního auta, bude to elektromobil

ČTK
Diskuze (26)

Projekt osobního vozu domácí výroby dlouhodobě prosazuje prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Chtějí tím ukázat ekonomickou sílu nově vznikajícího trhu své země.

V Turecku se zatím jen vyrábějí auta zahraničních značek. Na evropský trh se z Turecka dovážejí auta značek Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota či Hyundai. Loni se tam podle agentury Anadolu vyrobilo asi 1,6 milionu aut, zatímco například v Německu výroba aut letos dosáhne podle odhadů 6,3 milionu vozů, uvádí portál Statista.

Projekt výroby vlastních elektrických aut byl zahájen v říjnu a dostane se mu státní pomoci v podobě daňových úlev. Elektromobily se budou vyrábět u města Bursa na severozápadě země, které je v Turecku centrem výroby aut. Turecko plánuje 175.000 elektrických aut vlastní výroby ročně a během 13 let se počítá s investicí 22 miliard tureckých lir (přes 84 miliard Kč).

Předpokládá se, že v továrně bude pracovat přes 4000 lidí a že závod bude vyrábět pět modelů elektrických aut, informoval oficiální věstník. Vláda se zaručila, že do roku 2035 koupí 30.000 elektrických vozů.

Za projektem domácí výroby aut stojí konsorcium TOGG. V polovině loňského roku je založilo pět průmyslových skupin: Anadolu Group, BMC, Kok, mobilní operátor Turkcell a firma Zorlu Holding, která je mateřskou společností výrobce televizí Vestel.

TOGG vede Mehmet Gürcan Karakaş, který má řídící zkušenosti z německé firmy Bosch, výrobce automobilových součástek. Provozním ředitelem je Sergio Rocha, který dříve vedl jihokorejskou divizi americké automobilky General Motors.

ČTK
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
30. 12. 2019 14:07
Re: Kedy ľudia konečne prídu na to...
Klaudie, neznám NIKOHO kdo by si kupoval auto aby jím jezdil po městě. Taxíky a Dáme jídlo nepočítám.
Avatar - WinDiesel
30. 12. 2019 14:05
Re: vyzera
suv je cool pro každého
ev je kúl jen pro elektrofanatiky
Avatar - WinDiesel
30. 12. 2019 14:03
Re: Výhoda - u e-aut nezáleží na motoru..
ano, e-vehikly jsou primitivně jednoduché, dá to do kupy každej Musk a Turek
Avatar - _beta
30. 12. 2019 12:59
Re: Kedy ľudia konečne prídu na to...
Nuž. Nikdy.
Je to pohodlné na nastupovanie a je to kúúl. A navyše, trpaslíkom to pridá tak cca 15cm.
30. 12. 2019 12:08
Re: Kedy ľudia konečne prídu na to...
Alebo kedy konecne ini pochopia, ze SUV v meste dava zmysel, lebo sa znizila svetla vyska beznych aut. Ze tam, kde netreba kufor kombiku ma SUV navrch a naviac je to auto univerzalnejsie? A ze ma okrem svojich negativ aj klady, ktore ich prevysia?