Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Číny F1 2016: V kvalifikaci nejrychlejší Rosberg, Hamilton nevyjel

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Kvalifikace na GP Číny musela být dvakrát přerušena, nejdříve se dařilo Ferrari, ale nakonec má pole position opět Mercedes díky Nicu Rosbergovi. Překvapil Red Bull.

Třetí Grand Prix letošní sezóny znamenala návrat do starých kolejí. Hlavně co se týče kvalifikace, naštěstí se nepodařilo prosadit nesmysl v podobě sčítání času, comeback slaví starý formát. Po úspěšném záskoku Stoffela Vandoorna u McLarenu usedl do kokpitu opět dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. První trénink ovládl ještě Rosberg, ale druhému už dominoval Räikkönen a dnešnímu rannímu třetímu Vettel. Do něj výraznou měrou zasáhla nepřízeň počasí. Je maranellský vzpínající se koník opět na koni?

Už před měřením sil proti chronometru bylo jasné, že Lewis Hamilton nebude startovat z prvního místa, protože měnil převodovku. To znamená penalizaci pěti míst. Tyto tresty jsou další naprostou degradací královny motoristického sportu (i když existují i v jiných sériích). Opravdu se má v nejvyšší kategorii automobilových závodů šetřit? Trať v Šanghaji byla při kvalifikaci částečně suchá, poměrně silný vítr udělal své. Jenže na slicky to ještě nebylo, což si na vlastní kůži vyzkoušel Pascal Wehrlein (Manor). Lehce havaroval na cílové rovince, potkal se dokonce koly se svodidly a kvalifikace pro něj skončila. Byla zároveň zastavena, auto muselo být odtaženo a přestávka trvala skoro půl hodiny. Trať se totiž ještě čistila od vody, ale přesto na ní zůstala až do konce.

Lewis měl problémy s hybridním systémem (ERS) a nezajel ani jedno rychlé kolo. Na roštu tak bude stát až jako poslední. První část ovládli piloti Ferrari před Bottasem (Williams), naopak Renaultu zůstaly oba vozy pod postupovými příčkami, tedy nejrychlejší šestnáctkou. Dále šly i oba saubery, švýcarský tým sužují finanční problémy a jeho budoucnost je nejistá... Přitom déle než on jsou ve F1 jen McLaren, Williams a Ferrari (přerušenou historii Renaultu a Mercedesu počítat nelze). Podal tedy sympatický výkon. Ke konci druhé kvalifikace způsobil rozruch ještě Nico Hülkenberg (Force India), kterému upadlo levé přední kolo. Znovu se objevila červená vlajka, ale jen na chvíli.

Překvapivě se dále nedostal Massa, skončil jedenáctý, totéž platilo o obou mclarenech, Woking to bude mít s návratem na výsluní opravdu hodně těžké. Ferrari pokračovalo v dominanci nejen ve druhé, ale i v nejdůležitější třetí části. Pořadí dlouho vedl Kimi Räikkönen. Rozhodlo se však až na samotném konci, takže návrat k tradičnímu formátu přinesl své ovoce. Na trať vyrazil Nico Rosberg a své rychlé kolo zakončil vítězně, na konkurenci najel přes půl vteřiny. První řadu vyrval rudým vozům ještě Daniel Ricciardo (Red Bull)... Smůla. Kimi skončil třetí, Vettel čtvrtý.

Sezóna je zatím na začátku, ale syn mistra světa z roku 1982 ji začal skvěle. Dočká se letos konečně prvního titulu?

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Avatar - speedfred
17. 4. 2016 15:10
Re: cina - to je ta zeme,
Čínske zelí vypestované u nas OK,ale co taká elektronika bežne spotrebné veci.
16. 4. 2016 18:06
Re: Breaking NEWS !!!! koli Lewisovi
No tak Bernie si mne ruce a to nebyly zavedeny ty jeho stařecký ptákoviny ;-)
16. 4. 2016 14:58
Re: cina - to je ta zeme,
takze když jim cinsky zeli, tak mam drzet hubu?
kazdej není jako zeman, kterej během par let otocil a ted se s cinskym diktátorem objima a uci se od nej, jak "stabilizovat" společnost.
hosi, tim ze polezete nekomu do *, si moc nepomuzete
Avatar - AUDIRS6
16. 4. 2016 14:45
Breaking NEWS !!!! koli Lewisovi
Tak to co kundalini_it cakal sa naplnilo:

"Hamilton bildet das Schlusslicht
Wir haben nun zur Hamilton-Startposition nachgeforscht. Der Brite wird nach seinem ERS-Problem im Qualifying ja seinen Motor tauschen, sein zweiter in diesem Jahr. Wir haben uns nun gewundert, ob dadurch das Parc ferme (Artikel 34.2 des Sportlichen Reglements) gebrochen wird. Dem ist jedoch nicht so, weshalb der Brite das Schlusslicht in der morgigen Startaufstellung bilden wird."

Zdroj: Formel 1.de , cas 14:41
[odkaz]

PS: WEC Silverstone: tak aj tu mam radOOOOst ! >:D >:D >:D >:D
[odkaz]
Avatar - speedfred
16. 4. 2016 14:28
Re: Nicoooo !!!!!!!!
Lujz mal už dost štastia. Ak to má znova vyhrať Mercedes tak prajem Nicovi.