Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Upravený Yaris GR byl na okruhu rychlejší než Nissan GT-R Nismo

Diskuze (8)

Toyota GR Yaris je již sám o sobě povedený vůz, který se rozhodně neztratí na trati ani nezpevněném povrchu. Tentokrát si jeden z upravených GR Yarisů připsal zajímavý úspěch v domácím Japonsku.

Bláznivý hot-hatch z Japonska dokázal porazit velkého hráče, dalšího známého Japonce - Nissan GT-R Nismo. Na japonském okruhu Tsukuba, který je dlouhý 2045 metrů, se GR Yarisu povedlo být rychlejší o 778 tisícin vteřiny. Výsledný čas byl 58.573 s.

Jak moc je tento Yaris upravený? Má o 87 koní více než standardní japonská GR verze. To dělá na 1,6litrový tříválec úctyhodných 355 koní. Proti sériovým 225 mm pneumatikám byly využity semi-slicky Yokohama Advan A050 o šířce 265 mm, díky kterým se zásadně podařilo zlepšit přilnavost. Krom zvýšeného výkonu jsou na voze zřejmé aerodynamické úpravy a také došlo k blíže nespecifikované změně nastavení tlumičů.

Velký úspěch sportovního Yarisu podtrhuje fakt, že se Nissanu GT-R Nismo povedlo na legendárním Nürburgringu zajet lepší čas než současné generaci Porsche 911. Samozřejmě se v případě GT-R Nismo a GR Yarisu jedná o zcela odlišná vozidla. Vozy navíc řídí pokaždé jiný pilot, takže musíme tato přetahování o nejlepší časy brát s rezervou. Oba vozy mají pohon všech kol, GR Yaris je však o půl tuny lehčí, GT-R Nismo má pro změnu pod kapotou o 245 koní a tři válce víc a taky více než dvojnásobný objem.

Tento GR Yaris však není první, který GT-R Nismu na okruhu Tsukuba zatopil. Minulý rok v lednu zajel téměř totožný čas GR Yaris, který měl výkon upraven dokonce na 475 koní. To jen podtrhuje fakt, že při stanovení těchto rekordů je rozhodujících hned několik faktorů a výkon nemusí být tím zásadním.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
7. 2. 2022 14:41
HOKEJ: NORSKO porazilo výběr EVROPY
Co na tom, že se hrálo pět na dva. Polovina lidí to tady slavně oslavuje. Je to normální?
7. 2. 2022 11:54
Re: 911
Nemá nad tím smysl takto spekulovat. Jak moc bylo auto upravené jsme se vyjma motoru nedozvěděli. Fakt je, že na rozbité okresce není Yaris GR nijak přátelský (krátký rozvor, tvrdé odpružení), takže je otázka co by předvedl třeba na NS.
Tím vůbec nerozporuji, že to je úctyhodné auto, nikdo jiný si nic podobného v této třídě nedovolil.
Avatar - white label
7. 2. 2022 10:50
911
"Velký úspěch sportovního Yarisu podtrhuje fakt, že se Nissanu GT-R Nismo povedlo na legendárním Nürburgringu zajet lepší čas než současné generaci Porsche 911."
"Porsche 911" je hodně široký pojem, příště už rovnou můžete napsat jen "auto".
Avatar - Ozzman
7. 2. 2022 07:28
Re: Mini MÁ PROBLÉM
Za mne i vzhledově je Yaris povedenější