Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Ruska F1 2016: Nico Rosberg první posedmé v řadě

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
GP Ruska v Soči začínala letos evropskou část sezóny formule 1. Nico Rosberg neohroženě zvítězil, Hamilton i přes další technické problémy skončil druhý. Vettel po kolizi nedojel.

Po včerejší kvalifikaci byly karty rozdány jasně. Na nejvýhodnější pozici roštu stál Nico Rosberg, Hamilton naopak až desátý. Kvůli problémům s turbem vůbec nevyjel do třetí části. Rosberga doplnil v první řadě Valtteri Bottas (Williams), protože Sebastian Vettel dostal penalizaci pěti míst za výměnu převodovky. Otázkou bylo, jak moc to bude mít dnes Nico snadné a kam se dostane jeho týmový kolega.

Výkyvy počasí nehrozily, nad autodromem v Soči svítilo slunce... Start vypadal zpočátku bez problémů, jen Räikkönen se dostal před Bottase, ale jeho parťák Vettel skončil ve zdi po dvou kontaktech s domácím Kvjatem (Red Bull). Opět se potkali! Havaroval i Nico Hülkenberg (Force India), rovněž nikoli vlastním přičiněním. Ve druhé zatáčce vyjelo z trati několik jezdců. To znamenalo nejdříve virtuální a později skutečný safety car, čehož někteří piloti využili ke změně strategie a přezuli. Třeba ti od Red Bullu. Hamilton se ještě předtím dostal na páté místo. Po restartu poskočil ještě o jednu příčku, oba Finové si zase pořadí prohodili...

Neskončilo to, Kimi se Valtterimu opět přiblížil, ale útok mu nevyšel a naopak se před něj přehnal britský trojnásobný mistr světa. Všichni tři však jezdili pospolu až do 16. kola, kdy zajel Bottas pro měkkou sadu gum. Gutiérrez (Haas) dostal desetisekundovou penalizaci za kolizi s Hülkenbergem, stejně tak Kvjat. Hamilton Bottase následoval a vyjel až těsně za ním. Ale nenechal ho na pokoji a nakonec jej předjel, stejně jako Alonsa.

V 21. okruhu stavěl Räikkönen, Hamiltona nepřekonal, ale finského kolegu ano. Rosbergův pit stop na celkovém pořadí nic nezměnil, Nico zůstal ve vedení, druhý v té době jezdil Max Verstappen (Toro Rosso), který u mechaniků ještě nebyl. Ovšem i on k nim musel. Na konci pole urputně bojovali Nasr (Sauber), Kvjat a Wehrlein (Manor). Rus byl nejlepší v maximální rychlosti z celého startovního pole, přiblížil se 330 km/h. Magnussen, Grosjean, Sainz a Ricciardo zápasili o osmou příčku. Ve 34. kole skončil Max Verstappen s poruchou motoru.

Hamilton Rosberga stahoval. Ale přiblížil se jen na necelých osm vteřin, pak rozdíl začal zase narůstat, protože jej nenechával v klidu tlak vody. Pascal Wehrlein měl problémy v boxech, levá zadní pneumatika setrvávala na svém místě... Jeho kolega Haryanto už byl dávno ze závodu venku. Ten probíhal v poslední části v naprostém poklidu. V 47. kole ještě přezouval Massa (Williams) na superměkké pneumatiky. Button se dostal do první desítky, Alonso jezdil šestý, McLarenu se Soči povedlo. Za pozornost stojí i sedmá příčka Kevina Magnussena, vybojoval první body pro navrátivší se Renault.

Jenže slavil tým z Brackley s trojcípou hvězdou, a to hned dvojitě. Nico Rosberg zvítězil posedmé v řadě včetně loňské sezóny, vyrovnal tím výkony Michaela Schumachera a Alberta Ascariho. Lepší je pouze Vettel, který si odnesl devítku prvenství (2013). Ferrari díky Räikkönenovi vybojovalo 700. umístění na stupních vítězů v mistrovství světa F1, jako jediná značka se jej účastní od samého začátku, tedy sezóny 1950. Zbytek Top 5 patřil stáji Williams. Závod v Soči se naopak vůbec nevydařil Red Bullu, oba jeho jezdci skončili až za body.

Velká cena Ruska se v historii nejela pouze v Soči. Letošní ročník už byl ve skutečnosti pátý, první dva se uskutečnily v letech 1913 a 1914 na okruhu v Petrohradě (nebo Sankt-Petěrburgu, chcete-li). Jednalo se o závod s mezinárodní účastí, vyhráli jej domácí Georgij Suvorin a Němec Willy Scholl, oba shodou okolností na vozech Benz. Moderní podoba znala až do letoška jen jednoho vítěze: Lewise Hamiltona. Nico Rosberg má ale zatím aktuálně více štěstí a technika mu funguje lépe...

VC Ruska F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Nico RosbergMercedes1:32:41,997 h
2.Lewis HamiltonMercedes+25,022 s
3.Kimi RäikkönenFerrari+31,998 s
4.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+50,217 s
5.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1:14,427 min
6.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+1 kolo
7.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
8.Romain GrosjeanHaas – Ferrari+1 kolo
9.Sergio PérezForce India – Mercedes+1 kolo
10.Jenson ButtonMcLaren – Honda+1 kolo
11.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+1 kolo
12.Carlos SainzToro Rosso – Ferrari+1 kolo
13.Jolyon PalmerRenault+1 kolo
14.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
15.Daniil KvjatRed Bull – TAG Heuer+1 kolo
16.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
17.Esteban GutiérrezHaas – Ferrari+1 kolo
18.Pascal WehrleinManor – Mercedes+2 kola
DNFMax VerstappenToro Rosso – Ferrariodstoupil
DNFRio HaryantoManor – Mercedesodstoupil
DNFNico HülkenbergForce India – Mercedeskolize
DNFSebastian VettelFerrarikolize

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg100
2.Lewis Hamilton57
3.Kimi Räikkönen43
4.Daniel Ricciardo36
5.Sebastian Vettel33
6.Felipe Massa32
7.Romain Grosjean22
8.Daniil Kvjat21
9.Valtteri Bottas19
10.Max Verstappen13
11.Fernando Alonso8
12.Kevin Magnussen6
13.Nico Hülkenberg6
14.Carlos Sainz4
15.Sergio Pérez2
16.Jenson Button1
17.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes157
2.Ferrari76
3.Red Bull - TAG Heuer57
4.Williams - Mercedes51
5.Haas – Ferrari22
6.Toro Rosso – Ferrari17
7.McLaren – Honda10
8.Force India – Mercedes8
9.Renault6

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
9. 5. 2016 15:09
Re: MERCEDES ÜBER ALLES!!!!
Krutore, než tady začneš plácat nesmysly, jako že je Mercedes v motoristickém sportu nicka, tak za prvé: automobilové závody nezačínají rokem 1950, ale 1894. Třicátá léta sem pochopitelně patří. Za druhé: podívej se, kolik titulů vybojovali jezdci Mercedesu v ME rallye (v době, kdy šlo o vrcholný šampionát, MS neexistovalo). Možná budeš překvapen, a navíc to byly časy, kdy se Mercedes oficiálně závodů neúčastnil :-) Za třetí: tomu megaslavnému a nepřekonatelnému Ferrari chybí důležité vítězství v jednom z nejproslulejších závodů světa... A nejspíš už ho nikdy nedosáhne :-)
2. 5. 2016 13:43
Re: MERCEDES ÜBER ALLES!!!!
Samozřejmě, že to číst nebudeš a necháš to bez reakce. Byl jsi totiž uzemněn znalostmi, fakty a argumenty, trolle >:D

Máš se ještě hodně co učit puso, ještě to chvíli potrvá než se budeš moci přidat k nám velkým hochům.
2. 5. 2016 11:01
Re: První nudný závod
Souhlas. Ale pomohl tomu hodně ruský trotl na desátou.
Uvidíme, snad se Lewis dostane do ráže ;-)
Avatar - skejpa
2. 5. 2016 10:01
První nudný závod
Jakmile skončili první boxy, skončil pro mě závod. Karty rozdány, jdeme spát. Doufejme, že se to příště vrátí do dobře zajetých kolejí z prvních dvou závodů.
2. 5. 2016 07:08
Re: MERCEDES ÜBER ALLES!!!!
Ano, je jasný fakt, že RB spoluvytvářel spolu s FIA nová motorová pravidla. A to v době, kdy byl zaitneresován v AMG Petronas ;-)