Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Austrálii udělali z Tatry Phoenix parádní expediční speciál. A už se chystá druhý kus

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V Austrálii vznikl zajímavý obytný automobil. Z českého pohledu je zajímavé, že jako základ posloužila Tatra Phoenix.

Expediční vozidlo dala dohromady společnost North Coast Offroad RVS, která se zabývá stavbami a prodejem karavanů do těžšího terénu. Tatru dodala firma Offroad Trucks Australia, tamní dovozce českých náklaďáků.

Základem je Phoenix s kapalinou chlazeným a turbodmychadlem přeplňovaným vznětovým šestiválcem Paccar o objemu 12,9 litru, jehož výkon se pohybuje okolo 540 koní. Motor je spřažen s automatickou převodovkou a pohání čtyři nápravy. Obytňák stojí na podvozku se vzduchovým odpružením. A váží 16 tun.

Obytná nástavba pak nabízí bohaté a luxusní vybavení. Zásobník na vodu například pojme 800 litrů, nechybí solární panely na střeše, v kuchyni najdeme velkou lednici s mrazákem (o objemu 300 litrů), myčku nádobí či vařič a troubu.

Na palubu se ale vešla také pračka a prostorná koupelna se sprchovým koutem. Samozřejmostí jsou záležitosti jako klimatizace a toaleta. 

Obytná tatrovka prý byla postavena tak, aby mohla cestovat po světě po dobu 10 let. Kvalitě pak odpovídá cena - neznáme sice částku, kterou za expediční auto zákazník zaplatil, z australských médií však víme, že stroj byl pojištěn na asi 900 tisíc australských dolarů, což je v přepočtu skoro 14 milionů korun.

Z vyloženě praktické výbavy pak můžeme zmínit navijáky, které prý dohromady utáhnou okolo 100 tun, pneumatiky s možností jednoduché regulace tlaku nebo různé ochranné prvky. Zajímavostí je přítomnost motocyklu BMW 1800 GS.

Tatra Phoenix se evidentně během stavby šéfovi North Coast Offroad RVS velice zalíbila. Brian Ward už totiž chystá druhou, tentokrát ovšem přímo pro sebe. Plánuje, že s ní vyrazí na cestu po "nejdelší silnici světa" z Jihoafrické republiky na Sibiř. Funkční výbavu pak chce ještě rozšířit o sklopnou terasu.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme