Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nejdražší McLaren F1 na světě. Vydražil se za stovky milionů

Jan Zajíc
Diskuze (1)

McLaren F1 patří mezi největší automobilové legendy. A je také vzácný a ceněný. Nedávno se jeden unikátní exemplář třímístného supersportu vydražil za šílené peníze.

V aukci pořádané společností Gooding & Company zájemce neváhal za jeden kousek zaplatit 20.465.000 dolarů, tedy v přepočtu asi 444,5 milionu korun. Z draženého auta tak udělal zatím nejdražší McLaren F1 vůbec.

Původní odhad přitom byl, že by se britský supersport mohl prodat za nějakých 15 milionů dolarů, což je zhruba 326 milionů korun. I to je darda.

Stroj s číslem šasi 029 (VIN SA9AB5AC9S1048029) z roku 1994 je unikátní především ve dvou ohledech: barevným provedením a mimořádně zachovalým stavem. Hnědý lak se jmenuje Creighton Brown a žádný jiný McLaren F1 by karoserii v tomto odstínu už mít neměl.

Jedinečný stav pak souvisí s nájezdem, který činí pouhých 387 kilometrů. Jako nový si F1 pořídil jistý japonský sběratel - u něj v muzeu byl vůz vystaven 17 let. Druhým vlastníkem byl pro změnu sběratel ze Spojených států amerických, v roce 2013 se auto stalo majetkem společnosti z Baltimoru.

Hnědý McLaren je pochopitelně v původním stavu, kromě toho ale zaujme také originální sadou zavazadel, kompletní sadou titanového nářadí nebo hodinkami značky TAG Heuer. Samozřejmě nechybí úplná dokumentace.

Mimochodem, aukční síň tvrdí, že na světě podle dostupných informací existují kromě tohoto už jen dva kusy s nájezdem nižším než 1000 mil (asi 1600 km). 

Přestože je McLaren F1 dítětem 90. let, i dnes ohromí svými parametry a moderní, lehkou konstrukcí. O pohon supersportu, který navrhl Gordon Murray, se stará 6,1litrový atmosféricky plněný vidlicový dvanáctiválec vyvinutý u BMW. Spojený je s šestistupňovou manuální převodovkou. V12 nabízí maximální výkon 461 kW a nejvyšší točivý moment 650 N.m.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - chinagofastandkilleu
17. 8. 2021 22:21
ČAU LIDLI
Vyvrcholením Jednou z mých dvou návštěv výstaviště PALEXPO Geneve bylo to, že jsem si vskutku šáhl na žlutý F1 GTR SHORT tail - ten den jsem zažil co je to svoboda a absolutní štěstí i kontinuita bytí = děkuji :-! :-[]