Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Severní Dakotě začali teprve letos pokutovat za nezapnutý bezpečnostní pás

Ondřej Mára
Diskuze (0)

V USA je stále 10 států, které ani nevyžadují použití pásů na zadních sedačkách.

Zavedení tříbodových bezpečnostních pásů do výbavy lze považovat za jeden z největších milníků v bezpečnosti automobilů. Za dlouhá desetiletí zachránily bezpečnostní pásy nespočet životů a předešly vážným zraněním, přesto se dodnes najdou lidé, kteří k jejich používání přistupují dost nezodpovědně.

Ve většině světa je přitom používání bezpečnostních pásů povinné a za nedodržení tohoto nařízení hrozí pokuty. Pro úplnost dodejme, že v Česku hrozí řidiči přičtení tří bodů a pokuta do 2.000 Kč na místě, respektive až 2.500 v rámci správního řízení.

Video se připravuje ...

Podle zákonů v americkém státě Severní Dakota však bylo používání bezpečnostních pásů donedávna zařazeno do tzv. „sekundárního opatření“. Jinak řečeno – cestující na předních sedadlech mohli být za nepoužití bezpečnostních pásů pokutováni jen v případě, že již dříve spáchali dopravní přestupek. To se však mění.

Nově je použití bezpečnostního pásu podle zákona považováno za „primární opatření“ a vztahuje se na celou posádku. Tedy bez ohledu na to, zda sedí vpředu či vzadu. V případě dopravní kontroly tak nepřipoutaným cestujícím hrozí pokuta, která je však pouze 20 dolarů, v přepočtu tedy necelých 450 korun.

Dopravní úřad státu Severní Dakota přitom nedávno zveřejnil zprávu, podle které nepoužili cestující bezpečnostní pásy až u 69 procent smrtelných nehod. Lidé se povinnému používání bezpečnostních pásů údajně dlouho bránili tím, že by měli mít právo na výběru, jak pro The Bismark Tribune uvedl šerif Kelly Leben.

Použití bezpečnostních pásů má v „primárních opatřeních“ dalších 34 amerických států, přičemž u 17 států se použití pásů vztahuje na všechna sedadla. Dalších 14 států má použití pásů na předních a zadních sedadlech v sekundárních opatřeních, 10 států pak vůbec neupravuje použití pásů na zadních sedadlech, jak dodávají kolegové z Carscoops.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme