Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úpravce Quadratec vytváří z moderního Wrangleru osmdesátkovou klasiku

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nová generace Jeepu Wrangler nabízí nespočet doplňků, díky nimž si můžete upravit vzhled vozu přesně podle svého gusta. Díky úpravě od společnosti Quadratec se však i z moderního Wrangleru může stát klasika osmdesátých a devadesátých let.

Jeep Wrangler je pro většinu z nás naprostou klasikou, v nabídce automobilky se však objevil až v polovině osmdesátých let. Od roku 1944 do roku 1986 totiž automobilka vyráběla svůj malý schopný offroad pod označením CJ – Civilian Jeep. První generace Wrangleru s označením YJ, se pak vyráběla od roku 1986 do roku 1995.

Pro fanoušky značky Jeep i modelu Wrangler tak má generace YL celkem kultovní statut. A jedním ze zapálených fanoušků je i Ted Wentz Jr., kterému se design původního Wrangleru zalíbil tak moc, že se rozhodl ho znovu oživit prostřednictvím své společnosti Quadratec. Ovšem s tou nejmodernější technikou a technologiemi.

Společnost Quadratec se zrodila o desítky let dříve. Když si totiž Wentz v roce 1989 koupil nový Jeep Wrangler Sahara Edition, nemohl sehnat žádnou společnost, která by na vůz vyráběla součástky a doplňky. A tak si založil svou vlastní.

Od výroby komponent se však společnost sídlící v americké Pensylvánii dostala opravdu daleko. Nejnovějším projektem společnosti je totiž přestavba moderního Wrangleru JL do stylu první generace Wrangleru YL. Výsledkem je tak  retro design s moderní technikou a značením Wrangler YJL.

Unikátní projekt dostal celou řadu zakázkově vyrobených komponent, které vozu propůjčují jedinečný retro vzhled. Stačí se jen podívat na hranaté světlomety, vybavené LED technologií, výraznou retro mřížku chladiče se sedmi sloty, jednoduché nárazníky, tvary vystouplých podběhů nebo nové zakázkové nášlapy.

Úpravy interiéru jsou minimalistické, přesto nepřehlédnutelné. Úpravce nechal přečalounit přední sedadla, na jejich zadní stranu nechal připevnit stylové tašky, přidal zakázkový rollbar a novinkou je také 9“ infotainment systém značky Alpine. Ze zadní části vozu však zmizela lavice, čímž ale vzrostla kapacita úložného prostoru.

Motor zůstal bez úprav, zajímavostí je však přesunutí víčka palivové nádrže z boku pod výklopnou registrační značku nebo instalace nového výfuku Magnaflow. Úpravou prošel také podvozek, který dostal nové nastavitelné tlumiče Teraflex Falcon Adapt, upravené řízení Steer Smarts a v podbězích jsou retro-disky obuté do 37“ terénních pneumatik.

Projekt Wrangleru YJL tak vypadá opravdu působivě a krásně oživuje první generaci téhle terénní klasiky. Úpravce ovšem dodává, že je zatím s úpravami jen na začátku. Do budoucna se tak můžeme těšit na další retro-modifikace moderního Wrangleru. A něco nám říká, že tahle přestavba nebude mít o zákazníky nouzi.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - netcar.xx
12. 2. 2021 16:38
Jo,
to je přesně to, co si vybavím když se řekne Jeep.