Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Číně vznikne obří domácí automobilka

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Zvažované partnerství automobilek Shanghai Automotive Industry Corporation a Nanjing Automobile bylo uzavřeno a zbývá už jen „formální“ posvěcení od majitelů, tedy čínského státu, který partnerství sám inicioval.

Největší čínská automobilka Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) a vlastník zkrachovalé britské automobilky MG Rover Nanjing Automobile uzavřely minulý týden v pátek partnerství, jehož předmětem bude vývoj, výroba a prodej nových vozů. Obě automobilky zatím podepsaly předběžnou smlouvu, kterou musí schválit příslušné lokální a centrální čínské orgány. Automobilky se nyní začnou zabývat i možností úplného spojení v jednu firmu. Společný podnik by měl podle odborníků dosáhnout v roce 2010 prodeje ve výši 2 milionů vozů.

Cílem spojení je touha čínské vlády vytvořit výrobce, který bude v budoucnu schopen konkurovat velkým světovým automobilkám. Čínská automobilka SAIC v Číně vyrábí v rámci společných podniků vozy pro koncerny Volkswagen a General Motors. Nanjing Auto má společný podnik s italským Fiatem. Obě čínské automobilky navíc vyrábějí téměř identické vozy vzniklé na bázi vozu Rover 75.

Toto spojení by rovněž mohlo nastartovat konsolidaci čínského automobilového průmyslu. V Číně totiž působí na 150 výrobců automobilů, přičemž v drtivé většině jde o malé a finančně slabé automobilky. SAIC má kromě podílu ve společných podnicích s Volkswagenem a GM také 20% podíl v čínské automobilce Chery a většinový 51% podíl v korejské automobilce Ssang Yong.

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
31. 7. 2007 07:28
Re: premena
preco pruser???
30. 7. 2007 21:08
:)
bych se čísnkými auty docela někde svez kdyby byla možnost ... hlavně offama kolik toho vydržej v terénu :-) ....