Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA vzniklo speciální město pro vývoj autonomních aut (+video)

David Bureš
Diskuze (10)
Michigan patří díky Detroitu mezi důležitá centra automobilismu. Nyní chce být zdejší univerzita i centrem autonomních vozidel.

Mnohé automobilky v současnosti vyvíjí autonomní vozidla, s jejich vývojem je ale spjat významný problém – až na výjimky nesmí na běžné silnice, a tak situace z reálného světa je nutné speciálně simulovat. Z tohoto důvodu vzniklo v USA speciální městečko pro vývoj těchto automobilů.

Speciálně postavené městečko nazvané Mcity otevřela tento týden Univerzita Michigan. O návrh se postarala univerzita ve spolupráci s místním ministerstvem dopravy. Škola také spolupracuje s množstvím firem, které testovací centrum v následujících letech finančně podpoří. Mezi tyto partnery patří výrobci komponentů (Robert Bosch, DENSO) i samotné automobilky (Ford, GM, Honda, Nissan a Toyota).

Mcity je navrženo tak, aby zde bylo možné simulovat podmínky reálného silničního provozu v městském a příměstském prostředí. Jeho součástí jsou křižovatky, kruhové objezdy, světelná signalizace, přechody pro chodce nebo i různé překážky. Nechybí ani makety budov, aby městečko vypadalo realisticky, případně tunel a různé druhy povrchů.

Hlavní výhodou městečka rozkládajícího se na takřka 13 hektarech je to, že se jedná o uzavřené prostředí, kde je vozidla se systémem samočinného řízení možné rychle, efektivně a bezpečně otestovat.

Město umožňuje snadno simulovat různé situace, které jsou sice v reálném světě běžné, prototypy vozidel ale na ně nemusí při testování na běžných silnicích narazit. Součástí Mcity jsou tak třeba posprejované dopravní značky nebo vybledlé dopravní značení. Díky těmto prvkům vozy testované v Mcity nemusí najezdit tolik kilometrů jako na normálních silnicích, přitom jejich vývoj zůstává dostatečně kvalitní.

Vedle automobilů se samočinným řízením je v Mcity možné testovat i systémy komunikace mezi vozidly (V2V). Pomocí této techniky se auta mají v budoucnu upozornit na různá nebezpečí. V následujících letech chce univerzita testovat taková vozidla i v okolí Mcity, ve městě Ann Arbor.

Mcity je určeno primárně pro studenty Univerzity Michigan a výše zmíněné partnery školy. V případě zájmu však testovací centrum mohou využít i další organizace.

David Bureš
Diskuze (10)
24. 7. 2015 13:52
Hackři
A zakázali tam přístup hackrům a odpojili to město od internetu? Aby se jim ta auta hned nevybourala >:D

Jakmile tam vjede dostatečné množství aut s normálníma řidičema tak to stejně přestane fungovat :-! A ze dne na den to nikdo zavést nedokáže
Avatar - Drag-On
24. 7. 2015 07:33
Re: Je to ako geneticky upravované americké potraviny -
A čo všetko by ešte chcel súdruh zakázať? Kde by sme už boli, keby na svete nežilo toľko individuí podobných tebe...
24. 7. 2015 07:07
Re: Je to ako geneticky upravované americké potraviny -
v USA je bežně povoleno přikrmovat dobytek hormony a rustovymi faktory. nevím v čem je to škodlivé ale nechtěl bych to žrát:)
24. 7. 2015 06:21
Re: Je to ako geneticky upravované americké potraviny -
V čem jsou geneticky modifikované potraviny škodlivé? Řekni, rád se něčemu přiučím.

Nevíš? Tak jenom plácáš..
24. 7. 2015 00:59
Je to ako geneticky upravované americké potraviny -
- škodlivé, nebezpečné, zlé a nežiadúce. OKAMŽITE ZAKÁZAŤ!