Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA zažalovaly u soudu Daimler kvůli podezření z úplatků

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Americké ministerstvo spravedlnosti podalo soudní žalobu na Daimler AG kvůli podezření z úplatkové aféry, která trvala dekádu. Žaloba uvádí, že podnik porušil americké zákony proti úplatkům v transakcích s nejméně 22 státy.

Žaloba přišla ve formě, která zpravidla znamená, že je někdo či podnik připraven přiznat vinu jako součást dohody se státem, aby se předešlo soudnímu procesu. Informovaný zdroj řekl agentuře Reuters, že se Daimler chystá zaplatit 185 milionů dolarů (téměř 3,5 miliardy Kč) jako vyrovnání s ministerstvem a Komisí pro cenné papíry (SEC).

Ministerstvo obvinilo Daimler z toho, že dlouhodobě podplácel zahraniční představitele, aby získal zakázky v Rusku, Řecku, Egyptě, Číně, Nigérii, Iráku a dalších zemích. Tisková mluvčí Daimleru i mluvčí ministerstva se k tomu odmítly vyjádřit před slyšením u okresního soudu ve Washingtonu.

Žaloba stojí na dvou bodech, a to na komplotu a falšování účetních záznamů. Podezřelé transakce představují stovky plateb za desítky milionů dolarů zahraničním představitelům, aby podnik mohl dodat cizím vládám auta za stovky milionů dolarů, uvádí dokument.

Platby šly často přes americké banky nebo na účty krycích amerických společností v zahraničních bankách. Úplatky byly ve firmě označovány jako provize, mimořádné slevy nebo nezbytné platby. Kauza se týká období mezi lety 1998 až 2008 a Daimler AG v ní figuruje spolu se třemi dceřinými firmami.

Jde o Daimler Export and Trade Finance GmbH, DaimlerChrysler China Ltd. a DaimlerChrysler Automotive Russia SAO. Předchůdcem Daimleru byl americko-německý DaimlerChrysler, který vznikl na konci 90. let. DaimlerChrysler poté prodal americký Chrysler soukromé investiční skupině Cerberus Capital Management.

Dalšími státy, kam Daimler údajně posílal úplatky, byly Chorvatsko, Maďarsko, Indonésie, Pobřeží slonoviny, Lotyšsko, Srbsko, Černá hora, Thajsko, Turecko, Turkmenistán, Uzbekistán a Vietnam, napsaly agentury Reuters a AP.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
24. 3. 2010 22:37
Re: Toyota
Ja se tomu bohuzel nedivim, hlavne u velkych firem jejiz vyrobky jsou 95% totozne po vsech strankach jako konkurence. Tam opravdu jen zalezi kdo tu ci ono zakazku nutne chce ci potrebuje! ;-\
24. 3. 2010 11:14
Toyota
po toyote je ted mercedes na rade. Ve Financial Times jsem od jednoho americkeho managera cetl, ze uplatky v azii, jizni americe a africe jsou uplne bezne a dava je kazda zapadni firma, bez nich by zakazku nikdy nedostala.