Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Německu a Rakousku už prodávají nový Hyundai Staria. Kolik netradiční MPV stojí?

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Zatímco v České republice na zahájení prodeje nového Hyundaie Staria ještě čekáme, v Německu a Rakousku už prodejci tohle neobvykle vyhlížející velké MPV na showroomech mají.

Osobní dodávka, kterou Hyundai představil v dubnu, stojí na platformě Hyundai-Kia N3 s rozvorem náprav 3.273 mm. Na délku vůz měří 5.253 mm, 1.997 mm na šířku a vysoký je 1.990 mm. Předností novinky má být štědrý vnitřní prostor a jeho variabilita.

Uspořádání interiéru může na některých trzích světa nabídnout až 11 sedadel, na českém trhu by však Staria měla být dostupná maximálně devítimístná. A nedávno byla odhalena také užitková verze.

Na evropských trzích, včetně toho českého, bude model Staria prozatím nabízen pouze s jednou motorizací, a to 2,2litrovým turbodieselem. Tato motorizace nabídne nejvyšší výkon 130 kW (177 k) a maximální točivý moment 430 N.m. Čtyřválec může být spárován s šestistupňovým manuálem, nebo osmistupňovým automatem.

Jestli je Staria auto, které vás láká, pak by vás mohlo zaujmout, že v Německu a v Rakousku už mají prodejci vozů značky Hyundai nové MPV "na place". A díky tamním ceníkům si také můžeme udělat trochu představu o tom, v jaké formě Staria dorazí na český trh.

V Německu je zatím Staria k dispozici v akční verzi Signature, jejíž cena začíná na částce 56.150 eur, což je v přepočtu asi 1,42 milionu korun. Jde o sedmimístné provedení s bohatou výbavou zahrnující například elektricky ovládané posuvné dveře na obou stranách, audio Bose, kožené čalounění sedadel, infotainment s navigací a 10,25” dotykovou obrazovkou, Full LED světlomety nebo 3zónovou automatickou klimatizaci.

Vůz je k mání výhradně se samočinnou převodovkou, ale na výběr je mezi pohonem předních kol a čtyřkolkou (ta je za 58.150 eur, tedy 1,47 mil. Kč).

To rakouský ceník je už nyní podstatně bohatší. A nejdeme v něm dokonce nejen osobní verzi Bus, ale také užitkový Transporter.

V případě Busu mohou zájemci vybírat mezi variantami Trend Line a Luxury Line. Trend Line je výhradně devítimístný a ve výbavě má například 18palcová litá kola, přední a zadní parkovací senzory, zadní kameru, posuvné dveře na obou stranách, posuvná okna na obou stranách, audio systém s 6 reproduktory, DAB, infotainment s 8palcovým displejem a podporou Android Auto a Apple CarPlay, digitální přístrojový panel či automatickou klimatizaci.

Cena předokolky s manuální převodovkou začíná na částce 50.990 eur (asi 1,29 mil. Kč), čtyřkolka s automatem na 55.490 eur (1,4 mil. Kč).

Provedení Luxury Line je sedmimístné a ve druhé řadě nabízí dvě samostatná sedadla.

Výbava zahrnuje mimo jiné elektricky ovládané posuvné dveře na obou stranách, 360° kamerový systém, panoramatickou střechu, multimediální systém s 10,25palcovým barevným displejem, audio Bose s 12 reproduktory, kožené čalounění, vyhřívaný volant nebo vyhřívané a ventilované sedačky v první a druhé řadě. Luxury Line je dostupné výhradně s pohonem všech kol a automatem za 66.490 eur (asi 1,68 mil. Kč).

Užitkový Transporter v třímístné verzi startuje na 29.640 eur (zhruba 748 tis. Kč) a nejdražší je v provedení Business Van s pohonem předních kol, samočinnou převodovkou a v šestimístné konfiguraci za 36.097 eur (asi 911 tis. Kč).

A mimochodem, Hyundai u užitkové verze udává objemy nákladního prostoru 4.935 (3místná varianta) a 2.890 (6místná verze) litrů.

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Doporučujeme

8. 11. 2021 22:21
Re: Nástupce
Naopak myslím ze hyundai vůbec nepochopil kam tahle kategorie vozů směřuje. A tak ke zastaralé koncepci interiéru přidal ošklivý extravagantní vnější design a korunoval to naprosto nesmyslnými neevropskymi rozměry. A to nemluvím o dodávce bez přepážky. :-O To auto je propadák ještě dřív než vyjelo na silnice.
8. 11. 2021 22:17
Re: Nástupce
:D Ten byl dobrej.
8. 11. 2021 21:01
Re: MPV = osobná dodávka?
Plasťák áno, ale tvarovo je to predsa len o chlp viac dotiahnuté. Myslím, že Kórejčania si dôsledne strážili vývojové aj výrobné náklady, nakoniec sa to asi na predajných cenách prejavilo. Myslím, že tak ako u väčšiny áut, aj Staria bude na českom a slovenskom trhu lacnejšia ako u našich "vyspelejších" susedov. Nie je to pekné auto, ale nie je márne. Usporiadaníma určením mi najviac pripomína GrandVoyager.
8. 11. 2021 20:34
Re: MPV = osobná dodávka?
Tak uznávám, že by to chtělo ještě zvenku trochu dotáhnout, ale třeba v té černé s bronzovými doplňky je to celkem pěkný. Kdežto Multisharan je hnusný z kteréhokoliv úhlu, to se nepovedlo vůbec. Vnitřek je neskutečný plasťák, za ty dlouhý peníze je to bída…
8. 11. 2021 20:11
Re: MPV = osobná dodávka?
No, ako nový VW vyzerá všetko lepšie, hoci mne sa vonkajší dizajn tohto Hyundaia zrovna nepáči. Vyzerá, akoby ho robil študent prvého ročníka dizajnu - príde mi to hrubé a prvoplánové. Ako dobrý základ pre ďalšiu prácu dizajnéra to beriem, ako finálny produkt nie. Interiér je na tom lepšie, ale tiež by si zaslúžil pár desiatok hodín dizajnérskej invencie.