Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla a další technologičtí giganti čelí právní stížnosti za smrt dětí při těžbě kobaltu

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Pětice světových technologických gigantů čelí žalobě, podle které nesou podíl na smrti a mrzačení dětských pracovníků v afrických kobaltových dolech.

V posledních letech jsme svědky neustále rostoucí poptávky po vzácných kovech, které jsou nezastupitelné při vývoji a výrobě moderní elektronicky a elektromobilů. O omezených zásobách lithia a náročnosti jeho těžby už nejspíš slyšel každý, problém je však i s těžbou kobaltu.

Kobalt je totiž nezbytnou surovinou při výrobě nabíjecích Lithium-iontových akumulátorů, kterých v současnosti průmysl chrlí miliony. Globální poptávka po tomto materiálu by přitom měla v příštích letech ještě stoupat. Problémem je však skutečnost, že se více než polovina celosvětových zásob kobaltu nachází africké Demokratické republice Kongo.

Doly v Demokratické republice Kongo jsou totiž nechvalně proslulé častým zneužíváním dětské pracovní síly, na což již roky upozorňuje řada světových organizací. Děti jsou zde nuceny pracovat v otřesných podmínkách, které často vedou k vážným zraněním, dlouhodobým zdravotním následkům a nezřídka kdy i k úmrtí.

O tomto problému se ví a mluví poměrně dlouho, nyní však americká nezisková lidsko-právní organizace International Rights Advocates, zastupující 14 rodin z Konga, podala právní stížnost na pět světových technologických gigantů: Tesla, Apple, Alphabet (mateřská společnost Google), Microsoft a Dell.

Podle stížnost měly být všechny společnosti zapojeny do systému nucených dětských prací, který podle rodin vedl k vážným úrazům či dokonce úmrtí jejich dětí. Šest z celkem čtrnácti dětí mělo zahynout během důlních závalů, zatímco další měly utrpět řadu život-ohrožujících poranění. Včetně paralýzy.

Tyto společnosti – nejbohatší společnosti na světě, tito výrobci módních zařízení – dovolily, aby byly děti mrzačeny a zabíjeny při získávání jejich laciného kobaltu,“ uvedl Terrence Collingsworth, advokát zastupující rodiny dětí z kobaltových dolů, v rozhovoru pro Thomson Reuters Foundation.

V dokumentaci k právní stížnosti, která měla být v neděli předložena soudu ve Washingtonu D.C., by měla být bohatá fotografická dokumentace. A to včetně dětí, které mají znetvořené či dokonce zcela chybějící končetin. Podle webu Autoblog, který případ upozornil, se tak jedná o první podobný krok, kdy musí technologické společnosti čelit právním akcím kvůli jejich zdroji kobaltu.

Podle informací z právní stížnosti měly být děti, často ve věku jen okolo 6 let, donuceny chudobou své rodiny k opuštění školy a práci v dolech. Jejich průměrná mzda se přitom pohybovala okolo 1.5 dolaru denně a to při 6 denním pracovním týdnu.

Ve spisu je pak konkrétně jmenován důl britské společnosti Glencore, který byl z využívání dětských pracovníků obviňován již v minulosti. Tiskový mluvčí společnosti pak v reakci pro Autoblog uvedl, že si společnost uvědomuje podání právní stížnosti. Podle jeho slov však Glencore nikdy netolerovalo dětskou pracovní sílu ve svých dolech.

Společnost Dell v reakci uvedla, že nikdy vědomě nevyužívala produkty získané při využíváním dětské práce a rozjela vlastní vyšetřování celé události. Společnosti Tesla, Apple, Google a Microsoft dosud reakci neposkytly.

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - JohnST
20. 12. 2019 17:39
Re: Toto je absurdne
V clanku sa pise o tom, ze Tesla celi pravnej staznosti za smrt deti taziacich kobalt. Okrem toho uz to raz v minulosti Tesla riesila. Cize?
20. 12. 2019 14:24
Re: A co recyklace?
Elektronika tu už je a nik to nerieši. E-auta sa možno nikdy nepresadia, ale už ich má každý plnú hubu a vie ako sa to nedá. Stacionárne využitie problém oddiali možno o desiatky rokov. Ty vieš kde bude v tej dobre úroveň techniky?
PS: Elektronika nie sú len batérie. Vieš aká špinavá je napríklad výroba displejov?
20. 12. 2019 13:06
Re: A co recyklace?
A jak bude dle tebe fungovat trh ojetin. Bez něj se nebudou prodávat ani nová auta.
20. 12. 2019 13:02
Re: Toto je absurdne
Tesla hlavně nebude žádný gigant, když i ty baterky má od Panasonicu.
20. 12. 2019 11:15
Re: Gréta
Protestovat nestačí.Poslal bych jí ať pomáhá dětem v Kongu. Měla by čas o té správné ekologii přemýšlet.