Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku konečně vzniknou první vodíkové stanice. K dispozici budou v Praze, Litvínově i Brně

Diskuze (25)

Rozvoj aut s vodíkovým pohonem v Česku zatím znemožňuje fakt, že je zatím není kde tankovat. Už brzy se to však konečně změní.

V Česku vzniknou první tři veřejné plnící stojany s vodíkem pro dopravu. Na stávajících čerpacích stanicích značky Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol je v Praze na Barrandově, v Litvínově a v Brně postaví společnost Bonett. V Praze a Litvínově začne stavba letos, hotovo má být příští rok. Následovat bude instalace na čerpací stanici v Kaštanové ulici v Brně. ČTK to oznámil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Smlouvu o výstavbě podepsali šéf Unipetrolu Tomasz Wiatrak a člen představenstva Bonettu Václav Holovčák.

„Těší mě, že po náročném procesu příprav a administrativy můžeme konečně zahájit stavbu prvních tří vodíkových plnících stanic v České republice. Ve výběrovém řízení na realizaci stavby zvítězila společnost Bonett, což posvětilo i ministerstvo dopravy ČR republiky,“ uvedl Wiatrak. Unipetrol podle něj plánuje zahájení veřejné zakázky na výběr dodavatele dalších dvou projektů, a to v Plzni na Nepomucké ulici a v Praze na dálnici D10 ve směru na Mladou Boleslav.

Kaidl uvedl, že v Česku doposud fungovala pouze jediná neveřejná plnící stanice na vodík v Neratovicích, která od roku 2009 sloužila pro autobus tamní veřejné dopravy. Vodík je podle něj populární především ve Spojených státech amerických, Japonsku a Německu. „V sousedním Německu fungovalo ke konci loňského roku již 87 plnících stanic na vodík, přičemž dvě z nich se nacházejí na čerpacích stanicích Star patřících stejně jako Benzina do nadnárodního koncernu Orlen. Celosvětově bylo ke konci roku 2019 v provozu 432 vodíkových plnících stanic, přičemž 330 z nich je otevřených pro veřejnost,“ řekl mluvčí.

Video se připravuje ...

Čerpací stanice Benzina v Praze na Barrandově a v Litvínově budou podle firmy zásobovány vodíkem, který vzniká při zpracovávání ropy v rafinériích Unipetrolu v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Unipetrol se zároveň zabývá konkrétními projekty efektivní výroby vodíku z alternativních zdrojů, tedy bez uhlíkové stopy, například elektrolýzou vody za využití elektrické energie získané z fotovoltaických článků, uvedl Kaidl.

Ředitel Benziny Marek Zouvala už v roce 2017 v rozhovoru s ČTK uvedl, že společnost chce být ve stavbě vodíkových pump v Česku lídrem. Uvedl tehdy, že cena nové vodíkové stanice je zhruba milion eur (asi 27 milionů korun), podobně jako u klasické benzinové pumpy. Ministerstvo dopravy předloni uvedlo, že v Česku by do roku 2023 mohlo vzniknout šest až osm čerpacích stanic na vodík.

„Vybudovali jsme již stovky stanic na alternativní paliva, desítky jich sami provozujeme, ale úspěch v tak prestižním vodíkovém tendru je pro nás tou nejvyšší metou. Rádi bychom na tento projekt navázali dalšími vodíkovými aktivitami a realizacemi nejen v ČR, ale i v Polsku a na Slovensku,“ uvedl Holovčák z Bonettu.

Skupina Bonett působí na českém, polském a slovenském trhu, orientuje se na investice, provozování a dodávky stanic na alternativní paliva. Firma provozuje aktuálně 43 stanic na stáčený zemní plyn (CNG) a má 15procentní podíl na prodeji CNG v ČR. V rámci ekologizace dopravy plánuje Bonett vybudovat desítky dalších stanic v ČR, Polsku i na Slovensku, včetně sítě vlastních stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG). Cílem skupiny je i významná pozice ve vodíkových instalacích nebo výroba a prodej biometanu ve vlastní síti. V ČR a Polsku chce firma investovat na 750 milionů korun.

Benzina působí na trhu přes 60 let. Je jedničkou v počtu provozovaných čerpacích stanic v ČR, má jich 417. Na konci roku 2015 se stala odštěpným závodem společnosti Unipetrol RPA, která je dceřinou firmou Unipetrolu. Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňska jeho jediným vlastníkem.

Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
25. 9. 2020 10:55
Re: Vodik je palivo budoucnosti
Jojo, znáš mě, já kupuju jenom netradiční věci....
24. 9. 2020 20:04
Re: Vodik je palivo budoucnosti
Veteran a nie je to stara amerika?
Fuuu,tak to som zvedavy co to je.
To bude nejaka zaujimava zverina :-!
Avatar - Barrichello
24. 9. 2020 12:45
Re: Po čase...
že se s ním bavíš, vždyt víš že je totálně mimo a žije si ve vlastní neomarxistické bublině
Avatar - Barrichello
24. 9. 2020 12:44
Re: Po čase...
S bratry migranty vyletí a bude toho hodně co vyletí, to se neboj :-)
Avatar - Barrichello
24. 9. 2020 12:43
Re: Nějakej Vodik je maličkost !!!! Tady se jede PRAVO !!! Č
To víš, neomarxisti jedou. Nás neazjímá, že migranty nechcete, my vám to nařídíme. My víme co je pro vás nejlepší.

Ano historie se opakuje :-) :-) :-)

Vpřed soudruzi, hle zaslíbenou zemi, kde už není uhlí, ani autáků :-) :-) :-)