Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Únava je jednou z největších hrozeb prázdninových cest. Jak s ní bojovat?

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Přesuny za letní dovolenou pravidelně zvyšují statistiky o nehodovosti na českých silnicích. Na vině přitom často bývá únava, kterou řidiči neprávem podceňují.

Statistiky dopravních nehod Policie ČR potvrzují, že euforie řidičů v kombinaci se snahou dostat se co nejdřív na místo dovolené, nebo naopak zpátky domů, často vítězí nad odpovědným přístupem k samotnému cestování a chování se za volantem.

Smutným příkladem se stal například loňský srpen, který byl v počtu dopravních nehod i jejich následků vůbec nejhorším měsícem loňského roku. Během 9.139 nehod totiž přišlo o život 57 lidí a dalších 206 účastníků utrpělo těžká zranění. O moc lépe na tom ovšem nebyl ani červenec, kdy na českých silnicích vyhaslo 41 životů.

Za velkou částí těchto dopravních nehod přitom bezpochyby stála únava, se kterou během dlouhých prázdninových přesunů bojují všichni řidiči. Ostatně v evropském měřítku bývá únava považována za příčinu každé čtvrté smrtelné nehody.

Unavený řidič má již po čtyřech hodinách nepřetržité jízdy o polovinu delší reakční dobu a až na dvojnásobek narůstá pravděpodobnost, že bude viníkem dopravní nehody. Po šesti hodinách je to již osminásobek. Náhlou situaci prostě nevyřeší a není jistota, že zareaguje správně,“ varuje před častou příčinou dopravních nehod Roman Budský, předseda expertní rady Platformy VIZE 0.

Jednou ze zákeřných vlastností únavy je přitom její pozvolný nástup, kterému řidič mnohdy ani nevěnuje patřičnou pozornost. Mnozí z nás se pak snaží s únavou bojovat za pomoci kávy či energetických nápojů, ovšem ani to není nejlepší nápad.

Video se připravuje ...

Problémem je však skutečnost, že požitím těchto nápojů křivka pozornosti a vnímání situace jde sice rychle nahoru, ale také velmi rychle klesá. Proto se jedná o krátkodobé řešení. Nejlepším lékem proti únavě je prostě spánek. Vyspat se hlavně před jízdou, a pokud to není možně, zařadit do dlouhého cestování přestávku na klidném místě s krátkým pospáním v délce aspoň dvacet minut,“ doporučuje PhDr. Michal Walter, dopravní psycholog.

Pokud totiž člověk nedopřeje organismu odpočinek, může si ho tělo jednoduše vynutit formou tzv. mikrospánku, kdy naše hlavy jednoduše na chvíli vypnou. „Na 3-15 sekund přestane řidič vnímat okolí. Prostě neví, co se děje. Pak jsou dvě možnosti – buď se probudí, nebo usne úplně. Za tu dobu může ujet až 300 metrů. Nejhorší však je skutečnost, že držením volantu zpravidla zajíždí vpravo nebo vlevo, tedy do protisměru. Drtivá většina řidičů si říká, že mikrospánek na sobě pozná. Ale, opak je bohužel pravdou,“ dodává Roman Budský.

Nejlepší prevencí je proto vyrážet na cesty dostatečně odpočinutý a samotnou cestu si pořádně rozplánovat, včetně několika zastávek. V moderních automobilech už nám ale vhodnost zastávky umí připomenout i chytrá technologická výbava.Během zastávky by si pak řidiči měli buď na chvíli zdřímnout, nebo si naopak dopřát trochu pohybu, aby opět celkově oživili organismus a usedli za volant v lepší kondici. Na krátkou zastávku přitom nikdy není moc pozdě, takže se rozhodně vyplatí zastavit i v momentě, kdy jste už jen kousek od cílové destinace.

Říká se, že nejkritičtější je při návratu z dlouhé dovolené posledních 30 kilometrů. Není proto vůbec žádnou ostudou právě v této chvíli zastavit vozidlo třeba u nejbližšího benzinového čerpadla a odpočinout si. Je to ta nejlepší cesta k uchování příjemných zážitků a vzpomínek z prázdninových destinací,“ doporučuje Ing. Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh, připravující dlouhodobě kampaň Ty to zvládneš – Setkání s realitou.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

24. 6. 2021 13:40
Juhu
S únavou je potřeba zatočit! Ale jak na to, že? Třeba o guaraně se říká, že stačí pár tablet týdně (třeba z https://eshop.guaranaplus.cz/guarana) a budete jako vyměnění. Údajně to člověka nakopne podobně jako třeba CBD. Ale o tom zase někdy jindy. Nebudu vám tady předávat životní moudra jen tak na potkání.