Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku vznikla unikátní replika Lamborghini Sián z Lega, má 400.000 součástek

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Lamborghini Sián z Lega není žádná novinka, tedy alespoň v podobě modelu ve velikosti 1:8. Nyní ale Lego představuje model v měřítku 1:1.

Lego má pro fanoušky motorismu řadu zajímavých stavebnic. Od filmových aut, jako je například Aston Martin DB5 z bondovek, přes různé offroady, jako je například Land Rover Defender, až po klasické sportovní a supersportovní stroje, jako je například model Bugatti Chiron nebo před více než rokem představený model Lamborghini Sián.

A právě Sián, stejně jako zmiňované Bugatti Chiron, se letos dočkal i repliky v životní velikosti. Model je postavený z více než 400.000 součástek, přičemž 20 z nich muselo být vyrobeno speciálně pro tento model.  Hmotnost se přitom ve srovnání s modelem ve velikosti 1:8 zvýšila stonásobně – Lego Sián 1:1 totiž váží 2.200 kilogramů, takže je ještě těžší, než skutečný supersport.

Samotný vývoj trval okolo 5370 hodin, zatímco stavba zabrala 3290 hodin. Výsledek je ale fenomenální. Stavebnice totiž přesně kopíruje rozměry skutečného vozu. Na délku měří 4980 mm, na šířku 2101 mm a na výšku 1133 mm.

Specialitkou modelu jsou funkční světlomety se specifickým světelným podpisem, tvořené pouze ze segmentů Lego Technics. Jde tak o první Lego repliku vozu v životní velikosti, která je osvětlena. Za pozornost ale stojí také speciální hexagonální tvary vozu, respektive součástek, ze kterých je vyrobena karoserie.

Video se připravuje ...

Barva, která zdobí tisíce kostiček na karoserii, přitom nebyla aplikována nikým jiným, než oficiální lakovnou automobilky Lamborghini. Za návrhem, vývojem a stavbou modelu ovšem stojí tým 15 specialistů z České republiky a postaven byl v Kladně, kde má Lego svůj závod. Ostatně čeští technici jsou podepsáni i pod replikou Lego Bugatti Chiron ve velikosti 1:1.

Jak jistě tušíte, replika Lamborghini Sián ve velikosti 1:1 není na prodej. Lego ale stále nabízí stavebnici ve velikosti 1:8, která na oficiálním webu přijde na částku 9.999 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 6. 2021 09:33
Škoda, že neznáme....
......kompletní náklady na realizaci. Asi by se pohybovaly v řádech milionů korun, když jen počet hodin je v součtu 8660.
Zaplatí to, samozřejmě, jen a pouze ten, kdo si koupí "igelitovej pytlíček s plastovejma kostičkama za 10 klacků."

O úspěchu firmy však nelze pochybovat ani v nejmenším.