Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Británii vyvíjejí navigaci speciálně pro seniory

David Bureš
Diskuze (1)
Starší řidiči se díky vyvíjené navigace snáze vyhnou složitým křižovatkám a zaplněným silnicím.

Skupina britských vědců z Univerzity Newcastle získala od zdejší vlády dotaci ve výši 12 milionů liber, aby prozkoumala možnosti, jak technika může pomoci starším lidem. Výsledkem toho je vývoj navigace speciálně určené pro postarší řidiče.

Vedoucí výzkumu Phil Blythe tvrdí, že mnoho starých řidičů je nervózních, navíc nevěří svému zraku a svému rozhodnutí. Podle Blythea se někteří z britských seniorů snaží využít trasy, kde odbočují pouze doleva, aby nemuseli váhat, zda při odbočení doprava není protijedoucí vůz už příliš blízko. I proto někteří ze seniorů přestávají řídit, přestože by to ještě zvládli.

Z těchto důvodů skupina vědců okolo Blythea vyvíjí navigaci, která by ukazovala trasy, na kterých by řidič zahýbal pouze doleva. Také by šoférům pomohla se vyhnout složitým křižovatkám, silnicím s velkým provozem nebo dálnicím. Funkci vyhýbání se dálnicím však nabízejí už mnohé současné navigační systémy.

Výhodou navigace pro seniory má být i snazší ovládání.

Dále se budou lišit příkazy navigace. Například místo „odbočte doleva“ řidič podle Blythea uslyší „zahněte u pošty.“

Vědci v současnosti pomocí jízdního simulátoru zjišťují, jaké situace vyvolávají stres. Blythe a jeho tým dále hledají způsoby, které by starším řidičům usnadnily jízdu ve tmě a usnadnily jim čtení rychloměru.

Skupina vědců obecně touží zvyšovat věk, ve kterém by penzisté mohli bezpečně usedat za volant.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Kolouš
30. 4. 2012 09:47
uhněte 100 metrů před bejvalou školou, směrem jak míval star
.