Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Plzni lze MHD platit bezkontaktní bankovní kartou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. spustily pilotní provoz odbavení pomocí bezkontaktní bankovní karty.

Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. (PMDP) se inspirovaly řešením systému odbavení ve veřejné dopravě v Londýně a 20. dubna letošního roku byl díky tomu zahájen provoz odbavení prostřednictvím bezkontaktní bankovní karty.

Cílem pilotního projektu je ověřit řešení v reálném provozu. Těsně před koncem dubna byl nový odbavovací systém nainstalován ve čtyřiceti autobusech a do konce června letošního roku mají být vždy jedním zařízením, umožňujícím nákup jízdenky pomocí bezkontaktní bankovní karty nebo Plzeňské karty, vybaveny všechny vozy PMDP.

Nákup jízdenky prostřednictvím bankovní karty se neliší od běžného odbavení prostřednictvím Plzeňské karty. Cestující si zvolí druh jízdného a na výzvu zařízení, označeného symbolem pro bezkontaktní platby a zároveň vybaveného jednoduchým návodem pro použití, přiloží bankovní kartu k označenému místu. Následně je mu vytištěna jízdenka.

PMDP vyzývá cestující k důkladnému otestování nového systému odbavení a prosí je o zpětnou vazbu prostřednictvím emailů nebo standardních formulářů na svých webových stránkách.

K samotné platbě PMDP uvádí, že zúčtování za nakoupené jízdenky probíhá jednou za tři dny, resp. přesně tři dny po nákupu první jízdenky a při prvním nákupu je na bankovním účtu cestujícího „předautorizována“ (zablokována) částka ve výši 150 Kč, která ovšem není z účtu cestujícího odečtena.

Po řádném zúčtování jízdenek za tři dny proběhne uzavření předautorizace a faktické odečtení částky pouze za zakoupené jízdenky.

Do projektu placení bezkontaktní bankovní kartou v plzeňské MHD jsou vedle PMDP zapojeny společnosti MasterCard, ČSOB, Wincor Nixdorf a Mikroelektronika. Součástí řešení je i vývoj nových podpůrných systémů, které jsou nezbytné pro zajištění akceptace bankovní karty ve veřejné dopravě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
6. 5. 2015 12:09
Re: ok
A vy si snad myslíte, že koupí klasické papírové jízdenky zůstane DP plná cena jízdenky? Transakční poplatky bankám nejsou sice malé, ale stále menší než marže prodejců a náklady distribuce papírových jízdenek.
Zrovna teď o víkendu mi do Plzně přijela banda kamarádů slováků... Na nádraží trafiky zavřené, klasické automaty už nejsou, když našli trafiku ve městě, tak měli poslední 4 24h lístky (bylo jich 10). SMSkou si lístek objednat nemohli, neboť měli slovenské SIMky. Nakonec jsem musel naběhnout se svojí Plzeňskou kartou do tramvaje a "nacvakat" x 24h lístků, aby nejezdili načerno.
Takže za mě, DP fandím a už aby to bylo v každém voze...
5. 5. 2015 21:05
Re: ok
Za každou transakci platební kartou se platí bance poplatek který není zrovna malý, takže se buď musí o tento poplatek zdražit jízdné nebo DP míň vydělá. Dlouhodobá snaha bank je úplně zrušení klasických peněz a přechod pouze na bezhotovostní platby aby mohly inkasovat z každé transakce což se při platbě klasickými penězi neděje. Státy to samozřejmě podporují, protože tím vznikne totální kontrola nad příjmy i výdaji.
Avatar - Stejsn
5. 5. 2015 21:01
A v Praze
rušíme miliardovou openkrad...
5. 5. 2015 13:09
Re: Jízdenky
Ale to taky - máme tu vedle sebe starý model Plzeňské karty (cca půl miliónu) a nový model Plzeňské karty (cca 10-20 tisíc). Přes ně stojí lístek 16 Kč. A kdo kartu nemá, může si koupit klasický "cvakací" lístek buď v trafice za 18 Kč nebo u řidiče za dvacku.
A ještě je možné si zaplatit SMSkou, to ovšem jedině před nástupem do MHD. Přesnou cenu nevím, to bych musel na jejich stránky...
Nicméně kdo chce mít "minulé století", sice si trochu připlatí, ale má ho :-)
5. 5. 2015 10:33
Jízdenky
Takže už žádné děrování jízdenek jak z minulýho století? >:D