Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Itálii je na prodej výjimečná Lancia Delta HF Evoluzione v legendárním Martini Racing designu

Diskuze (4)

Pokud se podíváme zpátky do 80. a 90. let minulého století, italská automobilka Lancia zažívala skvělé období. Mimo jiné Lancia postavila specifický model, který je nyní v Itálii na prodej.

Je tomu už téměř 30 let, co Lancia vystupovala jako tovární tým v rallyeovém mistrovství světa. I přes tuto dlouhou odmlku je dodnes Lancia nejúspěšnější značkou v historii. Má nejvíce značkových titulů (11), Lancia Delta se dělí se Subaru Impreza o první místo v počtu vyhraných soutěží (46) a v celkovém počtu vyhraných soutěží se italská automobilka nachází na třetím místě (73) za Fordem/M-Sport (92) a Citroënem (102).

Šampionátu světových soutěží v rallye Lancia dominovala zejména mezi 1987-1992 s modely Delta, kdy získala šest značkových titulů za sebou, což se dodnes žádné jiné značce nepovedlo.

Kousek z roku 1992, který je nyní nabízen k prodeji, byl vyroben pouze v několika kusech, a to oddělením Lancia HF. Vůz má ocelový monokok 25CrMo4 a podvozek s označením ZLA 831 ABO. Delta HF Evoluzione je po vzoru rallyeového speciálu dále vybavena vnitřní klecí, rozšířenými podběhy kol a tlumiči Bilstein.

Pod kapotou speciální Lancie se nachází dvoulitrový řadový čtyřválec s výkonem 151 kW (205 koní) spojený se šestistupňovou sekvenční převodovkou, jak je u rallyeového speciálu zvykem. Součástí motorového ústrojí je turbodmychadlo Garrett.

V kokpitu Delty HF Evoluzione se nachází závodní sedačky Sparco doplněné bezpečnostními pásy Sabelt. Palubní deska je z karbonu a za zmíněnými sedadly najdeme plnohodnotné rezervní kolo. Speciálnímu modelu nechybí brzdy Brembo, rallyeová kola osazena pneumatikami Pirelli, na nichž najdeme aerodynamické kryty disků z karbonu. Pro úplné splynutí s rallyeovými speciály skupiny A a B je tato Lancia vyhotovena v ikonické bílo-červeno-modré kombinaci lakování Martini Racing, doplněné o tehdejší sponzory týmu.

Prodej této nezaměnitelné Lancie má na starosti společnost Top Marques v severoitalském regionu Veneto. Pokud vás zajímají detailnější informace o konkrétním modelu a jeho cena, musíte o vůz projevit reálný zájem - informace jsou k dispozici na vyžádání.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
25. 2. 2022 10:52
kup
K čemu je otvor v C sloupku nahoře pod střechou? Nádrž?
Avatar - SKAY
24. 2. 2022 21:28
Umění
Nádherný stroj.
Avatar - lyon667
24. 2. 2022 15:40
Re: K čemu přesně
Chlazení brzd.
Avatar - Stejsn
24. 2. 2022 15:06
K čemu přesně
sloužily ty trychtýře na předních kolech?