Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento GR Yaris s dvojnásobným výkonem zvládne čtvrt míle pod 11 vteřin

Diskuze (0)

Hit posledních měsíců od Toyoty se těší velkému zájmu ve světě. Tento GR Yaris se povedlo jeho majiteli vyladit natolik dobře, že zvládne čtvrt míle pod 11 vteřin!

Majitelem zmíněného GR Yarisu je Ebrahim Kanoo z EKanoo Racing. Kanoo má na svědomí již mnoho upravených modelů pro drag závody, od starší i nové Toyoty Supra až po Porsche 911 Turbo S. Nyní si vzal na starosti malého japonského zabijáka, Toyotu GR Yaris.

Údajů o modifikovaném Yarisu není mnoho. Výkon dokázali pánové z EKanoo Racing vyladit na neuvěřitelných 519 koní, což dělá v podstatě dvojnásobek sériové verze, která v tříválci o objemu 1,6 litru nabízí 261 koní. Kdo měl již čest svézt se v sériovém GR Yarisu, možná si ani nedokáže představit, co tyto úpravy udělají. Dále se EKanoo Racing zmínili o vylepšeném turbodmychadlu, intercooleru, přepracovaném výfukovém systému a vzduchových filtrech BMC.

Již prvním pokusem na okruhu v Bahrajnu se povedlo týmu stanovit světový rekord nejrychlejšího GR Yarisu na světě, když zvládl čtvrt míli za 11,02 vteřiny při rychlosti přesahující 200 km/h. O pár dní později Kanoo dokázal čas stáhnout pod 11 vteřin, konkrétně na 10,98 vteřin.

Kanoo věří, že stanovený čas ještě dokážou vylepšit. Slabou stránku vozu totiž ukázala prokluzující spojka, a tak se spekuluje o její výměně. EKanoo Racing také plánuje upravený GR Yaris obout na slicky. Nynější rekord padl na sériových pneumatikách.

Tým z Bahrajnu však není jediným, který o titul nejrychlejšího GR Yarise na světě bojuje. Motive Garage z Austrálie modifikovali svůj GR Yaris na 472 koní, se kterým na stejné vzdálenosti zaznamenali čas 11,72 vteřiny. Jelikož spolu tyto týmy úzce spolupracují, změny na voze byly velmi podobné těm, které dostal aktuálně nejrychlejší GR Yaris. I zde nakonec nastal problém se spojkou, která už ale byla nahrazena zakázkovou.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (0)

Doporučujeme