Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Austrálii hoří úložiště energie složené z baterií Tesly, může hořet několik dní

Marek Bednář
Diskuze (45)

Nové úložiště čisté energie v Queenslandu postihl požár, který vypukl na balíku baterií Tesla Megapack. Nechávají ho kontrolovaně hořet na základě doporučení hasičů i Tesly.

Úložiště energie v Bouldercombe ve státě Queensland, které je s kapacitou 100 megawatthodin jedním z největších v Austrálii a zároveň je nově podstavené za 60 milionů australských dolarů (887 milionů korun), je v plamenech. V úterý 26. září navečer místního času tam začal hořet jeden z balíků Tesla Megapack, stacionárních energetických úložišť.

Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu, ovšem to je všechno – pokračuje v hoření, zatímco ho hasiči hlídají. „Na základě rad queenslandského hasičského sboru a protokolů Tesly necháváme požár pod dohledem hasičů dohořet,“ uvedl mluvčí firmy Genex Power, která úložiště provozuje. Uvedla také, že požár je malý a žádné další moduly Tesla Megapack nejsou zastiženy.

Video se připravuje ...

Hasiči monitorují kvalitu ovzduší v okolí požáru, podle Johna Platta z vedení queenslandských záchranných složek se obyvatelé nemusí ničeho bát. Po vypuknutí požáru však od policie přišla instrukce, aby obyvatelé nevětrali, „zůstali uvnitř a měli po ruce případnou medikaci na dýchací obtíže“, cituje web Energy-Storage.news, který o incidentu také zpravuje.

Ředitel firmy Genex Power Craig Francis uvedl, že zatím je příliš brzy zkoumat příčinu požáru i to, jak velký bude dopad na úložiště jako celek. To zatím není plně v provozu, mělo začít fungovat v říjnu letošního roku.

Za poslední dobu to je nejméně druhý podobný australský incident, který souvisel s Megapackem americké automobilky Tesla. V roce 2021 postihl požár 450MWh úložiště ve státě Victoria. Tehdy se podařilo požár dostat vůbec pod kontrolu až třetí den od vypuknutí. Příčinou tehdy byla netěsnost na chladicím systému, která způsobila zkrat.

Marek Bednář
Diskuze (45)

Doporučujeme

1. 10. 2023 17:02
Re: looool to je ekóóó
Tak nejak nevim kdy horela nejaka benzinka.
1. 10. 2023 17:01
Re: looool to je ekóóó
Uprimne nechat to dohoret je nejlepsi reseni. :yes:
1. 10. 2023 17:00
Re: To spojení mne vždy spolehlivě rozseká...
A monitoruji kvalitu ovzdusi, takze je to v klidu 😅
Avatar - Mokrous
1. 10. 2023 13:50
Re: looool to je ekóóó
Ale tady přece nejde primárně o území pro vesnici, ale o zdroje kvalitního černého uhlí a o ekologii, ne?
Takže na jedné straně jsou prachy a na druhé by měl stát nějaký veřejný zájem. A měl by tohle řešit stát a ne nějaká impotentní samospráva.
Když jsem si četl ten sled 3,14čovin, co tam napáchali a pokaždé situaci jen zhoršili, tak si říkám, kolik z nich dochodilo ZŠ.
No, hlavně, že v neděli jdou všichni do kostela, tam se vše vyřeší...
Avatar - eLzyx
1. 10. 2023 13:44
Re: a teď trochu čerstvějších zpráv
a co jako, že hoří Tesle podruhé? ČEZu hořely některé součásti elektrárny minimálně 100x.

mrkni sem: https://reneweconomy.com.au/…-tesla-megapack/

Je tam zajímavá i informace o uhelné elektrárně, která je po výbuchu odstavená roky a oprava bude stát stovky milionů dolarů.