Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku stojí již 200 nabíjecích stanic ABB, nabíjejí auta i autobusy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společnost ABB před pár dny spustila již dvoustou nabíjecí stanici elektromobilů v České republice a opět tak posílila svou iniciativu Mission to Zero.

Společnost ABB, která je jedním ze světových lídrů v oblasti nabíjecí infrastruktury pro elektrická vozidla, nedávno spustila svou dvoustou nabíjecí stanici v České republice. Ta vyrostla společně se čtyřmi dalšími u brněnského nákupního centra Královo Pole a jejich provozovatelem je společnost ČEZ.

Rozvoj elektromobility se dynamicky zrychluje, našich prvních 200 dobíjecích stanic tak reaguje na rostoucí poptávku. Tento trend se v roce 2020 ani v dalších letech nezmění. Podpora přechodu k udržitelné dopravě formou e-mobility je klíčovou součástí naší iniciativy Mission to Zero,“ řekl Vítězslav Lukáš, generální ředitel ABB Česká republika.

ABB se tak aktivně podílí na rozvoji elektromobility v Česku, na kterém spolupracuje s největšími energetickými hráči v zemi. Kromě spolupráce se společnostmi jako ČEZ, PRE nebo E.ON také dodává dobíjecí stanice k supermarketům Lidl a nově bude dodavatelem veřejných nabíjecích stanic pro operační program Doprava realizovaný společností PRE.

S nabíječkami ABB se také můžeme setkat i na největším dobíjecím místě v České republice, které otevřela společnost E.ON již v roce 2016 v obci Vystrkov. Součástí nabíjecího parku, který je otevřen 24/7, je i pět nabíječek ABB, včetně jedné rychlonabíjecí stanice Terra.

Kromě podpory rozvoje osobní elektromobility se však společnost ABB podílí i na rozvoji elektromoblity v hromadné dopravě. V říjnu 2019 totiž v Trutnově zprovoznila inteligentní nabíjecí stanici HVC 150, která poskytne elektrobusům dodaným společností Škoda Electric výkon až 150 kW. Kromě unikátního výkonu navíc stanice nabízí i snížení nákladů, menší instalační plochu a moderní nástroje pro diagnostiku a řízení.

ABB se chystá aktivně podílet na rozvoji nabíjecí infrastruktury v Česku i v roce 2020, kdy očekává výrazný vzestup poptávky. Ostatně jen za první dva měsíce roku se v Česku prodalo asi 600 elektromobilů a celkem je jich registrováno okolo 3.000. Odhady dalšího vývoje přitom počítají s ročními prodeji v řádech tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme